Siirry sisältöön

MITEN MENEE, HYVINVOINTIALUE? ETELÄ-KARJALA

”Psykologipooli tuo tukea ja vahvistaa asiantuntijuutta”

1. Miten psykologipalvelut on teillä järjestetty?

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen eri toimintayksiköissä työskentelee noin 35 psykologia ja muutama neuropsykologi. Aikuisten monialaiset palvelut tarjoavat aikuisten psykologipalvelut psykologipoolin kautta. Asiakasohjaukset käsitellään psykologitiimissä viikoittain.

2. Minkälaisena näet psykologien ja psykologipalveluiden roolin hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluissa?

Psykologien rooli on keskeinen mielenterveyspalveluiden tuottamisessa, koordinoinnissa ja kehittämisessä sekä palveluverkoston tukemisessa. Tavoitteena on jatkossa vahvistaa psykologien konsultatiivista roolia. Psykologeilla on tietotaitoa, jota voidaan hyödyntää diagnostiikassa sekä hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

3. Kuinka monta psykologin toimea alueellanne on? Onko osa niistä avoinna? 

Aikuisten monialaisissa palveluissa toimia on kymmenen. Avoinna olevia ei ole.

3.1. Johtavien/vastaavien psykologien määrä? Onko psykologien esihenkilö psykologi vai jonkin muun ammattiryhmän edustaja?

Aikuisten monialaisissa palveluissa psykologipoolin esihenkilönä toimii vastaava psykologi.

4. Minkälaisia psykologipalveluja on tarjolla eri väestöryhmille? Puuttuuko jotakin?

Yli 18-vuotiaille tarkoitettuja mielenterveys- ja päihdevastaanottojen toimipisteitä on Etelä-Karjalan hyvinvointialueen jokaisessa jäsenkunnassa.

5.  Pääseekö psykologin vastaanotolle matalalla kynnyksellä? Kuvaile prosessia lyhyesti.

Psykologipalveluihin ohjaus on järjestetty mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Lifecare-potilastietojärjestelmän kautta. Yleensä ohjauksen tekee työntekijä, johon asiakkaalla on hoitosuhde. Psykologitiimi kokoontuu viikoittain käsittelemään ohjauspyyntöjä. Tiimi arvioi psykologipalvelun tarpeellisuutta ja ajankohtaisuutta. Tarvittaessa pyydetään lähettävältä taholta lisätietoja. Tarjottu palvelu voi olla psykologinen tutkimus, konsultaatio tai hoidollinen/kuntoutuksellinen interventio.

6. Mikä psykologipalveluissa toimii?

Asiakkaan ohjaaminen psykologipalveluihin on helppoa, ja palveluvalikko on melko monipuolinen. Psykologeille psykologipooli tarjoaa kollegiaalista tukea ja vahvistaa kollektiivista asiantuntijuutta.

7. Mitä parannettavaa psykologipalveluissa on?

Yhteisissä prosesseissa palveluverkoston kanssa löytyy parannettavaa. Keskeistä on myös psykologien kouluttautumisesta ja työvälineistä huolehtiminen.

8. Onko psykologeja vaikea rekrytoida? Minkälaisia houkuttimia rekrytoinnissa on käytetty?

Meidän toimialueellamme pitovoima on kohdallaan. Houkuttimia ei ole tarvittu, vaan harjoitteluun tulleet psykologit ovat mielellään jääneet meille töihin.

9. Psykologit kokevat usein, että heitä ei kuulla mielenterveysasioissa. Ovatko psykologit teillä osana moniammatillista tiimiä? Minkälaisessa roolissa he ovat?

Psykologien asiantuntijuutta arvostetaan. Toimimme aktiivisessa roolissa monialaisissa tiimeissä ja systeemisessä työssä. Tarvittaessa myös mentoroimme, toimimme tiimipareina, konsultoimme ja koulutamme työntekijöitä.

9.1. Mikä mielestäsi estää moniammatillista työskentelyä? Mikä sitä edistää? 

Moniammatillista työskentelyä voi estää opittu toimintakulttuuri, joka voi olla esimerkiksi kankean hierarkkinen tai jossa ei ole saatu kokemusta monialaisen yhteistyön hyödyllisyydestä. Työntekijä voi kantaa vanhan toimintatavan mukanaan työpaikasta toiseen – sekä pahassa että hyvässä mielessä.

Psykologeja tulisi kouluttaa jakamaan ja markkinoimaan omaa osaamistaan sekä ymmärtämään oman työnsä arvo organisaation palvelujärjestelmässä. Työ- ja organisaatiopsykologian opinnoista tai työkokemuksesta voisi olla hyötyä.

10. Haluatko kertoa vielä jotain muuta?

Hyvinvointialuemuutos ei ole tuonut merkittävää uutta meille, vaan hyvä kehitys alkoi jo aiemmin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote oli edelläkävijä monessa, muun muassa psykologipoolin järjestämisessä. Kun esimerkiksi hoitaja tarvitsee hetkellisesti työparikseen psykologin, tämä koordinoidaan poolin kautta.

Teemme myös yhteistyötä Husin kanssa, ja esimerkiksi sisäisiä koulutuksia järjestetään heidän kauttaan.

  • Psykologiliitto lähetti keväällä 2024 hyvinvointialueille kyselyn psykologipalveluiden järjestämisestä.
  • Juttusarja Miten menee, hyvinvointialue? käsittelee yhtä hyvinvointialuetta kerrallaan. Mikä toimii, mikä ei?
  • Määräaikaan mennessä vastaukset saatiin kaikilta muilta paitsi Lapin, Kainuun, Etelä-Pohjanmaan, Länsi-Uusimaan, Keski-Uusimaan ja Itä-Uusimaan hyvinvointialueilta.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä