Vanha auttaa tarttumaan uuteen
Aina ei ole pakko uudistua. Taaksepäinkin voi katsoa, jos sieltä löytyy jotain säilyttämisen arvoista, pohtii Stimulus ry:n tuore puheenjohtaja Meeri Arvola opiskelijakolumnissaan.
Psykologi vai ihminen – kenties molempia?
TEIDÄN VUORONNE ON SEURAAVAKSI. SISKO TUUKKANEN. MOMENTUM KIRJAT 2024, 263 S.
Psykologeilla on rooli terapiatakuun täyttämisessä
Uusi lasten ja nuorten terapiatakuu on saanut osakseen paljon kritiikkiä yksilö- ja menetelmäkeskeisyydestä. Jotta hoidon tarpeen arviointi ja oikeat menetelmät toteutuvat, on tärkeää, että hyvinvointialueen suunnittelussa on mukana mahdollisimman paljon perustason palvelujen psykologeja ja psykologiesihenkilöitä, kirjoittaa Psykologiliiton hallituksen varapuheenjohtaja Erja Kivineva.
Miksi tunnesäätelyn vaikeudet olisi tärkeä huomioida osana adhd:n oirekuvaa ja hoitoa?
Tunnesäätelyyn liittyvät vaikeudet tulisi ymmärtää ja huomioida nykyistä paremmin ADHD-asiakkaiden hoidossa ja kuntoutuksessa, ehdottavat asiantuntijat Laura Alanen, Anna Järvinen ja Anna Keski-Rahkonen.
Miten siirtymä hyvinvointialueille vaikutti psykologien työolosuhteisiin ja työkykyyn?
Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin, miten henkilöstön koettu työkyky ja työolosuhteet muuttuivat hyvinvointialueille siirryttäessä. Psykologien koettu työkyky heikentyi.
Terapeuttista valtaa – psykologin työ on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa
Muutoksia persoonallisuustesteissä
Keväällä 2024 Psykologiliiton testilautakunta kartoitti psykologien arviointimenetelmien käyttöä liiton jäsenille suunnatun kyselytutkimuksen avulla.
Turpa- ja tassukuntoutusta neuropsykologin luona
Talli Lopella tarjoaa aasien kanssa toteutettavia psykologi- ja virkistyspalveluita. Millaisia ne ovat? Eläinten käyttö terveydenhuollon palveluissa on Suomessa koko ajan lisääntymässä, kirjoittaa psykologi Satu Valkas puheenvuorossaan.
”Moniammatillisuus ei ole asia, joka vain osataan, vaan sitä pitää harjoitella”
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen erikoissairaanhoidossa panostetaan saumattomaan moniammatilliseen työskentelyyn: ”Aito moniammatillisuus on sitä, että eri ammattiryhmien näkökulmat potilaan problematiikkaan ja hoitoon tulevat jaetuiksi ja kuulluiksi.” Pohjois-Karjalasta Psykologiliiton kyselyyn saatiin vastaukset ainoastaan alueen erikoissairaanhoidosta.
Onko mindfulness 2020-luvun kansalaistaito?
Turun yliopiston erikoistutkija Oskari Lahtisen tänä vuonna julkaistun kirjan tavoitteena on aloittaa Suomessa julkinen keskustelu mindfulnessista. Vaikka mindfulness on psykologipiireissä tuttu käsite, ei aihe ole päässyt otsikoihin samaan tapaan kuin PISA-tulokset tai tekoäly.
Hääjuhlat, jotka ovat käynnissä 24/7
Ennakoivan prosessoinnin viitekehys, autismi ja mielenterveys
Ennakoivan prosessoinnin viitekehys on uusi ja paljon kiinnostusta herättänyt tapa ymmärtää ihmismielen toimintaa. Sen juuret ovat aivotutkimuksessa, mutta sen sovellukset ulottuvat laajasti eri alueille, kuten neurokehityksellisten häiriöiden ja mielenterveyden tutkimiseen. Lähestymistavan elinvoimaisuus piilee sen poikkeuksellisen vahvassa laskennallisessa pohjassa. Tämä tekee siitä käyttökelpoisen työkalun, jota voidaan hyödyntää sekä matemaattisissa simulaatioissa ja empiirisessä tutkimuksessa.