Puolueiden vastaukset Psykologiliiton vaaliohjelmakysymyksiin

1. Mielenterveyspalvelujen rahoitus
Tulisiko mielenterveyspalveluiden kehittämisen olla seuraavan valtuustokauden keskeinen tavoite jokaisella hyvinvointialueella, myös taloudellisesta näkökulmasta?
SDP: On keskeinen tavoite. Ennaltaehkäisyyn, mielenterveystaitojen vahvistamiseen ja mielenterveysongelmien tunnistamiseen on panostettava sekä lisättävä matalan kynnyksen digitaalisia mielenterveyspalveluja.
Kokoomus: Mielenterveyspalveluiden saatavuus on turvattava ja erityisesti nuorten mielenterveyttä tuettava. Terapiatakuulle on myönnetty jo lisärahoitusta. Mielenterveyspalveluita on kehitettävä ja resursointia parannettava hyvinvointialueilla.
Perussuomalaiset: Mielenterveyshäiriöt ovat suuri kansantaloudellinen haaste, mutta rahoituksessa on otettava huomioon julkisen talouden vaikea tilanne. Hyvinvointialueille kannustinmekanismi, joka turvaisi tehokkaiden mielenterveyspalveluiden tuotannon. Mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan katoa pelkällä rahalla. Työmarkkinoita on kehitettävä kuntoutuville sopivammiksi.
Keskusta: Mielenterveydestä on tehtävä Suomen seuraava suuri projekti ja siirrettävä painopiste peruspalveluihin ja ennaltaehkäisyyn sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Kevennetään kansallista ohjausta ja siirretään päätösvaltaa alueille.
2. Ennaltaehkäisevä työ
Miten varmistatte, että kaikki palvelut ennaltaehkäisystä hoitoon ja kuntoutukseen saataisiin helposti ilman turhia raja-aitoja? Miten esimerkiksi parantaisitte hyvinvointialueiden yhteistyötä kuntien kanssa?
Miten huolehditte siitä, että opiskeluhuollon psykologimitoitus otetaan vakavasti ja psykologin toimet täytetään?
SDP: Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyö on keskeistä ennaltaehkäisyn tehostamisessa. Hoitoprosesseja on uudistettava ja tehostettava. Kansalaisjärjestöillä on keskeinen rooli ehkäisevässä työssä ja osallisuuden edistämisessä. Keskeinen haaste on pätevien ammattilaisten puute, joka näkyy esimerkiksi täyttämättöminä opiskeluhuollon psykologin virkoina. On panostettava työhyvinvointiin ja työnantajakuvan vahvistamiseen.
Kokoomus: Kuntien ja hyvinvointialueiden välisessä yhteistyössä paljon kehitettävää. Hyvinvointialueilla panostettava psykologien rekrytoimiseksi, jotta vähintään lakisääteinen mitoitus täyttyy. Suurin osa koulupsykologien ajasta menee yksittäisten oppilaiden mielenterveystyöhön, jolloin ennaltaehkäisevälle työlle ei jää riittävästi aikaa.
PS: Koulujen kuraattori- ja psykologimitoitukset ovat hyvää tarkoittavia ja tärkeitä. Kuitenkin kuraattori ja yksi psykologi eivät kaikkeen pysty 600 oppilaan koulussa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan keskustella esimerkiksi diagnooseista tai lääkehoidon tarpeellisuudesta, koululainen on lähetettävä terveysasemalle.
Keskusta: Hyvinvointialueiden toiminnassa vaikuttavuus eli asiakkaalle tulevat hyvinvointihyödyt tulee asettaa suurempaan rooliin euromääräisen ja/tai suoritteisiin perustuvan tarkastelun sijaan. Alueiden ja kuntien tulee voida siirtää tarvittaessa toimivaltaansa kuuluvia tehtäviä toisilleen yhteisillä päätöksillä. Tiedonvaihtoa viranomaisten välillä on parannettava. Keskusta on sitoutunut nostamaan oppilas- ja opiskelijahuollon resursseja ja lisäämään koulunuorisotyötä.
3. Perustason palvelut kuntoon
Mihin toimiin olette valmiita, jotta perustason mielenterveyspalvelut kaikille ikäryhmille saadaan kuntoon ja että palveluissa työskentelee moniammatillinen tiimi, jossa on tarpeeksi psykologeja?
SDP: Kuormittuneen erikoissairaanhoidon kustannuksia voidaan keventää siirtämällä painopiste oikea-aikaiseen hoitoon perustasolla. Mielenterveyspalvelut on rakennettava porrasteisesti, jotta ihminen ohjautuu suoraan tarpeitaan vastaavaan hoitoon. Helppo pääsy digitaalisiin mielenterveyspalveluihin. SDP on sitoutunut 14 vuorokauden hoitotakuuseen.
Kokoomus: Painopiste korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Hyvinvointialueet ovat kehittäneet toimivia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, jotka purkavat painetta raskaammilta palveluilta. Näiden parhaiden toimintamallien levitys kaikille hyvinvointialueille on tärkeää. Alueilla on myös kehitetty erilaisia moniammatillisia tiimimalleja.
PS: Erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tarvitsevat nykyistä enemmän tukea julkisen sektorin palveluista. Psykologi ei ole hoitoketjussa välttämätön kaikissa tilanteissa. Myös mielenterveysasioissa täytyy noudattaa lääketiedettä ja pyrkiä ohjaamaan yhteiskunnan rajallisia resursseja sinne, missä niillä on vaikutusta. Psykologi ei ole mielenterveyshoitaja eikä lääkäri. Psykologi voi joissain tilanteissa tehostaa hoitoa ja olla jopa riittävä ongelmien yli pääsemiseksi.
Keskusta: On kehitettävä moniammatillisia perhekeskuksia ja vanhusneuvolatoimintaa sekä ”astu sisään” -päivystyksiä esimerkiksi suurten kaupunkien kauppakeskuksiin. Mielenterveyspalveluiden saatavuus ei saa olla ongelma ja apua tulee tarjota lähipalveluina kaikissa avopalveluiden yksiköissä ja perhekeskuksissa tarpeen mukaan. Palveluvalikossa oltava myös erilaisia psykoterapioita.
4. Pienyrittäjien osallistuminen kilpailutuksiin
Oletteko valmiita edistämään pienyrittäjien edellytyksiä osallistua kilpailutuksiin?
SDP: Kyllä, pienten yritysten osallistumismahdollisuuksia on edistettävä esimerkiksi hankintoja osittamalla, yksinkertaistamalla kriteerejä ja mahdollistamalla osallistuminen ryhmittyminä.
Kokoomus: Kyllä, kilpailutukset on toteutettava niin, että niissä vaaditaan vain palvelun laadun kannalta olennaisia asioita ja että tarjoajia voidaan valita useampia.
PS: Kyllä, mitä enemmän alalla on kilpailua ja pienyrittäjilläkin edellytyksiä osallistua kilpailutuksiin, sen paremmin voivat kansalaiset, julkinen talous sekä yritykset.
Keskusta: Kyllä, kaikissa hankinnoissa on osattava ostaa läheltä ja huomioida paikallinen yritystoiminta. Keskusta kannustaa pilkkomaan hankintoja pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Palveluseteleillä tuetaan alueen yritysten ja järjestöjen elinvoimaa. Palvelusetelin käytön tulee keskittyä ennen kaikkea hoitotakuun toteuttamiseen ja jonojen purkuun. Julkisen sektorin osuus sote-palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa oltava keskeinen.
Kysymykset lähetettiin alkuvuonna neljälle suurimmalle puolueelle.
Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 1/2025.