Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Millä työpaikkaan saadaan houkuteltua parhaat osaajat?

Joillakin alueilla psykologeista on jopa pulaa, eikä paikkoja aina saada täytettyäkään. Koko maan osalta tarjonta ja kysyntä ovat tasapainossa, mutta se ei psykologipula-alueilla paljon lohduta. 

Ratkaisuksi on ehdotettu opiskelijamäärien lisäämistä ja jopa uuden koulutuksen lisäämistä Oulun yliopistoon, koska koulutuspaikkakunnilla on yleensä paremmin tarjolla psykologeja työpaikkoihin. Tämäkään ei ole itsestään selvä ja toimiva ratkaisu halutulla alalla, kuten psykologia, koska opiskelija ei välttämättä jää opiskelupaikkakunnalle, kuten Joensuussa on havaittu – ja Oulussa lääkäreiden kohdalla. 

Kuntatyönantajien krooninen rahapula tuntuu hankaloittavan palkan käyttämistä houkuttimena. Kyselin alkuvuonna eräässä Facebookin työnhakuryhmässä, mitä työsuhde-etuja ryhmän jäsenet arvostivat. Vastaajat edustivat useita ammattialoja. Eniten vastaajat toivat esiin laajan työterveyshuollon mahdollisuutta. Muita viiden kärkeen kuuluneita työsuhde-etuja olivat etätyömahdollisuus ja joustava työaika, lounas-, liikunta- ja kulttuurisetelit, puhelinetu, ja (psykologityössä erityisen olennainen) miellyttävä työhuone. 

Useita mainintoja saivat myös hyvä johtaminen ja toimiva työyhteisö, joita ei varsinaisesti työsuhde-etuihin lasketa, mutta jotka varmasti painavat psykologienkin vaakakupissa. Jos nämä asiat ovat kunnossa, kannattaa ne ainakin mainita, jos ei jopa lisätä työpaikkailmoitukseen suoraa sitaattia jo työssä olevalta kollegalta: ”Meillä on ihan paras työyhteisö, ja psykologiesimies!”

Osa arvostetuista työsuhde-eduista oli sellaisia, joita ei joka työpaikassa edes voida järjestää, kuten mahdollisuus tuoda koira mukaan työpaikalle, tai mahdollisuus tarvittaessa yöpyä työpaikalla. Osa taas olisi varsin kohtuullisin kustannuksin järjestettävissä, kuten ilmainen kahvi tai tee tykötarpeineen. Maininnan sai myös jumppatuokio ja sen mahdollistava tila ja välineet. 

Mitä psykologit työsuhde-etuina arvostavat? Mitä omalla työpaikallasi on tarjolla? Toiko koronapandemia jotain uusia toiveita esiin? Työsuhde-eduilla saa ihan vapaasti kilpailla – luodaan samalla sitä hyvää työkulttuuria ja työhyvinvointia!

Kirjoittaja on Suomen Psykologiliiton hallituksen jäsen, Päpsy

Saatat olla kiinnostunut myös näistä