Siirry sisältöön

Lehtiartikkelit

Mihin luottamusmiehiä tarvitaan?

Miksi psykologin kannattaisi osallistua yhteisten asioiden hoitoon ja edunvalvontaan? Siinä tarvitaan rohkeutta ottaa asioita puheeksi ja uskallusta pitää tärkeistä arvoista kiinni, kuvailee Psykologiliiton hallituksen jäsen Ewa Stevens kokemuksiaan tuoreena luottamusmiehenä.

Mistä meille maksetaan?

Me psykologit olemme tärkeä osa yhteiskuntaa, mutta meidän asiantuntemuksemme syvällinen luonne ei ole laajalti tunnettu. Asiantuntija-ammatit ylipäätään eivät ole tarkkarajaisia, ja täten oman osaamisen sanoittaminen ja palkan pyytäminen voi aiheuttaa epävarmuuden tunteita.

Henkilökuva Vesa Nevalainen

Piiloutumisen jalo taito

Tämä tarve piiloutumiseen, yksityisyyteen, luontoon ja maaseudun rauhaan ei alkanut koronasta. Se alkoi silloin, kun jotkut ihmisluontoa tuntemattomat ihmiset keksivät avokonttorin tai hienommin sanottuna monitilatoimiston.

Aktiivinen ote omaan palkkaan

Moni ei tajua, että palkka on aina neuvottelukysymys, myös julkisella sektorilla. Kunta-alan psykologien palkat eivät ole enää vuoden 2008 jälkeen määräytyneet alan yleissopimuksen perusteella. Nykyään alan palkat perustuvat paikallisiin, työn vaativuuteen nojaaviin sopimuksiin – ja henkilön omaan palkkapyyntöön.

Tutkittua tietoa koulukiusaamisesta

NOIDANKEHÄSTÄ POIS – VOIKO KOULUKIUSAAMISEN KIERTEEN KATKAISTA. Virpi Pöyhönen, Tammi 2021.

Palkka – mitä enempi, sen parempi?

Ammattiyhdistyksenä keskitymme jäsentemme edunvalvontaan. Jos mietin itselleni tärkeimpiä valvottavia etuja, ensin tulee mieleen psykologien työllisyys, hyvät työolot ja mahdollisuus hyödyntää järkevällä tavalla tämän koulutuksen tarjoamaa osaamista. Ja sitten heti tulee mieleen palkka.

Diagnoosi: sarjamurhaaja

TERAPIASSA. Martta Kaukonen WSOY 2021.

Henkilökuva Vesa Nevalainen

Holhousyhteiskunnan loppu

Minäpä kerron, miksi niin moni jättää koronarokotteen ottamatta. Eivät he ole tyhmiä, ja kyllä he tietävät rokottamattomuuden riskit. He eivät vaan halua totella, kun hyväntahtoiset tädit ja sedät haluavat hyysätä heitä kuten aina ennenkin. He haluavat olla itsenäisiä ja vahvoja. Eivät vaan raukat keksi mitään parempaakaan tapaa kapinoida.

Lapsuuden käytösoireilu tulee yhteiskunnalle kalliiksi

  Lapsuuden käytösoireilu on yhteydessä jopa nelinkertaisiin pitkänaikavälin kustannuksiin verrattuna käytösoireilemattomiin, kertoo meneillään oleva väitöstutkimus. Varhainen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy on tärkeää.

Ehdokkaat esittelyssä

Psykologiliitolle valitaan uusi puheenjohtaja. Puheenjohtajaehdokkaiksi kaudelle 2022–23 ilmoittautuivat liiton varapuheenjohtaja Jari Lipsanen ja liiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas. Vaalitoimikunta tekee ehdotuksen hallituksen kokoonpanosta Psykologiliiton liittovaltuustolle, joka tekee valinnat syyskokouksessaan 13.–14.11.2021.

Työvälineinä kivi, vesi ja kuusi

Ekopsykologi, psykoterapeutti Kirsi Salonen on todennut luonnon hoitavan voiman sekä psykoterapiatyössä että tutkimuksessa.

Persoonallisuuden piirteet, tilanteet ja yksilön dynamiikka

Persoonallisuus mielletään usein kokoelmaksi suhteellisen pysyviä piirteitä. Persoonallisuuspsykologian kaksi klassikkokysymystä koskevat piirteiden lukumäärää, ja persoonallisuuden piirteiden tilannesidonnaisuutta. Uusimmat persoonallisuusteoriat pystyvät huomioimaan sekä persoonallisuuden piirteiden pysyvyyden että niissä tapahtuvat tilannesidonnaiset muutokset.

Näytä kaikki listana