Siirry sisältöön

Psykologien kriisikoulutus kerää kiitosta

Kevään aikana luentojen aiheena ovat muun muassa kriisityön periaatteet, psykologin omat reaktiot ja miten ne voivat heijastua työhön, läheisyyden ja etäisyyden säätely sekä resilienssin merkitys. Noin tunnin mittaiset etäluennot tallennetaan, ja Psykologiliiton jäsenet voivat katsoa ne myöhemmin myös liiton verkkosivuilla. Webinaarit järjestää Psykologiliitto yhteistyössä Hogrefe Psykologien Kustannuksen kanssa.

Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola kertoo uusien koulutuksien syntyneen pikavauhdilla jäsenistön toiveesta ja tarpeeseen. 

– Kriittisessä tilanteessa korostuu Psykologiliiton perustehtävä olla jäsentensä apuna ja tukena ja hyödyttää myös yhteiskuntaa tätä kautta. Jäsenistöstä päin kantautui huolta, miten vastata muuttuneen työtilanteen vaatimuksiin ja toimia kriisityössä.

Valmistelutyö on tehty yhteistyössä liiton toimiston, kriisi- ja traumapsykologian ammatillisen työryhmän sekä Hogrefen kanssa. Aiheet pyritään valikoimaan siten, että ne hyödyttävät mahdollisimman montaa psykologia ja sitä kautta heidän asiakkainaan olevia organisaatioita ja yksilöitä. 

Ensimmäisen webinaarin kouluttajana oli kriisityön konkaripsykologi Ferdinand Garoff, joka käsitteli kriisityön periaatteita ja toisten tukemista. Suorana lähetystä seurasi yli neljäsataa psykologia.

Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola kiittää yhteistyökumppaneita nopeasta reagoinnista haastavassa tilanteessa.

– Yhteistyö on sujunut loistavasti, ja pääsimme nopealla tahdilla tuumasta toimeen. Intoa, joustavuutta ja rohkeutta kokeilla uutta löytyi joka taholta. On upeaa saada eturivin psykologiasiantuntijoita kouluttamaan, sillä kriisipsykologit ovat nyt muutenkin kysyttyjä.

Yhteistyöllä verkkoon

Psykologiliiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas vastaa webinaarien järjestelyistä ja on iloinen suuresta osallistujamäärästä.

– Vähän jännitti, saavatko kaikki äänen kuulumaan ja kuvan näkymään. Onneksi ohjelmistot ja järjestelmät ovat nykyään niin helppokäyttöisiä, että homma saadaan toimimaan, vaikka emäntä on Jyväskylässä, puhuja ja diojen näyttäjä jossain muualla kotonaan, ja kuulijat ihan ympäri Suomea, kuvailee Vähäkangas.

Psykologiliitto ei varsinaisesti ole koulutusten järjestäjäorganisaatio, joten yhteistyökumppaniksi valikoitui Hogrefe Psykologien Kustannus, joka on liiton perinteinen yhteistyökumppani koulutusten järjestämisessä.

Hogrefen toimitusjohtaja Jarkko Ylikoski yllättyi suuresta osallistujamäärästä.

– Ensin avasimme paikat 100 osallistujalle, mutta lopulta hankimme järjestelmän, jolla pystyimme viisinkertaistamaan osanottajamäärän. 

Jatkossa kapasiteettia on tarkoitus kasvattaa entisestään, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Yhteinen yrittäjien koulutuspaketti maaliskuussa siirtyi nopealla aikataululla etäkoulutukseksi ja onnistui hyvin, mikä oli rohkaiseva kokemus yhteistyöstä etäkoulutuksen järjestämisessä.

– Emme ole järjestäneet webinaareja ennen koronaepidemiaa. Muutama viikko sitten kävimme pikaisesti läpi tämän kevään koulutustarjontamme, ja siirsimme osan tilaisuuksista verkkoon. Kokemukset ja palaute webinaareista ovat olleet positiivisia, ja olemme oppineet nopeasti paljon niiden järjestämisestä. Tätä oppia toki hyödynnämme jatkossakin, lupaa Ylikoski.

Asiantuntija osaa muuttaa työtapaansa

Psykologin työ on koronakriisin aikana kokenut suuria mullistuksia nopeasti: osa on siirtänyt lähes yhdessä yössä toimintansa etäyhteyksien varaan. Toisaalta kriisi koskettaa uudella tavalla myös psykologia itseään. 

