Siirry sisältöön

Leikkuri nieli lupaavat linjaukset

Koulujen ja oppilaitosten psykologipalveluiden saaminen lain edellyttämälle tasolle vaatisi noin 30 miljoonaa euroa, ja Psykologiliitto on edellyttänyt rahoituksen saamista ensi vuoden budjettiin.
– Esimerkiksi koulupsykologeja puuttuu satoja ja myös kuraattoreita tarvitaan lisää. Nyt oppilas- ja opiskeluhuollon rahoitus esitetään alkavaksi vasta vuonna 2021, mikä viivästyttää palvelujen kehittämistä, Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola toteaa.
Ahtolan mukaan oppilas- ja opiskelijahuollon kuntoon saattaminen pitää aloittaa ensi vuonna.
– Viivästyksistä maksetaan liian iso hinta, jos useat lasten ja nuorten ikäluokat jäävät vaille näitä peruspalveluja, Ahtola sanoo.

Uusi hallitus on luvannut vahvistaa perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteydessä. Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2020 budjetiksi ei kuitenkaan osoita tähän rahoja.
Myös perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentaminen ensi vuonna jää kysymysmerkiksi. Lääkärien määrän tuntuvaa lisäystä on lupailtu, ja Psykologiliitto vaatii myös psykologipalvelujen sisällyttämistä hoitotakuuseen.
– Olennaista on saada jokaiseen terveyskeskukseen psykologi, joka pystyy tarjoamaan mielenterveyshoidon lisäksi arviointi- ja tutkimusosaamista sekä konsultaatiota muille ammattilaisille, Ahtola sanoo.
Varhaiskasvatukseen budjettiesitys lupaa panostuksia siten, että subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta laajennetaan ja ryhmäkokoja pienennetään.
– Lisäksi olisi välttämätöntä saada psykologit osaksi varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Kun nyt kaavaillaan kolmiportaisen tuen ulottamista koulun lisäksi varhaiskasvatukseen, psykologia tarvitaan tuen tarpeen arvioimiseen sekä tukitoimien suunnitteluun ihan samoin kuin koulun oppilashuollossa, Ahtola toteaa.
Valtiovarainministeriö on lisäksi leikannut sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämismäärärahan 80 miljoonaan euroon. Summa sisältää myös jo aiemmin aloitetun kansallisen poikkihallinnollisen mielenterveysstrategian valmistelun.
Hallitusohjelmaan perustuvan budjettiesityksen loppusumma on 57 miljardia euroa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä