Siirry sisältöön

KIRJA

Konkreettisia ohjeita hankalien tyyppien kohtaamiseen 

Psykologi Tony Dunderfeltin kirja lähestyy nimensä veroisesti alituiseen ajankohtaista aihetta: Miten tulla toimeen hankalien tyyppien kanssa? Mikä neuvoksi, kun vuorovaikutustilanteet aiheuttavat vaikeita tunteita, oman käyttäytymisen säätely ja sovittaminen vallitseviin sosiaalisiin olosuhteisiin takkuaa?   

Tony Dunderfelt, tunnettu tietokirjailija pureutuu tärkeään aiheeseen ratkaisukeskeisesti ja käytännönläheisesti. Kirja sisältää sopivin annoksin teoreettista tietoa persoonallisuuden ulottuvuuksista, eri temperamenttipiirteistä ja vuorovaikutuksen psykologiasta. Kirjan nimi on kutkuttava ja kutsuva – aiheeltaan aina ajankohtainen.    

Kirja lähestyy aihetta kattavasti ja kokonaisvaltaisesti. Dunderfelt kysyy, mitä meille tapahtuu, kun kohtaamme vaikean ihmisen. Kuka määrittyy hankalaksi kenenkin mielestä ja millä perusteilla luokittelemme toisia ihmisiä hankaliksi. Mielestäni on hyvä, että lähdetään liikkeelle ensin itsestä: omasta asenteesta ja itsensä rauhoittamisen keinoista. Dunderfelt kertoo perusasiat hermoston säätelystä ja toimivan oloisia työkaluja hermoston rauhoittamiseen 30 sekunnissa (kokeilin heti ja toimii ainakin minulla).

Keskeistä antia ovat ymmärryksen lisääminen ja ohjeet vaikeiden tilanteiden hoitamiseen sekä arkiset esimerkit, joihin on helppo samaistua. Yhteyden ylläpitäminen omaan luovuuteen ja intuitioon on punaisena lankana. Erityisesti ärtymyksen, vihan, pelon ja väärinymmärrysten kohtaaminen on keskiössä, mutta myös se, miten konfliktin voi välttää. 

Kirjoittaja on kehittänyt menetelmän Viisi avainta hyvään yhteistyöhön, jossa ratkaisukeskeiset periaatteet on jaettu yhden käden sormiin. Avaimet ovat: konkreettisuus, kuunteleminen, jämäkkyys, positiivisuus ja yhteiset tavoitteet. Menetelmä tarjoaa toimintamallin rakentavaan yhteistyöhön. 

Dunderfelt lähestyy myös narsismin kohtaamista ja luo näkymän esimerkiksi työpaikkakiusaamisen dynamiikkaan. Se, että tarinat ovat ihmisläheisiä, eivät etäällä olevia teoreettisia hahmotelmia, auttaa jäsentämään tilannetta tässä ja nyt. Muita sovelluskohteita ovat esimerkiksi ristiriidat parisuhteessa sekä sukulaisten ja naapureiden kanssa, eli kaikkialla missä ihmisten välisiä konflikteja esiintyy. 

Tässä on mielestäni kirja, jota voi tarjota asiakkaille luettavaksi.

Dunderfelt painottaa vuorovaikutuksen molemminpuolisuutta – meillä kaikilla on vastuu omasta käyttäytymisestä emmekä voi projisoida omia hankalia tunnekokemuksiamme ulkopuolisiin. Se, että omaa asennoitumista voi tunnistaa ja käyttäytymiseen vaikuttaa, antaa itseluottamusta ja vähentää avuttomuutta. Jotakin on tehtävissä vaikeissakin tilanteissa. Vastuullisuuteen keskittyminen, mutta myös sen tunnistaminen, ettei kaikki ole omalla vastuulla, on oleellista. Pyrkimys kohti dialogista vuorovaikutuskulttuuria on tavoitteena ja sitä kohden on meidän kaikkien hyvä pyrkiä, nöyrästi, mutta sopivasti itseemme luottaen, havainnoiden ja toisiamme kunnioittaen. 

Psykologin työssä mietin usein, mitä kirjaa voisi suositella asiakkaille. Tässä on mielestäni kirja, jota voi tarjota asiakkaille luettavaksi. Erityisesti kirja sopii yksilöille, joilla tunteet kuohahtavat ja käyttäytymisen säätely tuottaa haasteita, mutta on halu ymmärtää ja edistää vuorovaikutussuhteita. Myös yksilöt, jotka työskentelevät omien rajojen asettamisen vaikeuden kanssa, saattavat hyötyä kirjan annista. Käytännölliset työkalut antavat nopeasti mahdollisuuksia tehdä toisin ja ne luovat toivoa ehkäisten lannistumista. Kirja on helposti lähestyttävä ja ihmisläheinen, sanoisin lempeä ja armollinen.   

Kirjoittaja on terveyspsykologian erikoispsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä