Siirry sisältöön

KEVÄTVALTUUSTO

Psykologien arvo pitäisi tunnistaa paremmin 

Kevätkokoukseensa 18.5.2024 kokoontunut Psykologiliiton liittovaltuusto kehottaa erityisesti julkista sektoria kehittämään psykologien roolia organisaatioissaan. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon lisäksi myös kehittämistehtävissä. Nykyisellään monessa paikassa psykologinen osaamista ei hyödynnetä riittävästi.

Puolet Suomen psykologeista työskentelee hyvinvointialueilla, ja Psykologiliitossa onkin seurattu aktiivisesti hyvinvointialueiden toimintaa erityisesti mielenterveyspalveluiden järjestämisen näkökulmasta. Liitto teki viime vuonna jäsenilleen työolotutkimuksen, jossa selvitettiin psykologien kokemuksia työoloista, työhyvinvoinnista ja johtamisesta hyvinvointialueilla.

Liitto on myös seurannut oppilashuollon lakisääteisyyden toteutumista hyvinvointialueilla ja lähetti Suomen kaikille aluehallintovirastoille tiedustelun, millä tavoin opiskeluhuollon psykologipalveluja koskevan lainsäädännön noudattamista hyvinvointialueilla seurataan ja miten varmistetaan, että laissa määriteltyjä sitovia määräaikoja ja mitoituksia noudatetaan.

Tänä vuonna hyvinvointialueiden psykologityön toteutumista eri puolilla Suomea seurataan hyvinvointialueille lähetetyn kyselyn ja vastausten pohjalta tehtyjen seurantajuttujen pohjalta. 

Psykologiliitto osallistuu parhaillaan aktiivisesti myös lasten ja nuorten terapiatakuun valmisteluun. Liitto pitää tärkeänä, että malli toteutuu hoidon tarpeen ja asiantuntija-arvioinnin pohjalta, ei menetelmäperustaisesti. 

Hyvinvointialueiden säästöt huolettavat

Puheenjohtaja Jari Lipsanen on huolissaan hyvinvointialueiden hupenevasta rahoituksesta.

– Mielenterveyspalvelut perustasolta erikoissairaanhoitoon ovat todella kuormittuneet jo nyt ja tilanne vain pahenee entisestään, mikäli hyvinvointialueet säästävät mielenterveyspalveluista ja ennaltaehkäisevästä työstä.

Palveluiden sujuvoittamiseksi mielenterveyden häiriöiden hoidossa hyvinvointialueilla Psykologiliitto kannattaa porrasteisen hoitomallin käyttöönottoa. Siinä asiakas ohjataan saamaan asiantuntevan arvion pohjalta juuri hänen tarpeisiinsa sopivaa hoitoa. Psykologeilla on asiantuntemus hoidon tarpeen arviointiin, ohjaamiseen oikealle portaalle ja myös osaamista arvioida ja hoitaa lievempien mielenterveyshäiriöiden lisäksi vaikeampia tilanteita myös perustason mielenterveyspalveluissa.

Parhaillaan Psykologiliitto laatii tavoitteita ensi kevään alue- ja kuntavaaleihin.

Psykologien palkkakehitys on ollut viime aikoina hyvä, ja julkisellakin puolella on nähty pitkästä aikaa palkankorotuksia. Valtion, yliopiston ja yksityisensektorin uudet palkkasuositukset julkaistaan liiton verkkosivuilla. Hyvinvointialueiden palkkasuositukset on julkaistu jo aiemmin. Psykologiliiton jäsenistössä on sekä palkansaajia että yrittäjiä, ja liitto ajaa molempien etua. Yrittäjien määrä on jatkuvassa kasvussa.

Sami Eloranta valtuuston johtoon

Pitkäaikaisen valtuuston puheenjohtajan Aino Kohtalan luovuttua tehtävästään Psykologiliiton liittovaltuusto valitsi valtuuston puheenjohtajaksi kaudelle 2024–2025 Sami Elorannan Pirkanmaan Psykologiyhdistyksestä. Valtuuston varapuheenjohtajina kaksivuotiskaudella toimivat Dmitry Poletaev (1. vpj, Helsingin Psykologiyhdistys) ja Roosa Karttunen (2. vpj, Uudenmaan Psykologiyhdistys).

Psykologiliiton liittovaltuusto valitsi valtuuston puheenjohtajaksi kaudelle 2024–2025 Sami Elorannan Pirkanmaan Psykologiyhdistyksestä (keskellä). Valtuuston varapuheenjohtajina kaksivuotiskaudella toimivat Dmitry Poletaev (1. vpj, Helsingin Psykologiyhdistys) ja Roosa Karttunen (2. vpj, Uudenmaan Psykologiyhdistys).

Valtuusto vahvisti vuoden 2023 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Valtuusto asetti myös vaalitoimikunnan kaudelle 2024–2025.

Kokouksen yhteydessä jaettiin Akavan ansiomerkit 11 luottamustehtävissä ansioituneelle jäsenelle.

Valtuusto sai tiedoksi hallituksen päätöksen ammatillisten työryhmien uudistamisesta ja uusista jaoksista kaudelle 2025–2026. Kehittämistyötä jatketaan edelleen, ja haku jaoksiin avataan syksyllä.

Liittovaltuuston sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin 18.5.2024 Helsingissä. Puhetta kokouksessa johti valtuuston puheenjohtaja Sami Eloranta Pirkanmaan Psykologiyhdistyksestä. 49-jäseninen liittovaltuusto on Psykologiliiton ylin päättävä elin. Seuraava liittovaltuuston sääntömääräinen kokous pidetään 23.11.2024. 


Saatat olla kiinnostunut myös näistä