Siirry sisältöön

VUODEN PSYKOLOGIAN OPISKELIJA

Tutkijaksi tai kliiniseksi psykologiksi – eniten kiinnostaa kaikki

Viivi Laamanen kertoo, että valinta oli täysi yllätys hänelle.

– Makasin kuumehoureessani kotona joululomalla, kun sain tiedon valinnasta. Olen luottamuksesta tosi kiitollinen! En voisi enempää arvostaa psykologian laitoksen henkilökuntaa ja opiskelukavereitani.

Miksi alalle?

– Kiinnostuin lukiossa, kun psykologit tulivat kertomaan työstään. Kävimme myös tutustumassa Aalto-yliopiston aivokuvantamiskeskukseen. Siitä se kiinnostus vähitellen heräsi.

Oman alan valitseminen aiheutti Laamaselle vähän pohdintaa.

– En ollut ihan satavarma, mitä haluan. Pyörittelin eri vaihtoehtoja yhteishaussa. Sitten laitoin yhteisvalinnassa ensimmäiselle sijalle psykologian ja toiselle politiikan ja viestinnän. Pääsin heti ensimmäisellä yrityksellä sisään Helsingin yliopistoon.

Tyytyväinen opiskelija

Laamanen aloitti opintonsa vuonna 2020. Sivuaineena hän luki sukupuolentutkimusta. Opinnot ovat edenneet rivakasti. Laamanen on nyt viidennen vuoden opiskelija eli maisterivaiheessa. Tehokas opiskelija kiittelee vuolaasti opiskeluyhteisöään. 

– Parasta ovat ihmiset ympärilläni. Yhteisö on tärkeä! Lisäksi opinnot ovat monipuolisia, mikä on hyvä, koska minulla ei ole vielä selkeää käsitystä, mihin suuntaan lähteä. 

– Minulle ei ole myöskään paineita löytää omaa juttuani – pidän monista asioista. Olen luopunut yhden uraputken ajatuksesta. Toisaalta tähän kaikkeen liittyy paljon epävarmuuttakin, hän pohtii.

Hän on ehtinyt toimia myös ainejärjestössään Kompleksissa.

– Olin puheenjohtajana viime vuonna. Järjestimme muun muassa pienet uramessut ja osallistuimme yhteistyössä Syömishäiriöliiton kanssa Älä laihduta -päivään.

Palautetta puheenjohtajana Laamanen sai siitä, että oli helposti lähestyttävä.

Vaihtokokemuksia Irlannissa

Laamanen halusi myös opiskella ulkomailla, ja siksi hän lähti vaihtoon Dubliniin Irlantiin keväällä 2022. Kansainvälisyyskasvatusta käytännössä hän sai soluasunnossa, jossa asui eri alojen opiskelijoita eri maista. Hän asui solussa kuuden muun henkilön kanssa.

– Opiskelu oli siellä aika samanlaista esseineen ja tentteineen, mutta opiskelijat paljon nuorempia kuin opiskelijakaverini Helsingissä. Solussani kaikilla oli aika erilaiset käsitykset siisteydestä, vieraiden määrästä ja juhlimisesta. Yhteiselo vaati paljon neuvottelemista, mutta väleissä olen vieläkin kaikkien kanssa, ja minulla on heidän yhteystietonsa.

Vaihdon jälkeen Laamanen muutti opiskelija-asuntoon Helsingin Ruskeasuolle, missä hän asuu edelleen.

– Siellä asuu paljon psykologian opiskelijoita, samoin kuin lähellä Haagassa. Yhteydenpito opiskelukavereihin on helppoa.

Työharjoitteluun syksyllä

Syksyllä pääkaupunkiseutulainen lähtee työharjoitteluun Kotkaan. Puoli vuotta menee siellä psykologin työharjoittelussa perheneuvolassa. Paikka on tuttu, koska hänellä on sukua siellä ja hän on viettänyt kesiä paikkakunnalla.

Viivi Laamanen on myös käynyt entisessä koulussaan kertomassa lukiolaisille psykologian opinnoista.

– Jos ala kiinnostaa, hae opiskelemaan sitä. Älä ajattele, että on vaikeaa päästä yliopistoon. Eikä alan tarvitse olla kutsumusammatti – kannattaa hakea, vaikka monet muutkin asiat kiinnostavat elämässä.

Laamanen teki opinnäytetyönsä viime vuonna omasta toiveestaan englanniksi. Aiheena oli lapsettomien suomalaisten työ- ja perheasenteet sekä niiden yhteys lapsettomuuden ihanteeseen.

– Rakastin gradun tekemistä. Olen onnellinen, kun saan perehtyä ja kirjoittaa. Nyt kirjoitamme yhdessä ohjaajani Kateryna Golovinan kanssa artikkelia. Toivottavasti se julkaistaan pian jossakin tieteellisessä julkaisussa.

Tulevaisuudessa kiinnostavatkin sekä tutkijan että kliinisen psykologin työt.

Vuoden psykologian opiskelijan valinta

Valinnan tekee Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto SPOL ry. Kriteerit vaihtelevat joka vuosi. Vuonna 2024 SPOL halusi nostaa esille opiskelijan, joka toiminnallaan ja puheillaan edisti hyvinvointia opiskelijoiden keskuudessa.

Hyvinvoinnin lähettilään toiminnan ei tarvitse olla mitään suurta ja maailmaa mullistavaa, sillä voihan hyvinvointia edistää pienilläkin, arkisilla tavoilla, kertoo opiskelijakoordinaattori Ilmari Moisio Psykologiliitosta.

Valinta tehdään kaikista Suomen psykologian opiskelijoista. Jokainen ainejärjestö lähettää oman ehdokkaansa tiedot liittoon, eli ehdokkaita on yksi per yliopisto – kaikkiaan seitsemän.

Voittajan kriteerit

Kompleksi ry:n suosituskirjeen mukaan Viivi Laamanen esimerkiksi keräsi palautetta opetustilojen viihtyvyydestä ja toimivuudesta sekä organisoi muiden kampuksen puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien kanssa yhteisen kannanoton opiskelijaravintolan jatkuvista ruuhkista sekä riittämättömistä istumapaikoista.

Laamanen osallistui myös yhdessä muiden hallitustoimijoiden kanssa Kompleksi-keskiviikkojen järjestämiseen, joissa opiskelijat yli vuosikurssirajojen pääsivät tutustumaan toisiinsa matalalla kynnyksellä ainejärjestötilassa.

Laamanen pyrki edistämään opiskelijoiden hyvinvointia myös laajemmassa mittakaavassa. Hän edusti yhdessä muiden ainejärjestötoimijoiden kanssa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämässä Opiskelurauhaa!-mielenosoituksessa, jossa opiskelijoihin kohdistuvia toimeentuloleikkauksia vastustettiin.

Juttu on julkaistu psykologi-lehdessä 1/2025.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä