Psykologiliitto on vahvempi kuin koskaan
Kokouksen alussa vietettiin hiljainen hetki edesmenneen puheenjohtajan Annarilla Ahtolan muistoksi.
Liittovaltuusto vahvisti vuoden 2020 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
Valtuuston kokouksessa julkistettiin Psykologiliiton yhteistyössä Psykonetin kanssa laatiman tarvekartoituksen tulokset. Sen keskeisinä huomioina nousivat esiin psykologien rekrytointiongelmat maan tietyissä osissa ja keinot, joilla asiaa tulisi vastaajien mukaan korjata. Talvella 2020–2021 tehtyyn kyselyyn vastasi työnantajia eri sektoreilta eri puolilta Suomea.
Onnistuneen kehityksen vuodet
Varapuheenjohtaja Jari Lipsanen valotti ajankohtaiskatsauksessaan liiton toimintaa Ahtolan puheenjohtajakaudella.
– Psykologiliitto on viime vuosien aikana mennyt harppauksin eteenpäin ja on tänään nykyaikainen, eteenpäin katsova psykologien yhteisö, Lipsanen kiittää.
Liitossa on toteutettu muun muassa viestinnän kokonaisuudistus ja tehostettu edunvalvonnallista viestintää, avattu lukuisia uusia viestintäkanavia ja perustettu verkkolehti. Käynnissä on myös jäsenrekisteriuudistus, jonka uusi toiminnanohjausjärjestelmä tuo jäsenpalvelun aivan uudelle tasolle.
Taloudellinen ja ammatillinen edunvalvonta ovat myös kehittyneet vahvasti. Jatkossa painopiste on sovittujen etujen turvaamisessa ja parantamisessa, jäsenten palkkatietoisuuden vahvistamisessa ja eri sektorien palkkaneuvonnan yhtenäistämisessä.
– Vaikka olemme haastavassa tilanteessa puheenjohtajan ennenaikaisen poismenon johdosta, voidaan kaikesta huolimatta todeta, että Psykologiliitto on vahvempi kuin koskaan. Määrätietoinen kehittämistyön tulokset näkyvät nyt, toimistossa on ammattitaitoinen henkilökunta ja psykologia alana on näkyvämpi kuin koskaan aikaisemmin, varapuheenjohtaja Lipsanen sanoo.
Psykologien asiantuntemusta tarvitaan kunnissa
Kesän kuntavaaleihin Psykologiliitto valmistautuu uudessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa pandemia on edelleen olemassa eikä sen kaikkia seurauksia mielenterveydelle vielä edes tiedetä. Liiton vaalitavoitteiden kärkinä ovat mielenterveyspalveluiden sekä lapsiperheiden palveluiden turvaaminen koronakriisissä, kuntien mielenterveystyö, psykologien tärkeä rooli työllisyyden hoidossa sekä opiskeluhuollon asiat.
– Liiton tehtävä on muistuttaa, että psykologien asiantuntemus on välttämätöntä. Nyt täytyy löytyä rahaa psykososiaalisten peruspalveluiden varmistamiseksi ja etenkin lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen, Lipsanen painottaa.
Sote-uudistuksen myötä Psykologiliitto edellyttää, että mielenterveys- ja psykologiosaaminen saadaan vihdoin kunnolla mukaan sosiaalipalveluihin sekä lääketieteellisen hoidon rinnalle terveydenhuoltoon. Psykologit halutaan tiukennetun hoitotakuun piiriin ja sitä kautta kansalaisten ja muiden työntekijöiden saataville. Opiskeluhuollon paikka on jatkossakin peruskunnissa, mikä turvaa läsnäolon ja yhteisöllisen työn kouluissa ja oppilaitoksissa. Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa Liitto huolehtii myös jäsenten edunvalvonnasta, kuten työ- ja virkaehtosopimusjärjestelyistä.
Psykologiliiton liittovaltuuston sääntömääräinen syyskokous järjestettiin 22.5.2021 etäkokouksena. Osallistujat tapasivat verkkoyhteyden välityksellä, ja puhetta kokouksessa johti valtuuston puheenjohtaja Aino Kohtala Pohjois-Savon psykologiyhdistyksestä. 48-jäseninen liittovaltuusto on Psykologiliiton ylin päättävä elin.
Seuraava sääntömääräinen liittovaltuuston kokous pidetään 13.–14.11.2021. Syksyn kokouksessa valitaan liitolle uusi puheenjohtajisto ja hallitus kaudelle 2022–2023 sekä ammattieettisen lautakunnan jäsenet kaudelle 2022–2024. Liittovaltuuston valinta kaudelle 2022–2023 tapahtuu ensi syksynä yhdistyksissä käytävin vaalein.
Ylimääräistä valtuustoa ei kutsuta koolle puheenjohtajan ennenaikaiseksi valitsemiseksi, vaan vaalit etenevät suunnitellussa aikataulussa ja uusi puheenjohtaja valitaan valtuuston syyskokouksessa. Siihen asti puheenjohtajan tehtävät on osittain uudelleen jaettu toimiston henkilöstön ja varapuheenjohtajan kesken. Näin toimien liiton toiminnan jatkuvuus on turvattu.