Siirry sisältöön

LIITTO TUTUKSI

Valtuuston puheenjohtajat tutuiksi

Psykologiliiton liittovaltuuston uudella puheenjohtajalla Sami Elorannalla on takanaan jo useampi vuosi puheenjohtajistossa varapuheenjohtajana. Puheenjohtajistossa pääsee näkemään koko liiton toimintaa ja vaikuttamaankin siihen. 

Liittovaltuuston tärkeimmät tehtävät ovat lakisääteisiä: budjetin ja tilinpäätöksen sekä toimintasuunnitelman hyväksyminen. Keskeistä on myös hallituksen ja ammattieettisen lautakunnan jäsenten valinta. 

– Valtuusto myös antaa evästystä ja suuntaviivoja niille, jotka toteuttavat toimintaa, siis hallitukselle ja jossain määrin myös toimistolle. 

Katse yrittäjiin ja hyvinvointialueille 

Tulevalla kaudella Eloranta haluaa pitää esillä ensinnäkin yrittäjien asemaa. Liittoa tarvitaan vahvistamaan varsinkin pienten yritysten ja yksinyrittäjien toimintamahdollisuuksia.

– On ollut tilanteita, joissa mikroyritykset ovat jääneet yksin neuvotteluissa isompien yritysten ja hyvinvointialueiden kanssa. Isompi on voinut sanella yhteistyön kaikki ehdot. Hyvinvointialueiden kilpailutuksissa on tapahtunut, että asetetaan yksinyrittäjien näkökulmasta mahdottomia ehtoja. 

Toiseksi Eloranta haluaa tarkasti seurata, mitä rahoituskriisissä ja säästöpaineissa olevilla hyvinvointialueilla tapahtuu. Miten mahdolliset säästöt heijastuvat psykologien asemaan?

Kolmanneksi Eloranta haluaisi laajemmin vaikuttaa psykologien asemaan terveydenhuollon kentällä. 

– Kun psykiatreista on pulaa ja kaikenlaiset rakenteet ovat murroksessa, voisi olla aika, että psykologit pääsisivät urakehityksessä isommassa mittakaavassa vaikuttavampiin tehtäviin.

Yrittäjä soittaa bändissä 

Tamperelainen Sami Eloranta on Pirkanmaan psykologiyhdistyksen jäsen. Hän tekee yrittäjänä psykoterapiatyötä sekä työnohjausta. Hänellä on pitkä työkokemus myös julkiselta puolelta erityisesti nuorisopsykiatrialta.

Vapaa-aikana hän kertoo innostuvansa monenlaisista asioista ja harrastuksista. 

– Kitaransoitolla sekä myös bändisoitolla pääsee tosi tehokkaasti irti arjesta, ne vaativat hetkessä olemista. Yritän myös harrastaa liikuntaa, tällä hetkellä menee aikaa jalkapallon parissa, kun lapsi pelaa.

Varapuheenjohtajilla takana pitkä järjestöura 

Ensimmäinen varapuheenjohtaja Dmitry Poletaev työskentelee teknologiafirma IBM:ssä muutosjohtamisen parissa. Perheen kaksi koiraa ja kohta kolmevuotiaat kaksoset pitävät hänet kiireisenä kotona.

Poletaev aloitti opiskelijaedustajana Uudenmaan psykologiyhdistyksen johtokunnassa 2008, 2018­–2019 kaudella hän oli liiton hallituksessa varajäsenenä ja 2020 alkaen Helsingin psykologiyhdistyksen edustajana valtuustossa ja puheenjohtajistossa. 

– Hakeuduin puheenjohtajistoon, koska toimin vähemmän perinteisellä sovellusalalla. Järjestövastuussa oleminen mahdollistaa alan seuraamisen. Toivoisin keskustelua siitä, miten valtuusto voisi saada vahvemman roolin ja/tai paremman näkyvyyden esitysten valmisteluprosessissa.

Toinen varapuheenjohtaja Roosa Karttunen työskentelee YTHS:llä korkeakouluopiskelijoiden parissa. Vapaa-ajalla hän nauttii monipuolisesta liikkumisesta sekä kotona kirjojen, sarjojen tai puutarhan äärelle rauhoittumisesta.

Karttunen innostui järjestötoiminnasta jo opiskeluaikana ainejärjestötehtävissä sekä Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksessä. Valmistumisen jälkeen hän on ollut Nuorten psykologien verkoston toiminnassa sekä Uudenmaan psykologiyhdistyksen hallituksessa varapuheenjohtajana.

– Liittovaltuuston puheenjohtajisto on paalupaikka nähdä psykologian kentän myllerrykset ja päästä vaikuttamaan. Toivon lisää yhteistä keskustelua. Luulen, että valtuuston kokousrakennetta tullaan muokkaamaan vastaamaan tätä tarvetta. Toivoisin, että psykologeja nähtäisiin yhä enemmän vaikuttamassa yhteiskunnassa. Psykologien asiantuntijuudelle olisi nyt paljon tilausta myös vastaanoton ulkopuolella.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä