Siirry sisältöön

Lehtiartikkelit

Piirros, jossa kädet tiputtamassa vaalilippuja uurnaan.

Mielenterveys vakiinnutti paikkansa puolueiden vaaliohjelmissa

Eduskuntavaalien äänestyksen ollessa jo käynnissä, kävimme läpi eduskuntapuolueiden vaaliohjelmat nähdäksemme, millä tavalla puolueet ratkaisisivat mielenterveyskriisiksi asti heikentyneen tilanteen – ja vastaavatko puolueiden näkemykset Psykologiliiton omissa vaalitavoitteissaan esittämiä ratkaisuja.

Psykologipäivillä keskusteltiin tiedolla, taidolla ja sydämellä

Historian ensimmäiset Psykologipäivät ovat onnistuneesti takana. Valtakunnallinen tapahtuma kokosi asiantuntijat keskustelemaan psykologityön nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Kuka kuuntelisi?

”En tiennyt mistä olisin saanut apua. Enkä uskaltanut sitä pyytää. Odotin vain et joku huomaisi minut”, kirjoittaa nuori. Onko meillä uudistusten ja hankkeiden pyörityksessä kouluissa enää aikuisia, joilla on aikaa pysähtyä kuuntelemaan? kysyy MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa.

Voisiko ”häiriö” ollakin tiedonlähde?

HÄIRIÖ? — NÄKÖKULMIA TYÖRAUHAN SÄRÖIHIN KOULUSSA. MAIJA LANAS & TOMI KIILAKOSKI (TOIM.). VASTAPAINO 2022, 281 S.

Lukiolaisten uupumuksen monet kasvot

Enemmän myötätuntoa ja yhteisön tukea, vähemmän itseohjautuvuutta. Nämä ovat psykologian keinot vastata lukiolaisten kasvavaan uupumukseen. Akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro ja opiskeluhuollon psykologi Virpi Seppälä kertovat, mitä lukiolaisille kuuluu tänään.

Psykoanalyysi ja terapeuttinen kohtaaminen

RIITTA TÄHKÄ: LÖYTÄÄ JA TULLA LÖYDETYKSI – PSYKOANALYYTTISIA KIRJOITUKSIA. TOIMITTAJAT: ANNELI HEIKKINEN, MINNA KAUKANEN, KATI PELKONEN JA IIRI PIRINEN. ITÄ-SUOMEN PSYKOTERAPIAYHDISTYS 2022.

Uskotko karttaa vai maastoa?

On vaikeaa päästää irti kartasta, jonka avulla olemme joskus löytäneet jotain, ja on vaikeaa löytää sitä mitä emme osaa etsiä.

Ohjauksella menee hyvin – vai meneekö?

Jatkuva oppiminen ja sen myötä elinikäisen ohjauksen tarve ovat viime vuosina olleet kovasti esillä. TE-palvelujen valtakunnallinen uraohjaus on viiden psykologin yksikkö, joka tarjoaa ohjauspalveluja puhelimen ja videon välityksellä kaikkialle Suomeen ja ylitse rajojenkin.

Muistanko vai kuvittelenko vain muistavani?

JULIA KORKMAN: MUISTIN VARASSA – OIKEUSPROSESSI JA TOTUUS. S&S 2022.

Vaakakupissa psykologiopiskelijoiden asiantuntijuus ja opetusjärjestelyt – Mikä opintojamme ohjaa?

Psykologiopiskelijana seuraan huolestuneena opetuskäytänteiden digitalisoitumista ja lähiopetuksen ajoittaista vähäisyyttä. Parhaimmillaan uudet opetusmuodot laajentavat oppimismahdollisuuksia, mutta ne voivat myös vaarantaa ammattitaidon.

Maailman parasta työtä

Perustason palveluissa on psykologeille monenlaisia toimenkuvia. Yhteistä niille on työn itsenäisyys ja asiakkaan varhainen kohtaaminen. Sote-uudistuksen toivotaan lisäävän mahdollisuuksia tehdä ennaltaehkäisevää työtä.  

Työnohjauksen palapelistä ja prosesseista

Työnohjauksella on psykoterapian kentällä pitkät juuret. Sen on esitetty olevan keskeinen foorumi käytännön terapiataitojen oppimiselle. Työnohjauksen tavoitteet ovat moninaiset – ne kattavat sekä terapeutin ammatillisen kehityksen että työnohjauksessa käsiteltävän asiakkaan hyvinvoinnin varmistamisen. Se sisältää myös monimutkaisen kolmioasetelman asiakastapauksen, ohjattavan ja ohjaajan välillä. Nämä seikat tekevät työnohjauksesta haastavan tutkimuskohteen.

Näytä kaikki listana