Siirry sisältöön

Vesa Nevalaisen blogi

Uusvanhoja keksintöjä

Aika moni muistaa sen vitsin mummosta, joka kirjoitti vanhanaikaisella kirjoituskoneella. Lapsenlapsi ihasteli, että mummon onkin tekniikan huipulla, kun sen kone tulostaa tekstiä samaan aikaan kuin kirjoitetaan.

Olisiko kirjoituskoneen keksiminen ihan pöljä idea näinä aikoina? Ei tarvittaisi sähköä, sormet osuisivat vaivatta suurille näppäimille eikä tosiaan tarvittaisi sitä ylimääräistä tulostinosaa.

Moni vanha keksintö voisi olla hyvä, jos se keksittäisiin nyt. Ajatellaan vaikka polttomoottoriautoa. Ai hitsi miten kätevä: ei tarvitse etsiä latauspistettä tai odottaa akkujen latautumista. Ei tarvitsisi kantaa huonoa omaatuntoa siitä, miten sähköakkuihin tarvitaan harvinaisia metalleja, jotka riistetään köyhien kongolaisten selkänahasta. Ja moottoristahan tulisi ääntäkin, joten mummot kuulisivat auton lähestyvän, eivätkä toikkaroisi alle.

Ja entäs vinyyli- tai CD-levyt? Nehän olisivat aivan mahtavia keksintöjä! Ei enää artistien riistämistä, vaan he saisivat työstään reilun työkorvauksen. He innostuisivat taas säveltämään uutta, raikasta musiikkia. Ja miten kätevää: ei tarvitsisi olla nettiä eikä soittolistoja. Pikku läpyskä vaan koneeseen, ja alkaa Ledi Zeppelin tai ADHD soimaan.

Hitsi kun joku keksisi kivijalkakaupan. Vaatteita ja huonekaluja pääsisi katsomaan ennen ostamista. Tuoleilla voisi koeistua, eikä enää tulisi tilattua vahingossa netistä pesäpallokentän kokoista pakastinta. Tavaroita ei tarvitsisi palautella, eikä tarvitsisi yömyöhään tihrustella tuhnuiselta läppärin näytöltä kalsareiden hintoja. Itse asiassa olisi tosi, tosi kätevää jos joku keksisi pöytätietokoneen. Sen isolta näytöltä näkisi paljon paremmin.

Varsinainen euforia syntyisi siitä, kun joku keksisi pankin. Siis paikan, josta voi lainata rahaa ja jonne voi tuoda rahaa korkoa vastaan. Siellä olisi ystävällinen toimihenkilö, jolta voisi nostaa rahaa, jonka luona voisi allekirjoittaa tärkeitä papereita, joka tunnistaisi sinut eri viranomaisille. Loppuisi se nöyryyttävä ja hidas mutkuaminen nettisalasanojen ja vastaajarobottien kanssa.

Olisi kyllä vaarallista, jos psykologia keksittäisiin vasta nyt. Fundamentalistisen uskonnolliset maat, kuten vaikkapa Yhdysvallat, varmaan kieltäisivät lailla koko hömpötyksen. Sehän sotisi selvästi sielutiedettä vastaan. Ihmisilläkö muka tarpeita ja vapaa tahto! Poltetaan mokomien kerettiläisten psykologian kirjat!

Entäs, jos joitakin psykologian keksintöjä tehtäisiin vasta nyt? Vaikkapa superego? Kaikki luulisivat, että kyseessä on jokin Pokemon Go:n kanssa kilpaileva tuote, ja jengi säntäilisi pitkin mielensä takapihoja ja pusikoita etsimässä kadonnutta Idiä, egoa, superegoa ja skitsoidia positiota. Vihaavaa äidinrintaa etsittäisiin tietenkin pornolehdistä, mutta ne pitäisi keksiä ensin uudelleen.

Hurmaavaa olisi keksiä Piaget uudelleen. Kaikki olisivat haavi auki siitä, että voisiko ihminen todellakin kyetä myös abstraktiin ajatteluun. Sitä ei kyllä kukaan uskoisi, ennen kuin ihmiskunta olisi palannut tilaan, jossa ajatellaan omilla aivoilla, eikä vaan katota vittu guuglesta.

Itse keksisin lähikehityksen vyöhykkeen uudelleen. Siis ihan mahtava keksintö näinä aikoina. Lapsi voisi todellakin oppiakin jotakin aikuisen tai taitavamman toverinsa opastuksella. Ihmisten ei tarvitsisikaan vajota aina vaan typerämpiin, älyllisesti ala-arvoisempiin asenteisiin, tositelevisioihin, youtubettajiin tai ajattelutapoihin. Meillä olisi sittenkin mahdollisuus myös kehittymiseen. Ja me tarvitsisimme tähän toisiamme. Emme eläisikään jokainen omassa kuplassamme.

Kuva: Mauri Helenius

Saatat olla kiinnostunut myös näistä