Siirry sisältöön

Opiskelijakolumni Yhdessä vahvempia

Meille psykologian opiskelijoille ja jo valmistuneille psykologeille on tarjolla paljon mahdollisuuksia yhteistyöhön ja sen kehittämiseen. Muun muassa Psykologiliitto, SPOL, EFPSA, paikalliset psykologiyhdistykset sekä ainejärjestöt tarjoavat mahdollisuuksia niin opiskelijoiden keskinäiseen kuin opiskelijoiden ja psykologien väliseen verkostoitumiseen ja yhteistyöhön.

Harmikseni olen joutunut kuulemaan ja kokemaan, kuinka näitä mahdollisuuksia käytetään myös väärin. SPOL on perustettu luomaan yhteyksiä eri kaupungeissa opiskelevien tulevien psykologien välille. Kokoonnumme tapahtumiin olemaan tasavertaisia toistemme kanssa, verkostoitumaan ja oppimaan toisiltamme. Kuitenkin eri yliopistojen välillä on ollut vastakkainasettelua ja tapahtumissa on pidetty ”hauskaa” tietyn tai tiettyjen opiskelijayhteisöjen kustannuksella. Tätä on jatkunut pienemmässä mittakaavassa jo pitkään, ei vain opiskelijoiden keskuudessa, vaan myös työelämässä.
Yliopistojen tutkimukselliset painotukset ovat erilaisia, mutta ne kaikki ovat yhtä tärkeitä. Koen sen olevan rikkaus, että meille opetetaan asioita eri painotuksilla. Tulee kuitenkin muistaa, että valmistuessamme meistä kaikista tulee yhtä lailla laillistettuja terveydenhuollon ammattilaisia, psykologeja. Valmistuessamme olemme kaikki samalla viivalla riippumatta kotiyliopistostamme. Jos toimimme toisiamme kunnioittaen ja yhteen hiileen puhaltaen, olemme moninkertaisesti vahvempia kuin yksin toisiamme sortaen. Se kuinka kohtelemme ja kohtaamme toisiamme, on meidän kaikkien vastuulla. Toivon, ettei minun tarvitse enää koskaan vakuutella uusille opiskelijoillemme, että olemme yhtä arvokkaita kuin muidenkin kaupunkien opiskelijat.
Uskon ja toivon, että asiaan tulee muutos. Yhteisöllisyys on nostettu keskustelunaiheeksi ja SPOLin hallitus onkin ottanut vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa tavoitteekseen lisätä yhteisöllisyyttä spolilaisten keskuudessa. Epäkunnioittavaan käytökseen on puututtu ja puututaan jatkossakin. Muistetaan, että me kaikki olemme vastuussa omista toimistamme. Meille tarjotaan yhteistyön mahdollisuuksia, joten miksi emme tarttuisi niihin. Yhdessä saamme äänemme kuulumaan. Yhdessä olemme vahvempia.

Kirjoittaja on Oidipus ry:n puheenjohtaja.

Kolumni on julkaistu Psykologi-lehdessä 2/2019

Saatat olla kiinnostunut myös näistä