Siirry sisältöön

Tempparipsykologi tukee taustalla

Vuosien ajan Temptation Island -ohjelmaa tehtiin tropiikin lämmössä, mutta pandemia on siirtänyt tuotannot Suomeen. Viime kesänä pariskunnat viettivät kolme viikkoa Kainuun metsissä hyttysiä huitoen, ja tänä talvena kuvaukset on tehty lumisella Levillä. 

Ihan pienestä ilmiöstä ei ole kyse, sillä huomattava osa suomalaisista seuraa Lapin tapahtumia silmä tarkkana: kahden viikoittaisen tv-jakson lisäksi ohjelmaa katsotaan suoratoistopalveluissa, Instagramissa ohjelmalla on 64 000 seuraajaa, Facebookissa 25 000 ja Twitter laulaa tv-jaksojen aikana.

Jos ohjelma joskus alkoikin nuorten sekoiluna bilesaarella, tuotantokausien edetessä pariskuntien käänteitä on ryhdytty seuraamaan yhä vakavammin. Moni ohjelmaa katsova on kertonut oppivansa uutta parisuhteesta ja itsestään ohjelman avulla. Siinä kun näytetään myös, että asioista voi keskustella, ongelmia voi avata ja pohtia, omaa käyttäytymistään voi korjata, ja toinen keskustelukumppani voi tuoda rakentavan näkökulman tilanteeseen.

Mietinnän jälkeen mukaan

Viime syksynä psykologi Marianne Backin puhelin soi yllättäen. Tuotantoyhtiöstä soitettiin ja kerrottiin, että olisi tällainen TIS-ohjelma, lähtisitkö mukaan?

– Olin aluksi hämmentynyt tarjouksesta ja pyysin yön yli miettimisaikaa. En ollut juurikaan seurannut Temppareita aiemmin, ja siitä oli melko negatiivisia ennakkokäsityksiä. Yön yli nukuttuani sovimme kuitenkin palaverin. Kun tuotantotiimistä vakuutettiin, että etusijalla on osallistujien henkinen kasvu, mieleni muuttui ja lupauduin mukaan.

Marraskuussa rovaniemeläinen Back sitten löysi itsensä Leviltä 40-henkisen tuotantoryhmän ja kymmenien osallistujien kanssa. Hänellä on tietenkin vaitiolovelvollisuus niin osallistujien asioista kuin sarjan tulevista käänteistäkin, mutta yleisellä tasolla hän voi avata psykologin roolia tuotannossa.

– Olin ammattilainen ja ulkopuolinen, mikä on hyvä asia. Vaikka kamerat olivat koko ajan läsnä, keskusteluja psykologin kanssa ei tietenkään kuvattu. Nyt kun olen seurannut valmista sarjaa, on ollut mukava huomata, että osallistujat pohtivat hienosti samoja asioita, joista olemme puhuneet. 

Koska kyseessä on tarkkaan säännelty ohjelmaformaatti, kuvauspäivät ovat pitkiä ja yksityisyys vähissä. 

– Osallistujat tarvitsevat ja ansaitsevat kaiken mahdollisen tuen, että jaksavat sitä viihdettä tuottaa. Totta kai viikot ovat monille aika raskaskin keikka: on ikävä kumppania, tulee ”iltanuotioromahduksia” ja nuorilla identiteetin kehitys on vielä kesken. 

Psykologi ei ole enää tabu

Ennen kuvausten alkua järjestettiin kokonainen ”psykologin päivä”. Se osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi.

– Juttelin koko ryhmän kanssa ja parien kanssa erikseen. Puhuimme tunteiden säätelystä ja siitä mitä julkisuus tuo tullessaan – nykynuoret kyllä hyvin tietävät päätyvänsä somejulkkiksiksi. Juttelimme myös aivan perusasioista kuten siitä, että täällä ketään ei saa kiusata. 

Tunnelmat olivat vielä kaikilla jännittyneet, mutta oli hyvä tutustua kaikkiin heti. Myöhemmin, jos oli asiaa tai murheita, oli sitten helppo tulla juttelemaan. Back ei ollut kuvauspaikalla joka päivä, mutta useampia päiviä alussa ja lopussa. Viimeisen iltanuotiopäivän hän oli koko ajan varattujen naisten kanssa. Muulloin hän auttoi osallistujia tarvittaessa. Hänellä itselläänkin on nuoria perheessään, joten sen ikäisten kanssa puhuminen oli tuttua.

– En toki ollut siellä mikään äitihahmo, mutta mahtavan avoimesti osallistujat asioistaan kertoivat. Nyt, kun ohjelma pyörii monen kuukauden jälkeen televisiossa, he joutuvat tavallaan elämään asiat uudelleen ja he saavat totta kai edelleen olla yhteydessä minuun, jos siltä tuntuu.

Marianne Back on paitsi psykologi myös erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti. Kuvauksissa käytettiin normaaleja psykologikoulutuksen tuomia taitoja ja menetelmiä.

– Pyrin asettumaan toisen asemaan ja ymmärtämään häntä. Haluaako hän kuuntelua, lohdutusta vai uutta näkökulmaa? Olen saanut jälkeenpäin mukavaa palautetta, joten jäi kyllä sellainen fiilis, että pystyin heitä auttamaan.

Back on iloinen, että nuorille psykologi ei ole enää mikään tabu. Pikemminkin on normaalia terveydestä huolehtimista käydä psykologin vastaanotolla.

Ennakkoluulot hälvenivät

Miltä suosikkiohjelman teko sitten näytti ruudun toiselta puolelta? 

– Voin myöntää, että ennakkoluulot hälvenivät. Ohjelmaa tekevät ovat välittäviä ihmisiä ja haluavat pitää huolen siitä, että osallistujilla on kaikki hyvin. Totta kai formaatti on mikä on, ja sisällön täytyy keskittyä tiettyyn asiaan.

Myös se yllätti, miten tiivis aikataulu on: aamusta iltaan on ohjelmaa ja isolla tuotantotiimillä järjettömän pitkiä työpäiviä.

– Oli kiva huomata, että nuorten on turvallista olla siellä – vaikka välillä sekoillaan, aina on joku aikuinen katsomassa perään. Bilevahti valvoo myös yöllä.

Millaista palautetta kotijoukoilta on tullut äidin uudesta aluevaltauksesta? 

– Ihan siisti juttu tämä kuulemma on ollut. Ehdottomasti lähtisin uudelleenkin mukaan ja toivon todella, että psykologi olisi mukana useammassakin ohjelmassa.

– Nautin valtavasti, kun sain olla mukana. Oli virkistävää tutustua uusiin ja aivan erilaisiin ihmisiin kuin mitä omassa lähipiirissä ja työssä yleensä tapaa. Sain reissusta aika paljon ylimääräistä virtaa raskaan vuoden päätteeksi. Opin myös itse psykologina: sain lisää ymmärrystä ja suvaitsevia ajatuksia ihmisten erilaisia valintoja kohtaan. 

Kuka

  • Marianne Back
  • Temptation Island Suomi -ohjelman psykologi kaudella kevät 2021
  • Koulutus: PsM, erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti
  • Psykologiliiton hallituksen varajäsen
  • Asuu: Rovaniemellä
  • Työskentelee: Omassa yrityksessä
  • Perhe: Lapset 13, 17 ja 19 vuotta
  • Harrastukset: Kuntosali ja pilates

Saatat olla kiinnostunut myös näistä