Opiskelijoiden osaaminen hyödyksi
Nuoriso-ohjaaja, leiriohjaaja, henkilökohtainen avustaja, opettaja, päihdekasvatuksen kouluttaja, fitnessvalmentaja, rekrytoija, yrittäjä. Psykologian opiskelijoiden työt opintojen ohessa ovat olleet moninaisia. Muun muassa tämä asia selvisi liiton tekemästä opiskelijoiden palkkakyselystä, jossa tänä vuonna kartoitettiin ensimmäistä kertaa pakollisen harjoittelun lisäksi kaikkia opintojen aikaisia töitä.
Psykologiliiton opiskelijasihteeri Julia Sangervo muistuttaakin, että opinnoissa kertynyttä asiantuntemusta voi hyödyntää jo ennen valmistumista kaikissa töissä, missä ollaan ihmisten kanssa tekemisissä.
– Jo ensimmäisen vuoden opiskelija tietää psykologiasta enemmän kuin keskivertoihminen. Monet opiskelijat ovatkin uskaltaneet hakea ennakkoluulottomasti erilaisia töitä. Psykologian opinnot voivat olla myös tärkeä erottautumistekijä esimerkiksi HR-puolen töissä. Siellähän on valmiiksi paljon kauppatieteilijöitä, mutta työnantajat arvostavat monipuolista osaamista.
Sangervon mukaan monilla opiskelijoilla on virheellinen käsitys, että opintojen aikana ei voisi tehdä psykologiaa hyödyntäviä töitä, koska psykologi on laillistettu ammattinimike.
– Opiskelija ei voi tehdä psykologin laillistusta vaativia tehtäviä, mutta hän voi toimia psykologinkin sijaisena, jos harjoittelu on tehty, eikä työhön ole löytynyt muodollisesti pätevää tekijää. Toki loppuvaiheen opiskelija onkin jo lähes valmis psykologi. Hänellä on myös aivan tuoreinta tietoa vaikkapa vuorovaikutuksesta ja tilastotieteestä.
Monipuolinen tutkinto
Sangervon mielestä on sääli, jos opiskelijat eivät tajua, miten monipuolinen tutkinto on: oma työpaikka voi olla sellainen, mitä ei vielä ole olemassa.
– Se voi liittyä yhteiskunnan tarpeisiin, esimerkiksi teknologiseen kehitykseen tai tekoälyyn, mutta myös ennakkoluulottomasti ja omaperäisesti ajatellen voi kehittää itselleen ammatin jollain uudella alueella. Sivuainevalinnoilla voi suuntautua monelle taholle. Tiedän eräänkin psykologin, joka opiskeli myös taidealaa, ja nyt hän tekee lastenohjelmia.
Sangervo muistuttaa, että työnantajat eivät aina ymmärrä psykologian opintojen tarjoamia mahdollisuuksia.
– Psykologia on arvostettu ja tunnettu opintoala, mutta toisaalta työnantajilla voi olla stereotyyppinen käsitys siitä, mitä psykologit tekevät ja osaavat. Siksi psykologien ja alan opiskelijoiden pitäisi itse osata kertoa paitsi siitä, mihin koulutus pätevöittää, niin myös siitä, mitä kaikkea se voi mahdollistaa.
Sangervo muistuttaa, että psykologian opiskelijoiden ei kannata unohtaa myöskään vapaaehtoistyön tarjoamia mahdollisuuksia ammattitaidon ja ammatillisen itsetunnon vahvistamiseen.
– Esimerkiksi itse olen toiminut Mieli ry:n Sekaisin-chatissa. Olen saanut siitä varmuutta, ja turvallisen ympäristön taitojen kehittämiseen. Monessa yhteisössä olen ollut ainoa psykologian osaaja ja huomannut, että itsellä on paljon tarjottavaa.
Psykologian opinnoille käyttöä koronajäljityksessä
Minea Antikainen opiskelee psykologiaa neljättä vuotta Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt viime kesästä alkaen koronatartunnanjäljityksessä Espoon kaupungilla. Aikaisempina opiskelukesinä sekä välivuotena Antikainen työskenteli vakuutusyhtiössä korvausneuvojana.
Antikaisen mukaan opinnoista on ollut hyötyä molemmissa töissä ihmisten kohtaamisessa. Koronajäljityksessä hän soittaa puheluita, joissa jäljitetään tartunnan saaneen kontakteja tai kerrotaan mahdollisesta koronatartunnalle altistumisesta.
– Puheluissa tulee eteen monenlaisia tunteita. Pystyn lähtemään puheluun asenteella, että osaan ottaa vastaan mitä tahansa. Lisäksi psykologian opinnoista on apua sen ymmärtämisessä, miten ihmiset muistavat ja arvottavat asioita. Yhtäältä on tärkeää antaa henkilön kertoa mahdollisimman avoimesti, toisaalta on osattava oikeissa kohdissa tarkentaa kertomusta.
Antikaisen mielestä opintojen kannalta on myös ollut hyödyllistä oppia kirjaamiseen liittyviä käytäntöjä sekä tietosuojan vaatimuksia.
– Olen saanut lisää ymmärrystä terveydenhuoltojärjestelmän toiminnasta. Koronahan ei myöskään valikoi sitä, keitä se koskee, vaan kaikenlaiset potilaat ovat edustettuina.
Korvausneuvojana Antikainen miettii olleensa yllättävän samanlaisten asioiden kanssa tekemisissä.
– Opintojen aloituksen jälkeen osasin hoitaa tilanteet kaiken kaikkiaan paremmin ja oivalsin, miten kysellä vahinkoon liittyvistä asioista johdattelematta.
Minea Antikainen uskoo, että kummankin työn esimiehet ovat arvostaneet psykologian opintoja.
– Olen saanut palautetta, josta välittyy opintojeni arvostaminen. Koronajäljityksessä tuntuu, että on huomattu, että mekin olemme tulevia terveydenhuollon ammattilaisia. Toisaalta on myös erityisen tärkeätä osata tunnistaa tilanteet, joissa on konsultoitava muuta tahoa.
Opiskelijoiden palkkakysely
- Opiskelijoiden palkkakyselyn vastaajista 83 % oli tehnyt opintojen ohella töitä tai saanut palkkioita. Näistä 61 % oli tehnyt töitä, joissa joko edellytettiin psykologian opintoja tai niitä pystyi hyödyntämään.
- Palkkakyselyn tuloksiin voi tutustua psyli.fi jäsensivuilla -> Neuvoja ja ohjeita -> Opiskelijat -> Opiskelijoiden palkkatutkimus 2020
- Psykologiliitto tarjoaa maksutonta opiskelijaneuvontaa työelämän kysymyksiin: opiskelijaneuvonta@psyli.fi
Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 1/2021.