Siirry sisältöön

Merkittäviä kunniamerkkejä psykologeille

Psykologian professori Christina Salmivalli johti keväällä valtakunnallista eri alojen tutkijoista koostuvaa COVID-19-Tiedepaneelia. Koronakriisin jälkihoitoryhmä sai tiedepaneelilta tutkimukseen perustuvaa taustatietoa ja tieteellisiä näkemyksiä kysymyksiinsä. Salmivalli toimii vastuullisena johtajana KiVa Koulu:ssa, joka on Turun yliopistossa kehitetty kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. Hän sai myös vastikään ensimmäisenä suomalaisena psykologina mittavan Euroopan tutkimusneuvoston rahoituksen tutkimukselleen

Raimo Lappalainen toimii kliinisen psykologian ja psykoterapian professorina ja koulutuksesta vastaavana varadekaanina Jyväskylän yliopistossa. Lappalainen tutkimusryhmineen on tutkinut ja kehittänyt Jyväskylässä teknologiapohjaisia verkko- ja mobiili-interventioita. Näistä esimerkki on muun muassa opiskelijoiden hyvinvointi-interventio Opiskelijan kompassi, joka on jo ehkä 15 000 opiskelijan käytettävissä. Lappalainen laskee, että Jyväskylässä on kymmenen vuoden aikana koulutettu 400–500 psykologian opiskelijaa käyttämään työssään verkkointerventiomenetelmiä.

Lappalainen toi hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) Suomeen 20 vuotta sitten Yhdysvalloista. Sen pohjalta on sittemmin kehitelty uusia sovelluksia, joita verkkopohjaiset interventiotkin ovat. Lappalainen tutkimusryhmineen on mukana myös yhdessä Vaasanseudun mielenterveysseuran kanssa Hyvä olla koulussa -hankkeessa, jossa on kehitetty alakouluun psykologisia hyvinvointitaitoja lisäävä hyvinvointipeli Magis

Tunnustus tuli Raimo Lappalaiselle yllätyksenä, ja hän arvelee taustalla olevan pitkän elämäntyön interventioiden kehittämisen parissa.  Hänen mielestään kunniamerkki on huomionosoitus koko psykologian alalle.

– Se on myös tunnustus koko tutkimusryhmällemme ja tehdylle työlle. Olen iloinen, että näin on huomioitu hyvinvoinnin edistäminen ja teknologian hyödyntäminen siinä.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkit myönnetään Suomen kansalaisille itsenäisyyspäivänä 6.12. Kunniamerkin saaminen edellyttää Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ohjesäännön mukaan ansioituneisuutta isänmaan palveluksessa, ja Suomen Leijonan ritarikunnan perustamisasetuksen mukaan huomattavia siviiliansioita. 

Tunnustuksia psykologeille

 

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki

  • Raimo Lappalainen professori, Jyväskylän yliopisto
  • Christina Salmivalli professori, Turun yliopisto

 

Suomen Leijonan ansioristi

  • Päivi Aalinniemi, Hausjärvi
  • Marja Liisa Jaakkonen, Helsinki
  • Sirpa Malkki, Kitee
  • Anna-Maija Martelin, Espoo
  • Jaana Mäkiranta, Kauhajoki
  • Mervi Rantanen, Helsinki
  • Marika Tuominen, Helsinki

Kuva: Ritarikunnat

Saatat olla kiinnostunut myös näistä