Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Oikea psykologi?

Nuorilla voi olla taustalla koulukiusaamista, syrjäytymistä, oppimisvaikeuksia tms., minkä asioiden huomioonottamista tai tarkempaa tutkimista tarvitaan hänelle soveltuvaa tulevaisuutta mietittäessä. Juuri ammattiin valmistuneet tai valmistumassa olevat voivat pohtia valitun ammatin soveltumista opiskeluaikana kenties muuttuneisiin arvoihinsa. Työelämässä kiinni olevat kokevat, etteivät voi tehdä työtään oman ammattietiikkansa mukaisesti, mikä vie heidän jaksamisensa kortille ja mielenterveytensä horjumisen partaalle. Enenevässä määrin asiakkaina on pitkän työuran tehneitä työhönsä uupuneita joko heti tuoreeltaan tai pitkään toivuttuaan takaisin työelämään suuntaamassa. Irtisanotut ja vastaavasti pitkään työttömänä olleet kokevat olevansa henkisesti todella heikoilla takaisin työelämään pyristellessään.

Työnantajamme on nyt saanut STM:ltä lausunnon, jonka mukaan psykologi ei ole terveydenhuollon ammattihenkilö TE-palveluissa työskennellessään (muistelen kyllä lisensiaattikoulutuksessa kuulleeni, että psykologi on aina psykologi, nykykielellä 24/7), eikä hänen kirjauksiaan koske potilaslain eikä sen nojalla annetun asetuksen määräykset potilasasiakirjoista. Itse kyllä koemme käsittelevämme asiakkaidemme arkaluontoisia terveystietoja ja usein toimivamme vähintäänkin ennaltaehkäisevästi. Tosin niin STM:ltä kuin VALVIRAstakin tuntuu saavan vastauksen ”kaikuna” ihan sen mukaan miten kysyy, kuten on nähty terapiakeskustelussakin. Asian selvittelyyn olemme saaneet tukea liitoltamme (erityisesti edesmenneeltä puheenjohtajaltamme) ja luottamusmiehiltä, ja sen selvittely on vielä kesken. 

Harmittaa ihan se aikoinaan ilmeisen turhaan suoritettu laillistamismaksukin. Pitäisiköhän tässä itse vielä vanhoilla päivillään hakeutua oikeisiin psykologin töihin, tai peräti oikeisiin töihin – rakennukselle, jossa aikoinaan työurani aloitinkin.

Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen sekä PsL, työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi, joka työskentelee TE-palvelujen valtakunnallisessa uraohjauksessa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä