Siirry sisältöön

Normaalivinouma on uusi psykologia-podcast

Muutama mikrofoni ja niiden jalustat, äänikortti, äänitysohjelmisto ja tietokone. Näillä välineillä opiskelijat Joel Jormakka, Lasse Karjalainen ja Aleksi Sjöström tekevät Normaalivinouma-podcastia kaikille psykologiasta kiinnostuneille Jyväskylän yliopistolla. Podcastin tekeminen virisi halusta vaikuttaa.

– Haluamme nostaa keskusteluun psykologian opiskelijoita ja psykologeja kiinnostavia aiheita, kertoo uuden podcastin tekijäkolmikko. Kaikki kolme opiskelevat Jyväskylän yliopistossa psykologiaa: Jormakka ja Karjalainen neljättä vuotta ja Sjöström toista vuotta. 
 
Ajatus podcastin eli säännöllisesti ilmestyvän äänitiedoston tekemisestä heräsi psykologian opiskelijoiden ainejärjestön Stimuluksen jäsenten kokoontumisessa viime kesänä Jyväskylässä. Kolmikko tarttui ideaan heti ja alkoi perehtyä heille kaikille ennestään tuntemattomaan viestimisen lajiin.  
 
– Yksi tärkeä edistysaskel hankkeessamme oli se, että onnistuimme kutsumaan itsemme Helsinkiin tapaamaan Ylen toimittajaa Juuso Pekkistä, jonka tekemiä podcasteja me kaikki arvostamme. Saimme Pekkiseltä todella hyviä vinkkejä tähän tekemiseemme. Aika paljon nyt alussa on mennyt aikaa pelkästään tekniikan opettelemiseen ja sen kanssa sumplaamiseen, kolmikko kertoo. 

 ”Psykologien pitäisi näkyä ja kuulua enemmän” 

 Tähän mennessä on ilmestynyt kolme Normaalivinouma-podcastia. Aiheina ovat olleet opiskelijoiden hyvinvointi, psykologien palkka ja uusimmassa eli kolmannessa osassa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja eduskuntavaalit. Joka jaksossa kuullaan sekä opiskelijatekijöitä että vierailijan ajatuksia.  
 
– Halusimme aloittaa aiheilla, jotka kiinnostavat psykologian opiskelijoita. Kohderyhmä on meille tuttu ja aiheita on helppo löytää. Pitkällä aikavälillä olisi hienoa tehdä suuremmalle yleisölle arkielämän psykologiaan liittyvää podcastia, eräänlaista tieteen popularisointia, Lasse Karjalainen visioi. 

Joel Jormakka on samoilla linjoilla ja toteaa, että Normaalivinouma syntyi täyttämään tyhjiötä ja podcastille on selvä tilaus.  
 
– Opimme tässä samalla itse ja saamme tietoa teemoista, jotka meitä kiinnostavat. Silloin ne varmasti kiinnostavat monia muitakin, Jormakka sanoo. 

Aleksi Sjöström puhuu vahvasti psykologien vaikuttamisen puolesta. 

– Haluan tällä tavalla osoittaa, että psykologit ja psykologian opiskelijat voivat ja meidän pitää näkyä, kuulua ja vaikuttaa. Psykologeista on paljon stereotypioita, ja ihmisillä on vahvat mielipiteet siitä, minkälainen on psykologi – ja nuo stereotypiat samoin kuin psykologien lokeroinnin haluan rikkoa. Siksikin on tärkeää tuoda psykologiaa nykyistä enemmän sosiaaliseen mediaan ja muihin kanaviin, Sjöström toteaa. 

”Vaikuttaminen on aina viestintää” 

Podcastin tekijöiden keskinäinen työnjako on selvä: Karjalainen on joka jaksossa haastattelijana, Jormakka ja Sjöström ovat keskustelijoita. Puolen tunnin jaksot pistetään livelähetyksen tapaan kerralla purkkiin. Uusimmassa, Vaikuttaminen-nimisessä osassa on haastateltavana Psykologiliiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas. 
 
Hän on kokenut haastateltava, mutta tämä oli hänen ensimmäinen podcast-haastattelunsa. Mikrofonien keskellä puhuminen tuntui yllättävän luontevalta.

– Haastattelijat onnistuivat luomaan mukavan ilmapiirin, jossa suorastaan unohtui, että keskustelu myös nauhoitetaan, Vähäkangas kertoo.

Hän keskusteli opiskelijoiden kanssa siitä, miten yksittäinen psykologi pystyy vaikuttamaan yhteiskunnallisesti ja millaisia keinoja on Psykologiliiton vaikuttamisvalikossa.

– Meillä psykologeilla on hyvät valmiudet viestintään ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Olennaista on muistaa, että kaikki viestintä on vaikuttamista ja vaikuttaminen on aina viestintää. On hienoa, että opiskelijat ottavat rohkeasti käyttöön uusia vaikuttamiskanavia, joilla varmasti myös tavoitetaan uusia kohderyhmiä, Vähäkangas sanoo. 

Eduskuntavaalivaikuttaminen nousi yhdeksi keskustelunaiheeksi, kun opiskelija Lasse Karjalainen, Psykologiliiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas ja opiskelija Joel Jormakka tapasivat Jyväskylässä. Kuva: Mikko Vähäniitty.

”Audio ei kilpaile samasta ajasta kuin muu media” 

Ainejärjestössä toimiva podcast-kolmikko sanoo äänitiedostojen olevan nyt kasvava trendi.  

 – Moni siirtyy mielellään podcastien kuuntelijaksi, koska kuunteleminen onnistuu samaan aikaan kuin vaikkapa siivoaminen, lenkkeily tai autoilu. Audio ei siis kilpaile samasta ajasta kuin muu media. Stimulus-ainejärjestön puheenjohtajanakin vaikuttava Joel Jormakka kirjoittaa kahdesti vuodessa ainejärjestölehteen puheenjohtajan tervehdyksen ja pitää printtilehteä edelleen melko tehokkaana viestintäkeinona opiskelijoille. Hänen mukaansa äänitiedostoja on helpompi levittää kuin fyysistä lehteä ja siksikin se on tehokas kanava.  

Muissakin yliopistoissa psykologian opiskelijat ovat tehneet uusia viestimisen aluevaltauksia. Aleksi Sjöström vinkkaa, että jyväskyläläisen psykologian opiskelijan Julia Jokiniemen videoblogilla on jo yli 3000 seuraajaa ja aiheet vaihtelevat stressin helpottamisesta hyviin opiskelutekniikoihin. 

Youtubesta löytyvä psykologi Karoliina Hiltusen Myfulness-kanava on yksi suosituimmista psykologian aihepiirejä käsittelevistä uusista medioista.  
 
Myös Helsingin yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Kompleksin muutamat jäsenet ovat tänä vuonna alkaneet tehdä podcastia nimeltä Minä ja mielenterveys. Se löytyy Spotifysta.

Normaalivinouma SoundCloud-alustalla

Saatat olla kiinnostunut myös näistä