Koulupsykologit pitkän lomautusuhan alla Kouvolassa
KUVA ADOBE STOCK
Ruuhkautuneiden koulupsykologipalveluiden työn seisauttaminen kolmeksi viikoksi on jo herättänyt laajaa ihmetystä.
– Meillä on tällä hetkellä 140 oppilaan tutkimusjono, jota ei nyt lomien ja lomautusten takia pysty purkamaan edes kesällä, kuten aiempina vuosina on tehty, harmittelee Kouvolan vt. johtava koulupsykologi Julius Väliaho.
Koulupsykologit ja kuraattorit aiotaan Kouvolassa lomauttaa kolmeksi viikoksi, samoin kuin oppilashuoltoon kuuluvat psykiatriset sairaanhoitajat. Lyhyemmän lomautuksen piirissä ovat perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen opetushenkilöstö, laaja-alaiset erityisopettajat, varhaiskasvatuksen opetus- ja hoitohenkilöstö sekä pienryhmien erityisopettajat. Samaan aikaan lomautus ei koske lainkaan mm. pysäköinnintarkastajia tai kiinteistönhoidon päivystäjiä.
Psykologi on portti jatkoavun piiriin
Kouvolassa on haasteita ja tarpeita koulupsykologin palveluille yllin kyllin ilman lomautuksiakin. Oppimisen vaikeuksia ilmenee alueesta riippuen jopa kolmanneksella oppilaista, ja 14 koulupsykologin vakanssista kaksi on täyttämättä. Moni lapsi ei saa tarvitsemaansa apua, koska ilman psykologin perustason tutkimuksia ei pääse neurologisiin jatkotutkimuksiin.
Koulupsykologi tarjoaa sekä keskustelutukea että tekee tutkimuksia. Tyypillisiä tutkittavia asioita ovat esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen pulmat sekä tarkkaavuus- ja toiminnanohjausvaikeudet. Psykologin konsultaatiota siis tarvitaan, että jokaiselle löydetään oikeat tukimuodot: lukemisen vaikeus voikin olla hahmottamisen vaikeus, ja silloin lapsi ei saa koulussa oikeanlaista tukea.
Tutkimussumaa puretaan edelleen
Kouvolassa on aikanaan käytetty ostopalveluita koulupsykologipalveluiden hankkimiseksi, mutta aivan viime vuosina on juuri saatu kovan työn tuloksena omat palvelut hyvälle mallille. Tilanne oli saatu juuri vakiinnutettua, kun kaupungin taloudellinen katastrofi ilmeni.
Vuosien mittaan kertynyttä tutkimussumaa puretaan edelleen. Sopivaa aikaa lomautuksille ei ole olemassakaan.
– Jos lomautukset tulevat lasten kouluaikana, Kouvolassa ei voi tarjota edes oppilashuoltolain takaamia psykologin käyntejä oppilaille. Kesällä taas menetettäisiin mahdollisuus purkaa sumasta jopa 40–50 tutkimusta, joiden perusteella lapsi tai nuori pääsisi eteenpäin hoidossa ja saisi oikeanlaista tukea, Väliaho sanoo.
Nyt säästetään väärässä paikassa
Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola ei ymmärrä Kouvolan lyhytnäköistä tapaa toimia.
– On kummallista, että juuri nyt, kun lasten ja nuorten mielenterveys ja varhainen tuki on tärkeä puheenaihe valtakunnallisesti, niin Kouvola ottaa tällaisen riskin ja lomauttaa koulupsykologit. Lasten ja nuorten kehityksen ollessa kyseessä se on kovin huono ja lyhytnäköinen säästökeino. Sillä saa kenties lyhytaikaisia kohennuksia kyseisen vuoden budjettiin, mutta hyvällä syyllä voi kysyä, mitä lopulta jää viivan alle. Tutkimusta tai keskusteluapua jonottavan lapsen tai nuoren hyvinvointia se ei lisää, ja ongelmat pitkittyvät ja vaikeutuvat.
– Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki velvoittaa tarjoamaan psykologipalveluita oppilaille ja kouluyhteisölle. Määräajat vastaanotolle pääsyyn ovat erittäin tiukat, mikä on vaativaa normaalioloissakin – lomautus tekee lainmukaisesta toiminnasta käytännössä mahdotonta, Ahtola toteaa.
Psykologiliitto vaatii Kouvolaa luopumaan koulupsykologien lomautuksista. Liitto toivoo myös, että vastaavissa tilanteissa päättäjät ottaisivat huomioon myös lomautusten kerrannaisvaikutukset – toivotut säästöt saattavatkin lopulta kääntyä lisämenoiksi. Myös OAJ on vastustanut kouluhenkilökunnan lomautuksia voimakkaasti.