Lakkovalmius tehdään yhteistyöllä
TES-neuvottelut ovat käynnissä ja pian kuumimmillaan. Samalla kun neuvottelijat hikoilevat neuvottelupöydässä, JUKOssa tehdään tiivistä työtä kuntasektorin järjestövalmiuden parissa.
Tulosta neuvotteluista haetaan tietysti sopimalla, mutta neuvottelijat tarvitsevat selkänojakseen järjestövalmiuden, joka antaa mahdollisuuden sanoa EI huonolle tarjoukselle.
JUKOssa on jo monen neuvottelukierroksen ajan menty kohti kaikkien jukolaisten liittojen yhteistyönä tehtävää valmistautumista. Keskustasolla keskuslakkotoimikuntaan kuuluvat kaikkien JUKOn jäsenjärjestöjen edustajat, ja alatyöryhmiin on kutsuttu liitoista asiantuntijoita. Järjestön koosta riippumatta kaikki pääsevät osallistumaan, ja kaikkien panosta myös tarvitaan.
Paikallisryhmät valmiudessa
Keskuslakkotoimikunta on suunnitellut paikallisorganisaation, joka sekin keskustason mallin mukaisesti rakentuu kaikkien jukolaisten liittojen paikallisten aktiivien yhteistyölle. Paikalliset työtaistelutyöryhmät ovat kokoontuneet, organisoituneet ja suunnitelleet mahdollisia toimia paikallistasolla.
On ollut ilo huomata, kuinka vastuullisesti paikallistoimijat ovat ottaneet keskustason ohjeet ja annetut tehtävät haltuun. Etäkoulutuksissa on ollut runsaasti osallistujia, ja oman liiton yhteyshenkilöihin on oltu yhteydessä.
Mahdollinen työtaistelu herättää jäsenissä ja aktiiveissa myös monenlaisia tunteita ja hankaliakin pohdintoja. Varsinkin sote-sektorin osalta voi herätä kysymyksiä sekä median, kansalaisten että myös työntekijöiden keskuudessa siitä, voiko lakkoon edes mennä? Mitä jos työskentelee niiden kaikkein hauraimmassa asemassa olevien, runsaasti psyykkistä tai sosiaalista tukea tarvitsevien kanssa? Miten pitäisi suhtautua siihen, että kalenteri on täynnä potilastapaamisia, mutta työtaistelu häämöttää nurkan takana?
Työtaistelun oltava vaikuttava
Lakot aiheuttavat aina häiriötä yhteiskunnassa ja hankaloittavat ihmisten elämää. Siihen niiden vaikuttavuus perustuu. Jos työtaistelu ei tunnu missään, sitä ei kannata järjestää. Tarkoitus ei kuitenkaan ole aiheuttaa sekasortoa, ja hengen ja terveyden kannalta välttämättömät työt tehdään lakonkin aikana.
Psykologien ja sosiaalityön ammattieettisissä ohjeissa on sanottu, että työntekijän vastuulla on tehdä selväksi oma roolinsa niissä olosuhteissa, joissa hän työskentelee. Työntekijä ei tee työtään irrallaan yhteiskunnallisista olosuhteista, ja eettistä harkintaa tarvitaan erityisesti ristiriitatilanteissa, joissa asiakkaan etu on ristiriidassa työntekijän edun, poliittisen päätöksenteon tai taloudellisten resurssien kanssa.
Näin ollen työntekijän on tehtävä työnsä asiakkaisiin nähden mahdollisimman laadukkaasti, vaikka työnantajaan päin ollaan työtaistelussa. Lakko ei kohdistu asiakkaisiin, vaan työnantajaan, ja tämä on asiakkaille myös selkeästi kerrottava. Lakon tavoitteena on asiakkaan kannalta palveluiden säilyminen ja parantaminen. Lakkoon ajaudutaan siksi, että työnantajan kanssa ei päästä sopimukseen, ja se on laillinen keino työntekijälle tällaisessa tilanteessa neuvotteluiden vauhdittamiseksi.
Lakko on myös tietynlainen yhteiskunnallinen olosuhde, johon on jouduttu. Näin se ei poikkea monista muista eettisesti haastavista olosuhteista, joiden kanssa kentällä päivittäin työskennellään. Työntekijän ammattitaitoon kuuluu erottaa toisistaan, mitkä asiat ovat hänen vaikutusvaltansa piirissä, ja mitkä taas eivät, ja tämän valaiseminen myös asiakkaille on vastuullista ja eettistä toimintaa.
Kenen on vastuu?
Työnantajalla on vastuu palveluiden järjestämisestä, myös lakon aikana. Lakko ei tule työnantajalle yllätyksenä, vaan työnantajalla on vähintään kaksi viikkoa aikaa lakkovaroituksen antamisen jälkeen järjestää palvelutuotantonsa siten kuin se lakon aikana kykenee.
Ammattiliiton jäsenellä on vastuu myös omaa järjestöään ja koko ammattialaansa kohtaan. Lakko on äärimmäinen keino ajaa jäsenistön etuja, eikä lakkopäätöstä koskaan tehdä kevein perustein. Lakko-oikeus on lakiin kirjattu keino puolustaa omia oikeuksia, ja kun järjestö on tehnyt lakkopäätöksen, vastuu päätöksestä siirtyy sille, ei yksittäiselle työntekijälle. Työntekijän vastuulla on silloin noudattaa oman järjestönsä päätöstä.
Työntekijälle ei voi lakkoon menemisestä seurata sanktioita. Jos vaikkapa työnantaja yrittää muuta väittää, asia on viipymättä tuotava oman liiton ja JUKOn tietoon. Tällöin on kyse työnantajan käyttämistä vastatoimista, joilla se yrittää heikentää työntekijöiden moraalia ja taistelutahtoa ja parantaa omia asemiaan.
Katja Vähäkangas on Suomen Psykologiliiton järjestökoordinaattori.
Juttu on julkaistu alun perin Kuntatiimi-verkkolehdessä 1/2022.