Siirry sisältöön

Vesa Nevalaisen blogi

Portaat eivät erityisemmin liikuta minua

Hyvää tarkoittavat ihmiset eivät yleensä ymmärrä ihmisen psykologiasta yhtään mitään. Heidän kirkasotsaiset linjauksensa johtavat usein ihan päinvastaiseen tulokseen kuin he olivat halunneet.

Ennen vanhaan kirmasin töissä portaat kuin nuori hirvenvasa. Mutta sitten ilmestyi portaisiin ja hissien pieleen lappu ”hissit liikuttavat sinua”. Ensin iskin pintaan komiikka. Ai liikuttavat vai? ”Olen ihan kyynelissä, kun nämä portaat ovat niin ihanan lutuisen nuhjaiset, södet”. Sen jälkeen iski ärsytys. Perhana, ajelen kiusallanikin hissillä aina kuin voin. Tämä tietysti kostautuu minulle itselleni, mutta sittenpähän näette.

Taukojumpasta tulee moneen kertaan viikossa ilmoitus, ja kaiken huippu on joku Ergo Pro –ohjelma, joka vääntäytyi näytölle pyytämättä ja tilaamatta kuin Väyryselle ministerin pesti. Sähköpostiviestiä ei saa edes estolistalle, mutta Ergo Pron sain väännettyä jonnekin piiloon. Tosin senkin ajan olisi voinut käyttää johonkin järkevään, vaikkapa taukojumppaan.

Istuminen tappaa –no jukolauta, sitten istun ihan piruuttanikin. Ennen olisin voinut vaikka vähän seisoskella ja venytellä, mutta en kyllä tee enää, kun tuolla tavoin syyllistetään.

Poliitikot ovat viisaudessaan puolittamassa maidon ja lihan käytön ruokaloissaan. Pitäisikö todellakin opetella maidon juonti vielä vanhoilla päivillään? Ja olin jo lupaavasti liukumassa kohti melkoisen kasvispitoista elämäntapaa, mutta kun tällä tavoin aletaan pakottaa ihmisiä, niin menen ja vedän rasvaisen pizzan naamaan – taas kerran.

Tällainen ulkopuolelta tuleva pakottaminen ja säätely ärsyttää, koska ihminen haluaa itse keksiä mitä tekee, ja hyväntahtoisen pykäläniilon käytös tarkoittaa sitä, että pykäläniilo pitää itseään vähän muita parempana ihmisenä. Hän tietää, mikä on oikein ja millaista on hyvä elämä. Kenen oikeudella ja millä luvalla?

Psykologina voin toki ymmärtää, että pykäläniilo komentaa pääasiassa itseään. Hänhän se haluaisi vajota löhölasseen ja vetää kuusi rasvaista munkkipossua naamaansa, kenties kossukolan kanssa. Mutta tätä yhteyttä voi olla maallikon vähän vaikea ymmärtää. Ja sitten hän antaa äänensä sille yhdelle puoleelle, jolle ei ehkä pitäisi.

Voitaisiinko kerta kaikkiaan uskoa, että ihmiset eivät ole ihan tyhmiä? Kun faktat on lyöty tiskiin, suurin osa tajuaa viestin ihan alleviivaamattakin. Ilmastonmuutos on tosiasia – kyllä valtaosa ihmisistä tämän tajuaa, ilman että se tatuoidaan heidän otsaansa. Pitäisi liikkua enemmän – jopa minä tajuan sen, mutta nyt joudun urheilemaan salaa ja pimeässä, etten näytä siltä että noudatan noiden hyväntahtoisten hölmöjen ohjeita.

Kaikki hyväntahtoiset ihmiset siellä. Voitaisiinko sopia sellaista, että jätätte fasistisen toimintatavan natseille. Hyväntahtoinen ihminen voi osoittaa myös vähän empatiaa, ymmärrystä lähimmäisiään kohtaan. Myös sitä kohtaan, joka ottaa ne kymmenen lihapullaa lounaalla, eikä mene illalla lenkille vaan unohtuu katsomaan töllöä. Kyllä hän siitä vielä sisuuntuu, kun annetaan aikaa ja arvostavaa ymmärrystä.

Tietysti voitaisiin kysyä, mitä se tarkoittaa, kun ihminen kieltäytyy vastaanottamasta hyväntahtoisia neuvoja. Onneksi palstatila loppui juuri nyt.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä