Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Mikä kuitenkin muuttuu työnantajan vaihtuessa?

Arki lähtee rullaamaan varsin tahmeasti, elleivät seuraavat asiat ole selvillä:

Ensinnäkin milloin on palkanmaksupäivä, ja kuka on se henkilö, johon voi ottaa yhteyttä, mikäli palkanmaksussa ilmenee haasteita? Kuka seuraa työaikaa ja millaisella järjestelmällä? Keneltä anotaan lomat ja kenen kanssa sovitaan ilta- tai viikonlopputyöstä? Millainen on etätyökäytäntö? Mitkä ovat määrärahat työnohjaukseen ja koulutukseen ja kuka päättää näistä asioista? Miten ajopäiväkirjaa pidetään ja miten toimivat matkalaskut ja päiväraha-asiat? Kuka hoitaa työterveyden ja millainen sopimus siellä on käytössä?

Järjestelmiin liittyen pitäisi olla selkeää, milloin niiden piiriin liitytään ja millaiset siirtymäajat ovat. Mikä sähköposti- ja kirjausjärjestelmä on käytössä ja miten ne toimivat: mille lehdelle kirjaus tehdään, kenelle lehdet näkyvät, miten on lausuntojen laita? Lisäksi pitäisi olla selkeää, mitä etäjärjestelmiä uudella työnantajalla saa käyttää. 

Työhön tarvittavan välineistön osalta tulisi olla tiedossa, kuka päättää psykologityön tutkimusvälineistön tilauksista tai ammattikirjallisuuden hankinnasta. Myös toimistotarvikkeiden osto ja näiden kaikkien laskutuskäytännöt pitäisi olla tiedossa. Entä onko hyvinvointialueella olemassa yhtenäisiä lomakkeita? Esimerkiksi suostumuslomakkeet ja paperipyynnöt olisi hyvä olla käytössä jo työn alkaessa.

Lisäksi työnkuvaan liittyvälle keskustelulle olisi hyvä varata riittävästi aikaa, jotta ammattiryhmät pystyvät keskustelemaan työhön liittyvistä raameista: millä kriteerein hoidetaan perustasolla, miten taataan ennaltaehkäisevän työn toteutuminen, mikä on käyntijaksojen pituus, milloin tehdään lähete erikoissairaanhoitoon? Entä mitkä ovat mahdollisuudet jatkaa hyväksi havaittuja käytänteitä?

Osalla tulevista hyvinvointialueista näihin kohtiin onkin jo valmistauduttu hyvin ja lopuille toivon, että tästä listauksesta on hyötyä siirtymätilanteen edistämisessä. Tsemppiä sujuvaan siirtymään!

Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä