PSYKOLOGI TYÖSSÄÄN
Liikkuva psykologi Oulusta
Työryhmä on osa Pohteen eli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen erikoissairaanhoitoa. Sen toimisto sijaitsee Oulussa. Siellä Sääskilahti tapaa potilaita työryhmäläisen kanssa. Paikalle voi tulla ilman lähetettä yli 17-vuotiaat. Puolet potilaista tulee sairaalasta.
Saara Sääskilahti on työryhmän ainoa psykologi. Muut jäsenet ovat lääkäri, neljä sairaanhoitajaa ja toimintaterapeutti.
– Tykkään tehdä töitä työryhmän kanssa – meillä on hyvä porukka! Marraskuussa minulle tuli kolme vuotta täyteen talossa.
Avointa dialogia
Työryhmä käyttää työtapanaan avoimen dialogin mallia.
– Pyrimme reagoimaan nopeasti ja toimimaan joustavasti; kuuntelemme mitä toiveita ihmisellä on ja sitten keskustelemme niitä yhdessä.
Työryhmä tai -pari kuuntelee myös perhettä. Perheenjäseniä tai ystäviä pyydetään mukaan sairaalaan, kotiin tai toimistolle. Psykologi kertoo, että potilas on itse aina paikalla, kun hänestä keskustellaan; hänen kanssaan voidaan pohtia, että meneekö hän sairaalaan tai vaihdetaanko lääkettä – kaikesta neuvotellaan yhdessä.
– Menemme tarvittaessa mukaan tutustumaan Poikien talolle, liikuntapaikkaan tai työtoimintaan, koska muuten ihmiset jäävät kotiin. Tavoite on, että he saavat kiinni omasta elämästään.
Psykologi menee tarvittaessa hoitopalaveriin terveyskeskukseen tai tekee kotikäyntejä. Psykoosipotilaita kuormittavat yleiset elämään liittyvät haasteet: kotoa pois muuttaminen, parisuhteiden päättymiset tai erilaiset menetykset, joihin on vaikea sopeutua.
– Nuorilla on opintoihin liittyviä ongelmia, keski-ikäisillä taas työhön liittyviä. Ihmissuhteisiin liittyviä hankaluuksia on kaikenikäisillä.
Sääskilahti korostaa, että useimmat potilaista toipuvat ja palaavat opiskelemaan tai töihin. Psykoosi ei leimaa koko elämää.
Saara Sääskilahti viihtyy hyvin työssään.
– Tämä on monipuolista ja saan tehdä töitä omien arvojen mukaisesti.
Erilaiset työpäivät
Psykologin työpäivät ovat hyvin erilaisia keskenään. Saara Sääskilahti kirjasi lokakuussa tyypillisen työpäivänsä kulun – miten se voisi mennä.
”Klo 7.50 laitan koneen ja puhelimen päälle: ohjelmistot auki. Tarkistan myös tekstiviestit tapaamisten peruuntumisten ynnä muiden sellaisten varalta.
Klo 8.00–9.00 moniammatillinen tiimi kokoontuu: käydään läpi ja jaetaan uudet potilaat, konsultoidaan lääkäriä ja hoidetaan muut ajankohtaiset asiat.
Klo 9.00–11.00 tutkimusaika: ohjelmassa on elämänhistorian haastattelua ja pari kyselylomaketta.
Klo 11.00–11.15 potilas on laittanut minulle tekstiviestin lääkeasiasta epäselvällä englannilla. Soitan hänelle selvittääkseni asiaa tarkemmin. Potilas toivoo lääkkeen annosnostoa, joten kerron hänelle huomioitavia asioita, sitten konsultoidaan lääkäriä ja lopuksi laitan viestillä potilaalle tiedoksi muutokset.
Klo 11.15–12.00 syön lounaan työryhmän kanssa.
Klo 12.00–13.00 minulla on potilastapaaminen työparin kanssa toimistolla.
Klo 13.00–14.00 teen aamun ja iltapäivän potilaiden kirjaukset. Ohjelmassa on myös tutkimusten, kyselyjen ja testien tulkintaa sekä lausuntojen laatimista.
Klo 14.00–14.15 Oulun yliopistollisen sairaalan osasto 87:ltä soitetaan ja pyydetään hoitoneuvotteluun. Sovin ajan omaan ja työparin kalenteriin sekä kirjaan puhelusta esitiedot.
Klo 14.15–14.30 pidän tauon ja syön välipalaa.
Klo 14.30–15.40 minulla on perhetapaaminen työparin, lääkärin ja potilaan sekä läheisten kanssa hoidon suunnittelemiseksi (mm. lääkitys, suunta kohti työtä tai opintoja).
Klo 15.40–16.00 viimeistelen kesken jääneet asiat ja tarvittaessa teen seuraavan päivän valmistelut. Katson vielä kalenteriin ja sen jälkeen lähden kotiin.”
Kuka
- Saara Sääskilahti
- Psykologi, PsM
- Töissä Pohteen erikoissairaanhoidon ensipsykoosityöryhmässä
- 29-vuotias
- Valmistunut Tampereen yliopistosta vuonna 2020
- Kotoisin Oulusta, asuu kumppanin ja koiran kanssa Haukiputaalla
- Harrastaa lenkkeilyä koiran kanssa, lintubongausta, sienestämistä, käsitöitä, lautapelejä ystävien kanssa sekä kiipeilyä
Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 4/2024.