Siirry sisältöön

Tutkimus:

Kelan neuropsykologinen kuntoutus hyvä etenkin nuorille

Kelan harkinnanvarainen neuropsykologinen kuntoutus kohentaa kuntoutujien työ- ja opiskeluedellytyksiä ja edistää varsinkin oman tilanteen ymmärtämistä ja hyväksymistä sekä arjen hallintaa.

Näin arvioivat kuntoutujat ja kuntoutusta toteuttavat neuropsykologit Kuntoutussäätiön ja Kelan toteuttamassa tutkimuksessa. Se selvitti Kelan myöntämän harkinnanvaraisen neuropsykologisen kuntoutuksen tarpeita, tavoitteita ja vaikutuksia.

Ammattilaiset arvioivat kuntoutusmuodon soveltuvan etenkin nuorille, joilla on kehityksellisiä neuropsykologisia vaikeuksia. Tutkimuksessa havaittiin, että kuntoutusmuotoa käytetään osana monenlaisia kuntoutuspolkuja.
Erityisesti kuntoutukseen hakeutumisen ja raportoinnin käytännöt kaipaavat vastaajien mukaan kehittämistä. Jonotusajat koetaan liian pitkiksi ja kuntoutuksen saatavuutta haluttaisiin parantaa koko maassa. Yhtenä tulppana pidetään asiakkaan korkeaa omavastuuosuutta kuntoutuksen kustannuksista.

Neuropsykologista kuntoutusta voidaan hyödyntää sekä kehityksellisiin häiriöihin että erilaisiin äkillisiin aivovaurioihin liittyvien neuropsykologisten oireiden kuntoutuksessa. Tutkimukseen vastasi 32 kuntoutujaa, 93 psykologia tai neuropsykologia ja 30 Kelan asiantuntijaa. Tutkimus perustui asiakkaille ja ammattilaisille suunnattuihin kyselyihin sekä kuntoutuksesta muodostuneisiin asiakirja-aineistoihin.

Lue tutkimustuloksista tarkemmin täältä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä