Siirry sisältöön

VUODEN PSYKOLOGIYRITTÄJÄ

Rohkeus ja luovuus palkittiin Psykologiyrittäjä-kilpailussa 

Vuoden psykologiyrittäjäteko -palkinnon voitti psykologi Katri Kanninen. Perusteluina palkitsemiselle oli rohkea ja uudistava työote ja merkittävä panostus psykologialan kehittämisessä.

– On totta kai kiva saada tunnustusta työstään, Kanninen sanoo.

Kanninen kokee saaneensa viime aikoina eniten näkyvyyttä withHelttin sosiaalisessa mediassa, jonka ajatus- ja kehitysjohtajana hän toimii. Lisäksi hän on ollut perustamassa terveysteknologiayritys Formulatoria ja lyhytterapiakoulutusta tarjoavaa Shortumia.

Kannisen mukaan vapaus ja vastuu ovat yrittäjyyden kääntöpuolet.

Kanninen päätyi yrittäjäksi u-käännöksen kautta. Åbo Akademin psykologian laitokselta valmistuttuaan Kanninen sai töitä koulupsykologina. Melko pian Kanninen haki väitöskirjatutkijaksi, joka mahdollisti myös yrittämisen.

Kannisen mukaan vapaus ja vastuu ovat yrittäjyyden kääntöpuolet. Yrityksen kasvaessa myös vastuu esimerkiksi työntekijöiden toimeentulosta kasvaa. Samalla työn autonomia vähenee, mutta yhteisöllisyys kasvaa.

Yrittäjyys ja politiikka kulkevat käsi kädessä

Vuoden panos psykologiyhteisölle -palkinnon voittaja, psykologi Julia Sangervo, on palkintoperusteiden mukaan edistänyt rohkealla työllään psykologien asemaa, tuonut uusia tuulia alalle ja lisännyt yhteisöllisyyttä ammattikunnan sisällä.

– Minusta tuntuu, että työni on nähty ja se saa minut kiitolliseksi, Sangervo sanoo.

Sangervo on aina kokenut olevansa yrittäjähenkinen ihminen, joten joustava aikataulutus sopii hänelle “kasista neljään” -työtä paremmin. Työssään Sangervo pyrkii tuomaan psykologien äänen kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kaiken ytimessä Sangervon työssä on toivon luominen ajankohtaisten ilmiöiden äärellä.

Kaiken ytimessä Sangervon työssä on toivon luominen ajankohtaisten ilmiöiden äärellä.

Sangervon matka yrittäjäksi alkoi jo opiskeluaikana vaikuttamistyön ja puhujakeikkojen muodossa. Sangervo valmistui Tampereen yliopistosta psykologiksi vuonna 2022, jonka jälkeen hän toimi vuoteen 2023 sivutoimisena yrittäjänä.

Nykyään Sangervon työnkuvaan kuuluu asiakasvastaanotto, mielenterveyskriisin ehkäisyyn keskittyvät koulutukset yksilö- ja yhteiskunnan tasoilla sekä vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa. Sen lisäksi Sangervo toimii vihreiden varakansanedustajana ja Pirkanmaan hyvinvointialuevaltuutettuna. Sangervo oli myös ehdolla vihreiden europarlamenttiehdokkaaksi ja hän on Psykologiliiton hallituksen varajäsen.

Vuoden psykologiyrittäjä 2023

  • Äänestyksen toteutti Psykologit Yrittäjinä yhdessä Suomen Psykologiliiton kanssa.
  • Vuoden psykologiyrittäjäteko 2023 -shortlist-ehdokkaat: Salla Ibrahim Katri Kanninen ja Juho Toivola.
  • Vuoden panos psykologiyhteisölle 2023 -shortlist-ehdokkaat: Teemu Ollikainen, Psykologin tutkimuspöytäkirja (Instagram-tili) ja Julia Sangervo.

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 2/2024.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä