Siirry sisältöön

Yhteisöllisyyttä läpi korona-ajan

”Kirkkaimmat tähdet loistavat muita himmentämättä, ja sellainen tähti Pekka on”, kuuluu yksi perustelu, jolla Pekka Tölliä ehdotettiin Vuoden psykologian opiskelija -palkinnon saajaksi. Palkinnon myöntää vuosittain Suomen Psykologian Opiskelijain liitto. Helsingin yliopistossa opiskelevaa Tölliä esitettiin ehdolle yli viisikymmentä kertaa.

”Hänen kauttaan useat fuksit ovat tunteneet itsensä osaksi opiskelijayhteisöä heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Pekka on ollut avainhenkilö turvallisen ja tiiviin yhteisön muodostamisessa poikkeustilasta huolimatta.”

Palkittu on kehuista iloinen mutta myös hämillään. Hänen mukaansa kiitokset kuuluvat myös muille ainejärjestö Kompleksissa toimiville.

− Tuutorointi on erityisen merkittävää tällaisena poikkeusaikana, kun uuteen ympäristöön saapuva opiskelija ei voikaan integroitua tavalliseen tapaan, Tölli sanoo.

Yksi kaikkien puolesta – yhteisöllisyys edellä

Tänä vuonna valinnan teemana oli yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys psykologian oppiaineessa merkitsee Töllille paljon.

− Koen, että olen voinut tulla osaksi porukkaa omana itsenäni. Jo ensimmäisissä tapaamisissa opettajien ja tuutorien kanssa tuntui, että olen tervetullut. Sitä olen pyrkinyt jatkamaan.

Porukkaan mukaan ottaminen on Töllin mukaan arkisia asioita.

− Kun näkee toisen käytävällä tai lounaalla, niin katsoo silmiin ja kysyy, mitä kuuluu. Että näkee toisen ja on aikaa. Ei sen tarvitse aina olla kauhean syvällistä.

Sijoituspäälliköstä psykologiksi

Töllin oma polku psykologian pariin ei noudattanut perinteistä kaavaa. Takana on ura finanssialalla.

− Opiskelin rahoitusta ja valmistuin silloisesta Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 2006. Työskentelin ensin pienessä investointipankissa Lontoossa, ja myöhemmin toimin muun muassa analyytikkona ja sijoituspäällikkönä valtion sijoitusyhtiö Solidiumissa.

Psykologia alkoi kiinnostaa pikkuhiljaa.

− Työni ei tuonut henkistä tyydytystä, vaan mieli veti koko ajan enemmän muunlaiseen tekemiseen. Halusin auttaa ja ymmärtää ihmisiä ja toimin mentorina rahoituksen opiskelijoille. Kamppailin pitkään sen kanssa, mitä haluan tehdä työkseni, ja siitä alkoi kypsyä ajatus psykologiasta.

Ala tuntuu omalta.

− Täällä on yhteisö, jossa uskalletaan antaa ja saada apua. Jaetaan luentomuistiinpanoja ja keskustellaan tenttiin lukemisesta. Yhdessä tekeminen on paljon mielekkäämpää kuin yrittää yksin rimpuilla. Oloni on vapautunut, kun olen pitkän etsinnän jälkeen löytänyt sen, mitä haluan tehdä. Tässä voin onnistua omilla vahvuuksillani ja ehkä myös heikkouksillani. Voin olla hyödyllinen osana yhteiskuntaa.

Psykologit mukaan vaikuttamaan

Tölli arvioi psykologien roolin kasvavan entisestään tulevaisuudessa. Aihetta käsitellään myös ainejärjestön uudessa podcastissa, jonka toinen päätoimittaja Tölli on.

− Kompleksi-podcastissa on myös tieteellinen aspekti, sillä mukana on psykologian oppiaineen henkilökuntaa.

Oma ammatillinen tulevaisuus voisi hyvinkin löytyä työ- tai organisaatiopuolelta – toisaalta myös kliininen työ kiinnostaa. Nyt Tölli on harjoittelussa Leppävaaran varhaispsykoosikeskuksessa.

− Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin sekä työssä että yleensäkin elämässä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä