Siirry sisältöön

KIRJA

Sarvikuono sanoittaa pelkoa ja hämmennystä

Psykologi Elina Komulaisen kirjoittama ja Anu-Riikka Lampisen kuvittama kirja sarvikuono Jepestä on suunnattu pienille koululaisille, jotka ovat kokeneet julmuutta ja pelottavia kokemuksia perheessään.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat savannille sarvikuonoperheeseen. Tämä antaa väljyyttä siihen, kuinka lähelle lapsi haluaa tarinan päästää. Se tapahtuu turvallisesti jossain muussa ympäristössä, mutta tilanne voi olla sama kuin lapsen omalla kohdalla. 

Kirja kuvaa hyvin lapsen ja vanhemman eri tunteita ja sitä, kuinka mukava ja lasta huomioiva vanhempi voi olla toisessa tilanteessa pelottava. Isän aggression yllättäessä koko savanni järähtää. Se on hämmentävää ja pelottavaa pienelle sarvikuonopojalle. Mielessä herää monenlaisia kysymyksiä ja perusturvallisuus järkkyy.

Kirja tuo esiin myös vanhemman tuntoja siitä, kuinka vanhempi voi olla huolissaan lapsesta. Kun lapsi on lähtenyt luvatta omille teilleen, äiti on helpottunut, vaikka toruukin, isä on vihainen, mutta opettaa muualla liikkumista.

Vihreäsulkainen lintu antaa viisaita neuvoja hämmentyneelle sarvikuonolapselle. 

Kirja sopii mielestäni hyvin 4–10-vuotiaille. Jeppe sarvikuono katsoo asioita lapsen näkökulmasta, miltä asiat näyttävät ja tuntuvat, kun niitä ei oikein ymmärrä. Kirjan avulla vanhempi tai ammattilainen voi nostaa esille sarvikuonolapsen ajatuksia pelosta, hämmennyksestä, aggressiosta, vanhempien riidoista ja heidän toiminnastaan suhteessa lapseen. Sarvikuonon ajatuksia ja tunteita pohdittaessa lapsi voi samalla työstää omia ajatuksiaan, ilman että niitä välttämättä nostaa täysin omaan tajuntaan. Asioiden etäännyttäminen on lapselle alkuun turvallinen tapa käsitellä itselle hankalia ja pelottavia ajatuksia ja tunteita. Suoraan puhuminen omasta perheestä on usein liian hankalaa, mutta kun ensin asiaa on työstetty esim. sadun kautta, voi jo omastakin kokemuksesta uskaltautua puhumaan.

Kirjan kuvitus on kaunis ja jo kuvien tilanteista voi lähteä keskustelemaan monella tapaa. Myös lapsen omalle mielikuvitukselle jää tilaa.

Tämä kirja etäännyttää tapahtumat kauas suomalaisesta ympäristöstä kauas savannille. Myös tilanteiden ratkaisuille jää monia vaihtoehtoja. Joillekin lapsille se sopii hyvin, jotkut tarvitsevat ehkä asioiden konkreettisempaa kuvausta ja selkeämpiä ratkaisuvaihtoehtoja. Molempia tarvitaan ja tämä kirja on hyvä lisä jo olemassa olevaan tarjontaan. Tarinoiden avulla työstäminen on luonteva keino alle 10-vuotiaiden kanssa.

Kirjaesittelyn tekijä Mirja Kataja on kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi, Theraplay-terapeutti ja neuropsykologi.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä