Siirry sisältöön

Opiskelijapromoottori on linkki opiskelijoiden ja liiton välillä

Alkuvuonna Psykologiliitto sai uuden työntekijän, kun opiskelijapromoottori Ilmari Moisio aloitti toimessaan. Nimike on uusi, työnkuva pitkälti sama kuin aiemmin opiskelijasihteeri-tittelin alla.

− Nyt painotetaan aiempaa enemmän jäsenhankintaa, Moisio kertoo.

Opiskelijapromoottori on eräänlainen äänitorvi psykologian opiskelijoiden ja ammattiliiton välillä. Hän tiedottaa opiskelijoille liitosta ja liiton jäseneduista sekä tuo liitossa esiin opiskelijanäkökulmaa. Tärkeä osa työtä on myös neuvoa opiskelijoita esimerkiksi harjoitteluun liittyvissä asioissa.

Osa-aikainen työ on kahden vuoden määräaikaisuus. Uusi opiskelijapromoottori on työstään innoissaan. 

− Hirveän kivaa! Tässä toteutuvat kaikki aspektit, mistä työssä tykkään. Psykologiliitossa on tosi hyvä ilmapiiri. Opiskelijat taas ovat paras ryhmä ikinä: kaikki, joiden kanssa olen ollut tekemisissä, ovat olleet superkohteliaita ja kiitollisia saamastaan avusta.

Monipuolisia tehtäviä

Psykologiliitolla ei ole erillisiä opiskelijajäseniä, vaan opiskelijoina liittoon liittyvät ovat samanlaisia jäseniä kuin kaikki muutkin. He saavat samat jäsenedut mutta maksavat jäsenyydestään vain 15 euroa vuodessa. Opiskelijoita on liiton jäsenistä viidesosa, noin 1 400.

Tavoitteena on, että jokainen uusi opiskelija saisi tietoa ammattiliitosta jo heti opintojensa alussa. Ensi syksynä opiskelijapromoottori kiertää ympäri maata fuksitapahtumissa kertomassa Psykologiliitosta.

Kevään aikana Moisio on neuvonut opiskelijoita etupäässä sähköpostitse ja edustanut liittoa sekä Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton SPOL ry:n kokouksissa että pohjoismaisten psykologiliittojen kattojärjestön SAK:n kokouksessa ja Euroopan-laajuisen opiskelijajärjestön EFPSA:n kongressissa. Lisäksi hän on suunnitellut opiskelijayhteistyön seminaaria, jossa eri ainejärjestötoimijoiden kanssa ideoidaan, miten opiskelijat ja liitto voisivat olla entistä enemmän yhteydessä toisiinsa.

− Pääpaino on toistaiseksi ollut sähköpostin hoitamisessa. Samat aiheet toistuvat, ja paljon on kyselty harjoitteluun, lakkoon ja edunvalvontaan liittyvistä asioista. Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Ei tarvitse pelätä, että kuulostaisi tyhmältä, oli aihe mikä tahansa. Ohjaan kysyjän tarvittaessa eteenpäin, hän kertoo.

Kolmannen vuoden opiskelija

Vaasasta kotoisin oleva Ilmari Moisio on opiskellut psykologiaa parin vuoden ajan. Hän sanookin olevansa hyvä esimerkki siitä, että aktiiviseksi toimijaksi voi ryhtyä missä vaiheessa opintoja tahansa.

− Psykologian opiskelijat ovat huippujengiä, ja heillä on paljon osaamista jo opiskeluaikana, Moisio kannustaa.

Moisio itse on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

− Fuksivuonna toimin SPOLin hallituksessa ja kiinnostuin Psykologiliiton toiminnasta. Psykologiliitto tekee tärkeää yhteiskunnallista vaikuttamista, ja on hienoa olla osa tällaista organisaatiota. Tällä hetkellä opetus- ja tutkimuspuoli kiinnostavat minua eniten opintojen jälkeen.

Alana psykologia on miehen mieleen.

− Psykologia on tieteenalana uniikki, se yhdistelee yhteiskuntatieteitä ja luonnontieteitä käytännössä joka osa-alueella. Psykologian opiskelu on ollut kaikkea sitä, mitä odotin, ja enemmänkin.

Opiskelijapromoottorin tavoittaa sähköpostitse osoitteesta opiskelijaneuvonta@psyli.fi, puhelimitse numerosta 040 1720 214 tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 15–17 ja Instagramista tililtä @psyliopiskelijasihteeri.

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 2/2022.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä