Siirry sisältöön

Lehtiartikkelit

Rohkeus ja luovuus palkittiin Psykologiyrittäjä-kilpailussa 

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Psykologiyrittäjä-kilpailussa palkittiin Vuoden psykologiyrittäjä ja Vuoden panos psykologiyhteisölle. Kilpailun tarkoituksena oli halu nostaa esiin rohkeita, luovia ja inspiroivia psykologiyrittäjiä.

Mitä elävät tekevät 

”Miten on mahdollista, että tämä, täällä silmät verestäen paasaava raivohullu, työskentelee psykologina?” pohtii psykologi ja kirjailija Antti Ritvanen esseessään. 

Pitäisikö psykologin syödä lihaa?

Vertaileva psykologia ja lähitieteet ovat viimeisen 50 vuoden aikana tarkentaneet tietojamme eläinten mielistä, ja 2000-luvulla tutkimusten kertyminen on ollut erityisen nopeaa. Unohdimmeko jotain siirtäessämme eläintuotannon teollisuuslaitoksiin ja supermarketteihin? kysyy psykologi Lauri Östman.

”Maantieteelle ei mitään voi – vetovoimaa palkkauksesta ja hyvästä hallinnosta”

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue kärsii vaikeuksista palkata psykologeja, ja kolmannes alueen toimista on avoinna. Vajetta paikataan ostopalveluilla, mutta rekrytointiin panostetaan myös parantamalla vetovoimatekijöitä, kuten hyvää hallintoa, palkkausta ja työajan joustavuutta.

EU-vaalitkin voivat olla mielenterveysvaalit

Psykologiliitto haluaa, että mielenterveys on jatkossakin esillä EU:ssa. Liiton tavoitteet EU-vaaleihin ovat pitkälti yhtenevät Akavan vaalitavoitteiden kanssa, mutta keskittyvät mielenterveyteen.

Mielenterveys on edelleen tabu EU:ssa

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsän kausi lähenee loppuaan. Mielenterveyden puolestapuhujana tunnetun Alametsän mukaan Euroopassa vallitsevaan mielenterveyskriisin ehkäisemiseen ei suhtauduta riittävällä vakavuudella EU-tasolla.

”Johtavien psykologien verkostoitumista hyvinvointialueiden välillä tuettava”

Kuten monella hyvinvointialueella, myös Kymenlaaksossa psykologien rekrytointi on paikoin vaikeaa. Rekrytointia edistetään muun muassa aktiivisella markkinoinnilla, harjoittelijoiden ottamisella sekä mahdollisuudella hybridi- ja etätyöhön sekä osa-aikatyöhön. Psykologiliitolta Kymenlaaksossa toivotaan tukea johtavien psykologien verkostoitumiseen, jotta parhaat käytännöt saadaan käyttöön kaikkialla.

Mentorointi vahvistaa psykologiutta

Mentoroinnin avulla rakennetaan psykologin ammatillista identiteettiä. Mentorointi on yhtä tärkeää niin uran alkuvaiheissa kuin työvuosien edetessä. Ammatillisen kehityksen lisäksi mentorointi vaikuttaa työhyvinvointiin. Se voi olla myös keino, jolla houkutella psykologeja hyvinvointialueille.

Psykologien arvo pitäisi tunnistaa paremmin 

Hyvinvointialueet toimivat jo toista vuotta, mutta psykologien rooli kuviossa kaipaa yhä kirkastamista. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon ja arvioinnin lisäksi myös kehittämistehtävissä. Positiivista kehitystä näkyy kuitenkin psykologien palkoissa, mikä on yksi veto- ja pitovoimatekijä hyvinvointialueilla.

Pienituloisista opiskelijoista loppuun palaneiksi – kun lupaukset rikotaan

Jo vuosia on ollut tapetilla, että opiskelijat ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa. Opiskelijoiden taloudellinen tilanne on heikko ja opiskelijat ovat Suomessa pääosin köyhyysrajan alapuolella. Monet tekevät töitä opintojen ohella, ja korkeakouluopiskelijoilla on keskimäärin enemmän mielenterveyden haasteita kuin muulla aikuisväestöllä.

Eri puolilla maata suuria eroja psykologipalveluiden saatavuudessa

Psykologiliitto lähetti hyvinvointialueille kyselyn psykologipalveluiden järjestämisestä. Uusi juttusarja Miten menee, hyvinvointialue? käsittelee yhtä hyvinvointialuetta kerrallaan. Mikä toimii, mikä ei? Sarjan ensimmäisessä osassa keskitytään eroihin ja yhtäläisyyksiin eri hyvinvointialueiden välillä.

Lukutaidon sanansaattaja  

Emeritusprofessori Heikki Lyytisellä on iso tavoite: hän haluaa opettaa kaikki maailman lapset lukemaan. Nykyinen lukutaidon opetustapa ei tähän riitä, Lyytinen uskoo.

Näytä kaikki listana