Siirry sisältöön

MITEN MENEE, HYVINVOINTIALUE? KANTA-HÄME

”Psykologien arvostus asiantuntijoina on korkea”

1. Miten psykologipalvelut on teillä järjestetty?

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden erikoissairaanhoidossa ja perustasolla psykologit toimivat osana moniammatillista tiimiä kaikissa yksiköissä. Psykologien ammatillisesta johtamisesta vastaavat johtavat psykologit yhteistyössä yksiköistä vastuussa olevien johtajien kanssa. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella psykologeja työskentelee myös perhe-, sosiaali- ja vammaispalveluissa. Tässä artikkelissa käsitellään kuitenkin vain mielenterveys- ja päihdepalveluita.


2. Minkälaisena näet psykologien ja psykologipalveluiden roolin hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluissa?

Erikoissairaanhoidossa psykologien asema on selkeä osana moniammatillista työryhmää. Perustason psykologien tehtäväkuvassa on tapahtumassa muutoksia, kun perustason palveluja yhtenäistetään mielenterveys- ja päihdepalveluja tuottavan yksikön alle. Perinteinen terveyskeskuspsykologi on jatkossa selkeämmin mielenterveystyön erityistyöntekijä. 


3. Kuinka monta psykologin toimea alueellanne on? Onko osa niistä avoinna?

Mielenterveys- ja päihde- eli Mipä-palveluiden osalta ei ole auki yhtään hakua. Riihimäen ja Hämeenlinnan erikoissairaanhoidossa psykologin toimia on 23, Forssan seudulla kuusi. Perustasolla aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa Kanta-Hämeen hyvinvointialueella työskentelee neljä psykologia. Kaikki toimet on täytetty, osa osa-aikaisena.

8.1 Johtavien/vastaavien psykologien määrä?

Mipä-tulosalueella on kaksi johtavaa psykologia. He työskentelevät psykologien esihenkilöinä.

4. Minkälaisia psykologipalveluja on tarjolla eri väestöryhmille? Puuttuuko jotakin?

Erikoissairaanhoidossa psykologipalveluita on saatavilla kaikille, joille tarjotaan psykiatrisia palveluita.

5. Pääseekö psykologin vastaanotolle matalalla kynnyksellä? Kuvaile prosessia lyhyesti.

Erikoissairaanhoitoon tullaan lähetteellä. Psykiatri ohjaa asiakkaan psykologille konsultoituaan ensin psykologia.

Peruspalveluissa psykologille ohjautumisessa on vielä eroja hyvinvointialueen sisällä. Osassa toimipisteistä psykologille pääsee suoraan, yhdessä toimipisteessä psykologille tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjaus.

6. Mikä psykologipalveluissa toimii?

Hyvän rekrytointitilanteen ansiosta tutkimusjonot erikoissairaanhoidossa ovat suhteellisen lyhyitä, mikä nopeuttaa myös muun hoidon toteuttamista. Psykologien arvostus asiantuntijoina on korkea, heitä konsultoidaan mielellään hoitosuunnitelman teko- ja toteutusvaiheessa. Hyvinvointialueella on psykologeina useita kokeneita ja koulutettuja pitkän linjan ammattilaisia, jotka tukevat myös uransa alkuvaiheessa olevaa psykologia.

7. Mitä parannettavaa psykologipalveluissa on?

Psykologien ammattitaidon ylläpitämiseen ja urakehitykseen tarvittaisiin enemmän koulutusmahdollisuuksia, tähän taas ei välttämättä riitä resursseja kiristyneessä taloustilanteessa. Kaikissa toimipisteissä ei ole riittävän kattavaa testivalikoimaa. Psykologien käyttöä muussa kuin tutkimus- ja hoitoprosesseissa, eli esimerkiksi kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä, voisi lisätä.

8. Onko psykologeja vaikea rekrytoida? Minkälaisia houkuttimia rekrytoinnissa on käytetty?

Psykologien rekrytointi on sujunut hyvinvointialueaikana erikoissairaanhoidossa hyvin Hämeenlinnan ja Riihimäen toimipisteisiin. Forssan seudulle rekrytointi on ollut hankalampaa, mutta tällä hetkellä toimet on täytetty. Hankaluuksia on palkata kokeneita ja jatkokouluttautuneita psykologeja ja saada heidät pysymään. Taloudelliset muutokset heikentävät esimerkiksi koulutusmahdollisuuksia, jotka ovat tähän asti olleet suhteellisen hyviä.

8.1 Jos rekrytointi on vaikeaa, miten sitä konkreettisesti parannetaan?

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on aloittanut psykologien veto- ja pitovoimaan paneutuva työryhmä, lähinnä vaikean koulupsykologitilanteen johdosta. Kyseinen työryhmä tekee ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

9. Psykologit kokevat usein, että heitä ei kuulla mielenterveysasioissa. Ovatko psykologit teillä osana moniammatillista tiimiä? Minkälaisessa roolissa he ovat?

Psykologit toimivat osana moniammatillisia tiimejä. Psykologien asiantuntijuutta arvostetaan sekä psykologisten tutkimusten toteuttajana että psykologisen osaamisen ja näkemyksen tuojana tiimikonsultaatioihin.

9.1 Mikä mielestäsi estää moniammatillista työskentelyä. Mikä sitä edistää?

Tiimin vetäminen vaatii taitoa, jotta luodaan turvallinen ilmapiiri ja huolehditaan, että kaikkien osaaminen tulee käyttöön.

Psykologiliitto lähetti keväällä 2024 hyvinvointialueille kyselyn psykologipalveluiden järjestämisestä. 

Juttusarja Miten menee, hyvinvointialue? käsittelee yhtä hyvinvointialuetta kerrallaan. Mikä toimii, mikä ei? 

Määräaikaan mennessä vastaukset saatiin kaikilta muilta paitsi Lapin, Kainuun, Länsi-Uusimaan, Keski-Uusimaan ja Itä-Uusimaan hyvinvointialueilta.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä