Siirry sisältöön

Lehtiartikkelit

Psykologin työ moninaistuu ja kysyntä kasvaa

Psykologin työn kysyntä on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosikymmeninä yhteiskunnan eri sektoreilla. Sektorien sisällä psykologien asiantuntemus on yhä paremmassa käytössä. Viime vuosikymmeninä yhteiskunnan yksilöllistyminen ja yksityisen sektorin kasvu ovat heijastuneet työn sisältöihin ja tekemisen tapoihin.

Henkilökuva Vesa Nevalainen

Matematiikka on tarina

Kuka hullu keksi, että matematiikka menee kaikkien muitten asioitten edelle? Jos haluaa päästä opiskelemaan, pitää valita pitkä matematiikka ja täytyy olla hyvä siinä. Ihan sama haluatko isona harrastaa matemaattisia aiheita, psykologiaa tai vaikka taiteita: ensin tulee matematiikka, ja sitten matematiikka.

Suvi Laru

Kukkahattutäti, diskokuningatar ja rautainen ammattilainen

Kuka minä olen tässä arjen elämän pyörityksessä? Vaaleanpunaiset rimpsubikinit päällä kesällä hyppelehtivä pieni ja pippurinen tytöntyllerö, tanssitunneilla elävänä itsensä kokeva ja psykologian opinnoista uneksiva teini-ikäinen? Tanssiparkettien diskokuningatar ja psykologian opintojen hikipinko? Vai yli 20 vuotta psykologin erilaisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä toiminut kukkahattutäti ja äitiyden onnesta nauttiva äiti, puolison kanssa kahdenkeskisyydestä nauttiva nainen?

Koulukuraattorit ja -psykologit kuuluvat kouluihin

Hallitus haluaa siirtää opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit hyvinvointialueille. Nyt ei ole oikea aikahallinnon uudistukseen, sillä kaikki resurssit tarvitaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

Työuran perustukset luodaan jo lapsuudessa, mutta mukaan ehtii myöhemminkin

Panostus koulutukseen, kasvuympäristön asenneilmapiiri ja äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen varhaislapsuudessa ovat yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä. Tutkimuksessa tulee esiin muun muassa se, että viivästyneesti työelämään siirtyneet ovat lähes yhtä hyvinvoivia kuin muut ryhmät.

Yhteisöllisyyttä läpi korona-ajan

Vuoden psykologian opiskelijana palkittiin Pekka Tölli. Graduvaiheen opiskelija on poikkeusaikana tutustuttanut fukseja toisiinsa ja yliopistomaailmaan niin puistotapahtumissa kuin virtuaalisestikin.

Salaisen identiteetin jäljillä

Yhdessä elämäni vaiheessa kärsin keskivaikeasta masennuksesta. Työterveyslääkärini neuvoi hankkimaan poikaystävän (”kyllä sinä sitten taas piristyt!”), toinen tarjosi mielialalääkereseptiä. Jollakin toisella vuosisadalla lääkäri olisi suositellut minulle ilmastonvaihdosta, sillä se oli pätevin tunnettu parannuskeino turhautuneille, masentuneille ja hysteerisille naisille.

Julia Korkman.

Oikeuspsykologian osaajat ovat yhteiskunnan vaikuttajia

Oikeuspsykologia tutkii, miten psykologisia tutkimustuloksia ja psykologista osaamista voidaan soveltaa rikostutkinnassa ja oikeudellisissa prosesseissa. Suomessa voi syventää oikeuspsykologian osaamistaan täsmäkoulutuksessa, joka on räätälöity yhteistyössä työnantajien ja yliopistojen kanssa.

Hoidollisen psykologityön haasteet ja voimavarat

Psykologi kohtaa työssään vääjäämättä kipeitä ja emotionaalisesti kuormittavia kokemuksia. Työn edellyttää itsessä heräävien kokemusten ja omien tunteiden hallintaa. Pahimmillaan suuri työkuorma voi johtaa työuupumukseen tai sijaistraumatisoitumiseen.

”Harha, virhe ja riski”

Metsään mennään, toteavat Liisa Keltikangas-Järvinen ja Matti Rimpelä. Tieteen ja kouluhyvinvoinnin konkarit torjuvat maan hallituksen aikeet siirtää opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit tulevien hyvinvointialueiden työntekijöiksi.

Opiskelijoiden osaaminen hyödyksi

Psykologian opiskelijat ovat työskennelleet monipuolisissa tehtävissä ja psykologian opinnot voivat olla valtti työnhaussa jo opintojen alkuvaiheessa, kunhan opiskelijat itse oivaltavat osaamisensa arvon.

Metsämaisemaa, jossa ohut lumikerros puiden ja kivien päällä.

Ympäristöahdistusta, -toivoa ja -tekoja

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden romahtaminen uhkaavat merkittävästi myös mielenterveyttä.

Näytä kaikki listana