Siirry sisältöön

Psykologien palkinto muistuttaa, ettei mielenterveyden tukemiseen tarvita ihmetekoja

1990-luvulla Forssan seutua moukaroi syvä lama, ja psykologit halusivat tuoda asukkaille esiin jotain positiivistakin. Näin keksittiin Mielenterveysteko-palkinto. Käytännössä se on nykyään vain kunniataulu, onnittelukukat ja juhlakahvitus, mutta sen saajat ovat olleet poikkeuksetta hyvin otettuja kunniasta. Moni on lähes liikuttunut siitä, että työ on huomattu.

Anja Laurila on eläkkeellä oleva psykologi, joka on pitkään ollut mukana jakamassa Mielenterveysteko-palkintoa.

– Moni vapaaehtoistyötä tekevä ei ole ajatellut tekevänsä niin tärkeää työtä koko yhteisön kannalta, mutta palkinto ja sen perustelut tekevät heille itselleenkin näkyväksi työn ja sen miten tavallinenkin ihminen voi toimillaan vaikuttaa lähipiirin hyvinvointiin, Anja Laurila kuvailee.

– Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen maaseudun elämää esittelevä Elonkierto-puisto Jokioisilla kitkutteli lopetusuhan alla. Palkinnon ja näkyvyyden jälkeen he saivat kävijöiltäkin paljon kannustusta ja uusia voimia, ja kaikille avoin ja maksuton kotieläinpiha ja esittelypuisto toimii edelleen.

Merkittävää on myös se, että paikallinen lehti uutisoi palkinnosta. Näin hyvät työt, niiden tekijät ja mielenterveysasiat saavat laajempaa julkisuutta. Kun julkisuudessa tuodaan esiin sitä, miten erilaisilla asioilla voidaan mielenterveyteen vaikuttaa, tavallinenkin ihminen saattaa havahtua, miten voisi itse osallistua ja vaikuttaa. 

Mielenterveysteko-palkinnon 2021 sai forssalainen metallialan firma Matimek Oy. Se on kehittänyt työhyvinvointia ja on arvioitu omassa kokoluokassaan Suomen viidenneksi parhaaksi työpaikaksi. 

Onko psykologeilla muualla päin Suomea vastaavia palkintoja? Jos oman yhdistyksesi alueella on hyviä käytäntöjä, joista muutkin voisivat hyötyä, kerro siitä: viestinta@psyli.fi

Mielenterveysteko-palkinnot

  • 2021 Matimek Oy
  • 2020 Vaunujengi
  • 2019 Forssan Kalaveikot
  • 2018 Positiivisesti Vorssasta -sivusto
  • 2017 Jokioisten Museorautatieyhdistys
  • 2016 Paikalliset yleiset saunat

Palkinto on myönnetty myös mm. Torronsuon kansallispuistolle, työttömien yhdistykselle, Terhokerholle, Forssan torille, partiolle ja seurakunnan Ystävän kammarille.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä