Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Kuka ymmärtää Sinun tarpeitasi?

Jos jotain, niin sen elämä on minulle opettanut, että oman itsesi tuntemus on meille olennaista toimivan arjen ja elämän edellytysten mahdollistamiseksi. 

Me psykologit saatamme helpommin samaistua asiakkaan huoliin ja kokemuksiin, asemoitua kuulijan ja kuuntelijan rooliin siinä, mitä muut tarvitsevat, miten muut elävät tai kuinka muut tarvitsevat mahdollista tukea ja apua arkeensa. Me osaamme olla ammatillisesti turvana ja kalliona, antamassa ymmärrystä, uusia näkökulmia ja lohdutusta, kenties ohjaamassa eteenpäin erilaisten muiden toimijoiden tuen ja avun piiriin tai voimme auttaa ihmisiä siinä, että saavat elämäänsä tarvittavat tuen muodot.

Mutta muistanko itse asemoitua pohtimaan tarpeeksi usein itse sitä, mitä ja minkälaista elämää haluan itselleni ja kenties minkälaista tukea tarvitsen itselleni verkostoilta ja eri tahoilta. Tai uskaltaudunko edes ollenkaan asettumaan itse myös avun saajan asemaan?

Muistammeko joka aamu arvostaa itseämme juuri sellaisena kuin olemme? Me muutumme joka päivä elämässämme. Maailma muuttuu ympärillä ja maailman myrskyt ja tyvenet vaikuttavat myös meihin. Läheistemme ja verkostomme ihmisten asiat sekä työmaailman vaatimukset ja mahdolliset muutokset vaikuttavat meihin.

Kuinka siis pidät huolta tärkeimmästä työkalustasi eli itsestäsi, arvoisa psykologikollegani, joka ikinen päivä? 

Sinä olet upea yksilö ja minä olen oma upea yksilöni. Ei ole muita samankaltaisia. Minulla on omat tarpeeni elämääni, palautumiseen, arjen toiminnoissa selviytymiseen ja jaksamiseen. Sinulla omanlaisesi. Sinä voit myös oppia ymmärtämään itseäsi, kun asetut ja tutkiskelet, mitä aidosti tänä päivänä, tässä kohdassa elämää, vuotta ja elämänkaartasi itsellesi tarvitset. Kukaan muu ei tiedä ja tunne tarpeitasi kuin sinä itse. Muut ihmiset voivat yrittää ymmärtää ja antaa näkökantoja, mutta sinä tiedät itsesi. Opettele siis tunnistamaan ne. 

Miten me muistaisimmekaan tämän joka aamu ja arki itseämme ja läheisiämme kohtaamme. Arvostusta siitä, että olemme, juuri tässä itseämme ja toisiamme varten. Koska koskaan emme voi tietää päiviemme ja aikamme määrää.

Muista siis arvostaa itseäsi juuri sellaisena kuin olet, juuri nyt. Sinä voit kehittyä, muuttua vielä paremmaksi versioksi itsestäsi, jos haluat. Mutta olet upea juuri nyt, sellaisena kuin olet!

Kirjoittaja on Suomen Psykologiliiton hallituksen jäsen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä