Siirry sisältöön

Opintopsykologeja puuttuu yhä yliopistoista

Tampereen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Cortex ry palkittiin vastikään vuoden 2019 edunvalvontateosta. Palkinto myönnettiin ainejärjestölle vaikuttamistyöstä opintopsykologien palkkaamiseksi Tampereen yliopistoon. Nyt yliopistossa on kolme psykologia aiemman yhden sijasta, ja lisäksi ollaan palkkaamassa harjoittelijoita.

”Cortex ry omalla substanssiosaamisellaan myötävaikutti yliopiston kriittiseen opintopsykologitilanteeseen positiivisesti ja huomattavalla työpanoksella, jonka johdosta yliopisto ryhtyi paikkaamaan opintopsykologitilannetta sekä vakituisella työntekijällä että harjoittelupaikoilla”, mainitsee ylioppilaskunta TREY perusteluissaan.

Cortexin sosiaalipoliittinen vastaava ja neljännen vuoden opiskelija Julia Sangervo oli ratkaisevassa roolissa vaikuttamistyössä.

– Olen totta kai iloinen, että saimme asian läpi. Edunvalvontatyö on usein hidasta ja raskasta, ja tuloksia harvoin näkyy näin konkreettisesti. Toin kannanottoon psykologian näkemyksiä ja perustelin myös harjoittelijoiden palkkaamista. Psykologiopiskelijat tarvitsevat harjoittelupaikkoja, joten kaikki voittavat, hän kertoo.

– Vaikka opiskelijoista usein tuntuu, että täytyy odottaa valmistumista ennen kuin voi käyttää opinnoista tullutta asiantuntemusta, niin tämä on hyvä esimerkki siitä, että opiskelijat voivat vaikuttaa jo nyt, Sangervo toteaa.

Vastaanottoaikoja saa taas

Asiaa auttoi samoihin aikoihin tapahtunut Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdistyminen. Aiemmin psykologeja oli yksi Hervannassa ja yksi keskustan kampuksella. Ylioppilaskunta ennakoi vähemmän kuormitetun Hervannan ruuhkautuvan pahoin, kun käyttäjämäärä moninkertaistuisi. 

– Tilanne oli todella huono – vastaanotolle ei keskustassa päässyt käytännössä lainkaan. Viesteihin tuli vain vastaus ”palvelu on ruuhkautunut, uusia aikoja ei voida antaa”. 

Yhdenkin opintopsykologin lisäys on Sangervon mukaan näkynyt jo alle vuodessa kampuksen arjessa: nyt aikoja saa, ja on järjestetty kaikille avoimia työpajoja ja luentoja mm. motivaatiosta, prokrastinaatiosta ja aikatauluttamisesta. 

– Yhdellä psykologilla ei ole mitenkään aikaa tehdä tuota kaikkea, koska työnkuvaan kuuluu myös paljon yliopiston kokouksia ja työryhmiä.

Arvostusta opintopsykologeille

Parannus on Julia Sangervon mukaan näkynyt myös psykologin työn arjessa. Pitkään opintopsykologille pääsyä odottaneilla oli usein jo vakavia ongelmia, kuten psykoottistasoisia häiriöitä. Nyt psykologin työnkuva on oikeampi, eli hoito on ennaltaehkäisevää ja opintoja tukevaa.

– Toivoisin, että opintopsykologit saisivat ansaitsemansa arvostuksen muuallakin. Tuntuu, että monissa yliopistoissa johto ei aina oikein ymmärrä, mitä psykologia on. Olen kuullut sellaistakin, että opintopsykologin voisi korvata tuutoroinnilla ja hops-ohjauksella. Näin ei missään nimessä voi olla, koska nuorilla ja opettajilla ei ole psykologin osaamista, Sangervo painottaa.

Harjoittelijat eivät ole vielä Tampereella aloittaneet, mutta tavoitteena on saada yksi keväälle ja yksi syksylle. Toimenkuvaksi kaavaillaan paitsi aluksi opintopsykologin työn seuraamista, myös itsenäistä vastaanottoa, koska tätä eniten tarvitaan.

Opintopsykologilla on usein oppilaitoksessa laaja työnkuva: työryhmiltä ja kokouksilta vastaanotolle liikenee joskus vain viidennes työajasta.

– Kuulemma viime aikoina hallinnonkin taholta on kuitenkin haluttu enemmän vastaanottotyön huomioimista. Uskon, että kun harjoittelijakierto saadaan toimimaan ja se jatkuu säännöllisesti, vastaanottotilanne on Tampereella jo hyvä, kiittää Sangervo.

Moni yliopisto yhä ilman psykologia

Lapin yliopiston opiskelijat ovat vastikään tehneet vetoomuksen opintopsykologin palkkaamisesta. 

– Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan opiskelijoista noin kolmasosa kokee psyykkisiä vaikeuksia ja stressiä. Tämä on huolestuttava määrä, sanoo oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Artikla ry:n Sofia Kauriinoja opiskelijoiden tiedotteessa.

Lappeenrannan ja Jyväskylän yliopistot ovat niin ikään edelleen ilman opintopsykologia. Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto SPOL ry teki vastikään kannanoton Jyväskylän puolesta, mutta toistaiseksi tuloksetta. Myös ylioppilaskunta JYY teki kannanoton vuosi sitten, mutta vastauksena oli ”resurssipula” eli rahan puute. Jyväskylän yliopistossa tarjotaan ”hyvistoimintaa”, joka ei SPOLin mukaan kuitenkaan riitä korvaamaan psykologian maisteritutkinnon suorittaneen opintopsykologin työnkuvaa.

– En koe hyvistoimintaa riittäväksi. Se perustuu siihen, että tiedekunta tai laitos kouluttaa omasta henkilökunnastaan ”hyviksiä”. Psykologian laitos on ainoa, jossa ”hyviksenä” on psykologi, sanoo SPOLin koulutuspoliittinen vastaava Tiina Autio.

Ongelmalliseksi asian tekee myös se, että kaikki eivät halua puhua ongelmistaan opettajalle tai muulle henkilökunnalle, vaan mieluummin anonyymimmälle taholle. 

Helsingin yliopistossa on kymmenen opintopsykologia, Aalto-yliopistossa kuusi, Turun yliopistossa kolme, Tampereen yliopistossa kolme ja tulevat kaksi opintopsykologiharjoittelijaa, Oulun yliopistossa kaksi sekä opintopsykologiharjoittelija, Taideyliopistossa kaksi, Itä-Suomen yliopistossa kaksi (Kuopion ja Joensuun kampus), Åbo Akademissa kaksi (Turun ja Vaasan kampus) ja Vaasan yliopistossa yksi. 

Opintopsykologin vastaanotolla yleisiä käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi opiskelutaidot, ajankäyttö ja aikaansaaminen, jaksaminen ja kuormituksen säätely ja keskittyminen. Tavallisia puheenaiheita opintopsykologin vastaanotolla ovat myös opintojen jumiutuminen tai opintoihin paluu esimerkiksi sairastumisen jälkeen. Opintopsykologin tehtävät liittyvät myös opiskelun sujuvaan etenemiseen ja opiskelukyvyn tukemiseen koko yliopistoyhteisössä. Opintopsykologin työhön eivät kuulu kriisi- tai psykoterapia, mielenterveystyö tai ammatinvalinnan ohjaus.

Psykologiliiton linjauksen mukaan jokaisella yliopistolla tulisi työskennellä opintopsykologeja, jotta opiskelijat saisivat tarkoituksenmukaista ja parasta mahdollista apua opiskeluun ja opiskelijan elämään liittyvissä huolissa ja ongelmissa.

Julia Sangervo vastaa Psykologiliiton opiskelijaneuvonnasta vuonna 2020.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä