Siirry sisältöön

Lehtiartikkelit

Katsaus Suomen suurimpaan Wappuun

Tampereen opiskelijamaailmassa vappu voi olla vaikka tassuterapiaa tai pikadeittailua uusien ystävien tapaamiseksi. Pitkän lukuvuoden jälkeen korostuvat poikkitieteellinen yhteisöllisyys ja hauskanpito, kertovat Tampereen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Cortex ry:n puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Itsearvioinnin harhoista: Onko realismi aina hyvästä?

Metakognitiiviset taidot viittaavat kykyyn ymmärtää ja monitoroida omia ajatteluprosesseja. Realistisia itseen liittyviä uskomuksia pidetään tärkeinä muun muassa henkilökohtaisen kasvun ja oppimisen näkökulmista. Miten tarkasti ihmiset havainnoivat omia taitojaan? Onko realismi aina hyvästä?

Mitä psykologia tietää oppimisesta?

Huonontuneet Pisa-tulokset, itseohjautuvuus ja avokonttorikoulujen ongelmat nousivat otsikoihin loppuvuonna. Moni kaipasi paluuta vanhoihin opetusmetodeihin. Ongelmattomia eivät nekään kuitenkaan aina ole. Usein opettamiseen on liittynyt esimerkiksi häpäisemistä, joka voi blokata lähimuistin. Auttaisiko, jos opettamisessa osattaisiin paremmin huomioida sitä, mitä psykologiassa tiedetään oppimisesta?

Tuki auttaa laaja-alaisissa oppimisvaikeuksissa

Eri tutkimusten perusteella on arvioitu, että noin kymmenellä prosentilla ihmisistä on laaja-alaisia oppimisvaikeuksia. Niitä esiintyy usein esimerkiksi ihmisillä, joiden älykkyystaso sijoittuu välille 70­–85.

ADHD-diagnoosit lisääntyvät

Länsimaissa ADHD-diagnoosit lisääntyvät jopa räjähdysmäisesti. Asetetaanko diagnoosi nykyään liian herkästi?

Kun opiskelijaa ahdistaa, YTHS ja opintopsykologit auttavat

Korkeakoulujen opintopsykologit tukevat opiskelijoita, joilla on esimerkiksi jaksamisen, motivaation ja ajanhallinnan haasteita. YTHS puolestaan auttaa, kun tarvitaan terveydenhuollon arviota tai hoitoa. Hedelmällisintä on, kun eri tahot tekevät yhteistyötä.

Olemmeko altistaneet lapsemme hurjalle ihmiskokeelle?

THE ANXIOUS GENERATION. JONATHAN HAIDT. PENGUIN PRESS 2024. (SUOMENNOS ”AHDISTUNUT SUKUPOLVI” ILMESTYY TOUKOKUUSSA (SUOM. KIMMO PIETILÄINEN). TERRA COGNITA 2024)

Kun liike ei kulje: Motorisen oppimisen vaikeudet

Tietoisuus oppimisvaikeuksista on lisääntynyt viime vuosikymmeninä nopeasti. Motorisen oppimisen vaikeudet ovat kuitenkin jääneet selvästi vähemmälle huomiolle kuin esimerkiksi lukemisen tai tarkkaavuuden pulmat.

Vaaditaanko lapsilta nykyään liikaa itsenäisyyttä? 

Vanhemmat ovat ylpeitä, kun jo alle kouluikäinen uskaltaa olla yksin kotona, ja pieniltäkin lapsilta kysytään: haluatko, tulisitko, menisitkö? Vaaditaanko lapsilta liikaakin kypsyyttä? Ajoittain tulee tunne, että lapset on jätetty heitteille ja liian suurien asioiden eteen yksin, pohtii kolumnissaan kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Mirja Kataja.

Sarvikuono sanoittaa pelkoa ja hämmennystä

JEPPE JA VIISAS VIHREÄSULKAINEN LINTU. ELINA KOMULAINEN & ANU-RIIKKA LAMPINEN (KUVITUS). ENOSTONE 2024.

Palkittua teoretisointia sukupuolesta ja traumasta

GENDER WITHOUT IDENTITY. AVGI SAKETOPOULOU & ANN PELLEGRINI. UNCONSCIOUS IN TRANSLATION 2023.

Uskallus kokea on opiskelun ydintä

Opiskelu vaatii uskallusta ja aikaa. Virheitä voi enimmäkseen korjata jälkikäteen, mutta aikaa ei saa takaisin. Tutkintoon tähtäävän opiskelun suurin palkinto on vasta tulevaisuudessa.

Näytä kaikki listana