Siirry sisältöön

Persoonallisuuden muutos ja pysyvyys

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen tarttuu uutuuskirjassaan yhteen psykologian alan kinkkisimpään kysymykseen: missä määrin ihmisen persoonallisuus voi muuttua? Kirjassa käydään läpi persoonallisuuden määritelmiä, persoonallisuuden pysyvyyden ja muutoksen tutkimustraditioita, elämänmuutosten vaikutuksia, yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa persoonallisuuteensa, terveyspsykologiaa, itsearvostuksen merkitystä sekä psykoterapian ja hyveiden vaikutusta elämään. Punaisena lankana kulkee persoonallisuuden pysyvyyden ja muutoksen jännite. Ojanen kirjoittaa viihdyttävästi ja laajasti tutkimuksiin viitaten. Lähdeluettelo on runsas ja tuottaa varmasti iloa jokaiselle, joka haluaa syventyä aiheeseen tarkemmin. 

Kirjoittaja onnistuu vastaamaan onnistuneesti kirjan kysymykseen: persoonallisuus muuttuu, samalla se myös pysyy samana. Hyvin harvoin persoonallisuus muuttuu täysin, aina jää jotain jäljelle. Silti osa ihmisistä voi muuttua paljonkin, esimerkiksi traumaattisten kokemusten jälkeen. Kirjassa valotetaan hyvin, millaisten tutkimusten kautta on päädytty puoltamaan joko persoonallisuuden pysyvyyttä tai muutosta, ja osoitetaan kritiikkiä näitä kohtaan. Molemmat kannat ovat osin oikeassa, mutta ne eivät ole yksinään riittäviä selittämään persoonallisuuden moninaisuutta. Tutkimukset on esitelty niin vakuuttavasti, että kirjoittajan perusteluja on helppo uskoa.

Mielenkiintoisin anti kirjassa on kvanttimuutos, joka tarkoittaa suurta ja kaikille persoonallisuuden alueille ulottuvaa nopeaa muutosta. Se voi olla myönteinen tai kielteinen. Kvanttimuutokseen kuuluu keskeisesti arvojen, tulkintatapojen ja käyttäytymisen muutos. Ihminen saattaa oivaltaa jotain tärkeää elämästä, esimerkiksi tulla uskoon tai raitistua. Kvanttimuutoksen mahtipontisesta kaiusta huolimatta ihminen on saattanut herätä muutokseensa aivan arkipäivän toimien lomassa, kuten kävelyllä tai televisiota katsellessa. Kvanttimuutos johtaa kukoistamiseen heillä, jotka ovat kokeneet kovia vastoinkäymisiä, selviytyneet niistä ja kasvaneet henkisesti. Tästä on hyvänä esimerkkinä keskitysleirin kauhut kokenut Viktor Frankl, joka myöhemmin kehitti logoterapian. Kvanttimuutos haastaa persoonallisuuden asteittaisen muutoksen. Tälle olisi voitu antaa kirjassa enemmänkin tilaa, koska aihe on varmasti monille uusi.

Teos antaa hyvää pohdittavaa kaikille persoonallisuuden psykologiasta kiinnostuneille. Se onnistuu selittämään persoonallisuuteen kohdistuvat moninaiset vaikutukset ja puoltamaan sekä pysyvyyttä että muutosta. Kirja tarjoaa joustavaa näkökulmaa katsoa persoonallisuutta janan molemmista päistä. Teosta voi suositella erityisesti asiakastyötä tekeville psykologeille, jotka kohtaavat vastaanotollaan ihmisten koko elämänkirjon. 

Kirjoittaja Anne Haikola on Kontiolahdella työskentelevä koulupsykologi ja vapaa tiedetoimittaja.

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 2/2020.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä