Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Studygrameista voimaa hakumatkalle

Psykologia onkin yksi Suomen hakupainealoista, eli hakijoita on paljon ja vain pieni osa heistä pääsee opiskelemaan. Monille tämä tarkoittaa pitkää ja useita vuosia kestävää hakuprosessia, joka vaatii sinnikkyyttä ja paljon töitä. Tämän myötä hakijoiden keskuudessa on syntynyt yhteisö, jossa kannustetaan ja tuetaan toisia sekä jaetaan vinkkejä samassa tilanteessa olevien kanssa.

Hakuprosessimme alussa törmäsimme sattumalta Instagramissa tileihin, joita kutsutaan studygrameiksi. Niiden joukosta löytyy niin hakijoita kuin opiskelijoita, sekä jo valmistuneita. Tileillä jaetaan aitoa sisältöä sekä hakemisesta että itse psykologian opiskelusta ja opiskelijaelämästä. Hetken tilejä seurattuamme päädyimme perustamaan omat studygramimme, @jennapsykalla ja @psykologitar, ja myös me aloimme jakamaan matkaamme kohti psykologian opintoja.

Tilien perustaminen on antanut meille paljon: niiden kautta olemme löytäneet samassa tilanteessa olevia ihmisiä, joilta olemme saaneet matkan varrella vertaistukea. Epätoivon iskiessä löytyi aina joku, joka jaksoi tsempata. Studygramien kautta olemme saaneet myös korvaamattomia vinkkejä sekä pääsykokeeseen että ylioppilaskirjoituksiin.

Ilman kaikkea tätä hakuprosessi olisi tuntunut luultavasti paljon raskaammalta: oli lohduttavaa tietää, että myös monet muut olivat samanlaisessa tilanteessa. Emme kumpikaan tunteneet ennestään ketään, joka olisi myös haaveillut psykologian opinnoista, ja tämän vuoksi yhteisö oli sitäkin arvokkaampi.

Yksi studygram-yhteisön parhaista puolista on kuitenkin ollut se, että sitä kautta olemme tutustuneet muihin psykologian opiskelijoihin ympäri Suomea. Myös me tutustuimme alun perin sitä kautta, kun olimme vielä hakijoita. Ja nyt saamme opiskella omaa unelma-alaamme samassa kaupungissa – lopulta kaikki tekemämme työ palkittiin.

Kirjoittajat ovat on Oulun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Defenssi ry:n jäseniä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä