YTHS:n laajentuminen tuo huolta mielenterveyspalveluista – ”Toivottavasti saamme lisää resursseja”
Ylioppilaiden tervedenhoitosäätiön palvelujen laajentaminen kaikille korkeakouluopiskelijoille herättää ilon ohella huolta mielenterveyspalvelujen puolesta.
Eduskunta päätti viime viikolla, että ammattikorkeakoulujen opiskelijat pääsevät YTHS:n palvelun piiriin vuoden 2021 alusta. Laajennuksen myötä YTHS:n potilasmäärä kaksinkertaistuu.
Opiskelijat ottavat yhteyttä mielenterveyssyistä joka vuosi entistä enemmän, kertoo YTHS:n psykologien luottamushenkilö, psykologi Susanna Slama.
– YTHS:ssä on ollut vahva psykologiosaaminen ja laatuun on satsattu. En ole varma, pystytäänkö tähän tulevaisuudessa. Psykologien vaihtuvuus on suuri, ja resursseja on vähennetty. Tämän myötä työpaineet ovat kasvaneet, hän sanoo.
– Toivottavasti saamme lisää resursseja. Organisaation tasolla on suuria muutosvaatimuksia, ja tässä on melko suuri epävarmuus. Toki olemme iloisia, että ammattikorkeakouluopiskelijat saavat palvelua. Meillä on myös huoli palvelujen laadusta.
Slaman mukaan YTHS:ssä on ollut hienoa se, että psykologin luokse on ollut mahdollista päästä matalalla kynnyksellä. Psykologi on tarjonnut arviointia ja lyhyitä hoitojaksoja sekä ohjannut tarvittaessa eteenpäin. Viime vuosina vastuuta mielenterveyspotilaista on siirretty mielenterveyspuolelta yleisterveyteen, eli yleislääkäreille ja terveydenhoitajille.
– Toivon että tulevan muutoksen myötä satsataan enemmän laadukkaisiin mielenterveyspalveluihin, koska mielenterveysongelmat haittaavat olennaisesti opiskelukykyä, Slama sanoo.
Lisää henkilöstöä
YTHS:n toimitusjohtajan Katariina Poskiparran mukaan opiskelijamäärän muutos vaikuttaa säätiön rahoitukseen kuten ennenkin. Rahoitus perustuu opiskelijakohtaiseen korvaukseen opiskeluterveydenhuollon toteuttamisesta, ja ammattikorkeakoululaisista tulee sama korvaus kuin yliopisto-opiskelijoista.
– Joudumme miettimään resurssien allokointia sisäisesti ja kehittämään prosesseja vastataksemme juuri niihin haasteisiin, jotka eniten haittaavat opiskelukykyä. Uuden lain voimaantullessa tarvitsemme lisää henkilöstöä, mutta ammattiryhmätasolla määriä on vielä tässä vaiheessa vaikea määritellä, Poskiparta kertoo.
YTHS ryhtyi heti valmistelemaan laajentumista. Poskiparran mukaan valmiudet ovat erinomaiset, mutta laajentuminen on myös näytön paikka. Opiskelijoiden on esimerkiksi saatava palveluja yhdenvertaisesti koko maassa.
– Hoitoon johtavat polut ja palvelukanavat voivat vaihdella, ne vaihtelevat myös tällä hetkellä. Kehitämme digitaalisia palveluita, etävastaanottoja ja verkkopalveluita, joista tulee olemaan apua myös pienten paikkakuntien mielenterveyspalvelujen järjestämisessä. Eri paikkakunnille pystytään etäpalvelujen tuella järjestämään sama peruspalveluvalikoima, siihen pyritään.
Juttu on julkaistu Psykologiliiton verkkosivuilla 6.3.2019.