– Suurin haaste on varmastikin ollut nopea digiloikka, jonka psykologit ovat toteuttaneet upealla osaamisella ja asenteella. Silti etäyhteys ei jokaiseen asiakassuhteeseen ja psykologin toimintoon sovi, eivätkä tarvittavat välineetkään ole välttämättä saatavilla, puheenjohtaja Annarilla Ahtola muistuttaa. 

– Ehkä ensimmäistä kertaa suomalaisen psykologityön historiassa olemme myös tilanteessa, jossa sama mullistava kriisi koskettaa meistä jokaista – psykologit eivät ole siitä etäällä, vaan samat kysymykset, hämmennys, huoli, ikävä ja turhautuminen ovat nyt jollain tapaa osa kaikkien suomalaisten elämää.

Mitä uutta kriisikoulutus voi antaa psykologille – jo valmiiksi hyvän pohjakoulutuksen ja ammatillisen valmiudet omaavalle asiantuntijalle? 

– Kriisityön perusteet on hyvä kerrata ja syventää niitä, se antaa laatua ja varmuutta tekemiseen. Ennen kaikkea webinaarien on tarkoitus vahvistaa ja varmistaa osaamista ja tunnetta siitä, että minä osaan ja uskallan tehdä myös sellaista, mikä ei ole entuudestaan niin tuttua. Kriisitilanne edellyttää meiltä nyt mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, jopa heittäytymistä, mutta kuitenkin niin, että työn korkea laatu säilytetään. Asiantuntijuus tarkoittaa myös sitä, että tilanteen muuttuessa omaa työtapaa muokataan tarpeita vastaavaksi, Ahtola kannustaa.

Koulutus työnantajan vastuulla

Ensimmäisen maksuttoman koulutuksen 500 paikkaa täyttyi muutamassa tunnissa, mikä kertoo jäsenten suuresta tiedontarpeesta ja kiinnostuksesta kouluttautumiseen. Normaalioloissa on silti hyvä muistaa, että tarpeellinen täydennyskoulutus on työnantajan vastuulla – ja yrittäjäpsykologin kohdalla hänellä itsellään. 

– Tämä on lähtökohta toiminnalle jatkossakin, ja koulutuksen järjestäjiä on muitakin. Kuten sanottu, koulutus ei ole liiton ydintoimintaa. Kuitenkin tässä kriisitilanteessa, joka koskettaa koko maailmaa, Psykologiliitto haluaa tukea jäseniään ja osallistua yhteisiin talkoisiin, joten koulutus on osallistujille maksutonta. Tämä mahdollistaa osallistumisen ilman, että tarvitsee anoa koulutuspäätöstä ja miettiä, kustantaako työnantaja osallistumisen, sanoo puheenjohtaja Annarilla Ahtola ja kannustaa samalla kaikkia psykologeja tutustumaan kriisiwebinaarien sisältöön. 

– Webinaarisarja on suunniteltu juuri tätä tilannetta varten suomalaisille psykologeille, ja uskon sen antavan ennen kaikkea tärkeää hallinnan tunnetta ja toivoa jokaiselle jäsenellemme. Psykologeilla on tärkeä ammatillinen rooli, mutta samalla jokaisen on tärkeä huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Tästä selvitään yhdessä.

//

Webinaarit jatkuvat koko kevään. Seuraa liiton tiedotusta ja ilmoittaudu jäsenenä mukaan seuraamaan koulutuksia. Tallenteet ja diat voi katsoa myös liiton jäsensivuilta

Kevään webinaarit

1. ke 15.4.2020 Ferdinand Garoff, psykologi, psykoterapeutti, Kriisi- ja traumapsykologian ammatillisen työryhmän ja SPR psykologien valmiusryhmän jäsen, THL erikoistutkija: Miten tukea ihmistä, joka on kriisissä.

2. ke 22.4.2020 klo 11.30 Eija Palosaari, PsT, traumapsykoterapeutti VET, kriisipsykologi: Psykologin omat reaktiot ja miten ne voivat heijastua työhön. Läheisyyden ja etäisyyden säätely kohtaamisissa.

3. ke 29.4.2020 klo 11.30 Lisa Friberg, psykologi, psykoterapeutti, Traumaterapiakeskus, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto: Resilienssin merkitys kuormittavassa tilanteessa. Mitä on hyvä tietää tekijöistä, jotka suojaavat yksilöä, asiantuntija-auttajaa ja terveysorganisaatiota. 

Lisää julkistetaan, kun päivämäärät vahvistuvat.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä