Siirry sisältöön

KIRJA

Miten pysäyttää kiireen ja suorittamisen oravanpyörä?

Korona-aikana käsitys omista työkyvyn edellytyksistä ja reunaehdoista on monilla työntekijöillä lisääntynyt: Se, joka on aiemmin kärsinyt työn keskeytyksistä, on saattanut alkaa yksin kotona ollessaan kaivata sitä, että työnteko edes joskus keskeytyisi, että joku tulisi ja koputtaisi olalle. Introvertti on huomannut, että ympäröivän sosiaalisen pöhinän laannuttua työkyky on parantunut merkittävästi. 

Pennosen kirja käsittelee sitä, miten parempi itsetuntemus auttaa meitä suuntaamaan omaa tekemistämme ja toimintaympäristöä sellaiseen suuntaan, joka parhaiten tukee omaa työkykyämme. Kirjassa kappalejaottelu on tehty pitkälti Työterveyslaitoksen työkykytalon mukaisesti: Työhyvinvointiin vaikuttavat terveys ja toimintakyky; osaaminen; arvot, asenteet ja motivaatio sekä johtaminen, työolot ja työyhteisö, ja kaikista em. teemoista kirjassa on omat kappaleensa. Lisäksi oman kappaleensa ovat saaneet persoonallisuus, ajatukset ja tunteet sekä aihe ”Keinoja kuormittavan tilanteen muuttamiseksi”. 

Pennonen kannustaa kirjassaan pysäyttämään kiireen ja suorittamisen oravanpyörän. Pysähtymällä yksilölle tulee aikaa ja tilaa oppia itsestään, miettiä omia arvoja ja asenteita, tarkkailla, onko keho tai mieli väsynyt, ja mitä työoloille, -tavoille tai ajattelumalleille tulisi tehdä, jotta yksilön olisi mahdollisuus nyt ja tulevaisuudessa voida entistä paremmin.

Pennosen kirjassa näkyy myönteisellä tavalla hänen tutkijataustansa. Lukukokemus on miellyttävä, teksti on jäsenneltyä ja selkeää. Kirjan rakenne on toimiva, ja rakenteeseen kiinteästi liittyvät pohdintatehtävät on visuaalisesti erotettu omaksi osiokseen jokaisen teeman jälkeen. Pohdintakysymyksiä lukiessani en voi olla ajattelematta: olisipa minulla olisi ollut urani alkuvaiheessa valmiiksi mietittyjä kysymyksiä esitettäväksi asiakkaille. Olisin säästynyt jännitykseltä, keksinkö koko vastaanoton ajaksi kysyttävää.  

Pohdittavaksi kirjassa ehdotetaan tärkeitä kysymyksiä, kuten ”Mikä on työsi merkitys ja arvo sinulle?”, ”Miten voisit suunnata työuraasi ja elämääsi niin, että vahvuutesi olisivat siinä avainasemassa?” tai ”Mitkä muutokset auttaisivat sinua elämään enemmän arvojesi mukaista elämää?”. Lukijan päästyä kirjassa loppuun saakka hän on pohdiskellut (omien laskujeni mukaan) ainakin puolta tuhatta kirjan itsetuntemusta ja -ymmärrystä lisäävää kysymystä. Lukija on luultavasti voimaantunut lukuisista oivalluksista. Hän tunnistaa työhyvinvointia verottavat ja työhyvinvoinnin kannalta haastavat tilanteet ja toisaalta mitkä asiat itseä ohjailevat ja ovat itselle merkityksellisiä. 

Hetkittäin jäin kaipaamaan kirjaan henkilökohtaisempaa otetta. Pennosen monipuolinen ja -alainen koulutus ja ura ovat varmasti sisältäneet hetkiä, joita kuvaamalla kirjaan olisi saanut erilaista kulmaa ja persoonallisen äänen esille selvemmin. Toivottavasti saamme välähdyksiä tosielämästä Pennosen mahdollisista tulevista, kenties työelämään sijoittuvista romaaneista. 

Kirjaa voi käyttää oppikirjana; kirjan lopusta löytyy kirjallisuusluettelo jokaiselle kirjan kappaleelle erikseen ja hakemisto, joka on hyödyllinen vaikkapa harjoitus- tai opinnäytetyön tekijälle. 

Kirjasta voivat hyötyä ammatinvalintapsykologit ja uraohjauksen parissa töitä tekevät, uraansa aloittavat työterveyspsykologit ja kaikki aikuisten kanssa töitä tekevät. Kirjaa voi suositella myös kaikille, jotka haluavat oppia itsestään työntekijänä (ja ihmisenä) lisää. 

Kirjoittaja on työterveyspsykologi.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä