Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Mistä on tulevaisuuden psykologityö tehty?

Tulevaisuudessa työelämään astuvana psykologian opiskelijana tämä muutos mietityttää. Koemme hyvänä asiana sen, että ”perinteisen” psykologityön rinnalle on noussut yhä monipuolisempia vaihtoehtoja. Laajentunut työkenttä tuo uudenlaista näkyvyyttä psykologeille, samalla mahdollisten yhä paremmin tarjoamamme asiantuntijuuden hyödyntämisen eri konteksteissa. Tietysti monipuolistuminen antaa myös meille tulevaisuuden ammattilaisille mahdollisuuden kehittää osaamistamme entistä laajemmin.

Muutos kuitenkin jännittää, sillä valmiuksia näihin uusiin työmahdollisuuksiin ei opinnoissamme suoraan tarjota. Mielestämme psykologian opinnot eivät ole sopeutuneet tarpeeksi nopeasti tähän kiihtyvään muutokseen. Vaikka suurin osa kurssien aiheista on edelleen ajankohtaisia, ei uusista suuntauksista kuten yrittäjyydestä, tai digitalisaation tuomista mahdollisuuksista, juurikaan puhuta. Toivoisimmekin parempia mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja psykologien monipuolisiin työtehtäviin tutustumiseen jo varhain opinnoissa. Nyt suurin osa tästä urakasta jää valitettavasti meidän opiskelijoiden harteille.

On kuitenkin hienoa, että yhteisöllinen järjestötoiminta pyrkii pitämään meidät opiskelijat ajan tasalla alan monipuolistuneista mahdollisuuksista. Erilaisten työpaikkaekskursioiden ja koulutuswebinaarien merkitys on suuri matkallamme psykologeiksi, sillä ne antavat kosketuspintaa tulevaisuuden suuntauksista. On aina inspiroivaa kuulla ammattikuntamme saavutuksista, erityisesti kun kyseessä on uusi aluevaltaus. Järjestöjen ja tulevien kollegoidemme kanssa tekemä yhteistyö on todella merkityksellistä meille opiskelijoille, sillä se mahdollistaa jo aiemmin opinnoista saamaamme tietopohjan täydentämisen.

Ajattelemme, että myös meillä psykologian opiskelijoilla on vastuumme muutoksen edistämisessä. Toivommekin, että meillä tulevilla psykologeilla olisi rohkeutta hyödyntää omaa ammattitaitoamme entistä laajemmin, sekä tarjota tuleville psykologian opiskelijoille moniulotteisempi näkemys psykologityöstä. Keskeinen merkitys onkin omalla toiminnallamme, sillä yhdessä luomme sen, mistä tulevaisuuden psykologityö on tehty.

Emilia Tenho & Sanni Vanhanen
Fobia ry
Fobia on Turun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 1/2021.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä