Keho mielessä
Nimensä mukaisesti poliklinikalla tutkitaan ihmisiä, jotka kärsivät sukupuoli-identiteetin ristiriidasta. He saattavat kokea olevansa trans- tai muunsukupuolisia.
Tampereella on 1990-luvulta lähtien tehty sukupuoli-identiteetin selvityksiä osana psykiatriaa. Nykyinen malli, jossa on moniammatillinen ryhmä Tampereella ja Helsingissä hoitamassa sukupuoli-identiteetin tutkimuksia, on toiminut vuodesta 2002 alkaen.
– Meillä psykologeilla käy vuosittain tutkimuksissa noin 150 asiakasta. Psykologiresurssia on 2,6 psykologin verran, Pinja Sotisaari kertoo.
Täysi-ikäiset asiakkaat tulevat lääkärin lähetteellä tutkimuksiin.
– Jonkin verran asiakkaita käännytetään, jos lähetteestä puuttuu olennaista tietoa. Osa ohjataan myös tarvittaessa avohoitoon.
Lausuntoja ja tiimityöskentelyä
Psykologi kertoo, että hänen työnsä koostuu erilaisista tutkimuskäynneistä. Käynnit tapahtuvat paikan päällä TAYS:ssa. Palautekäynnit voivat olla etäyhteydellä.
– Tutkimuksia teemme tällä hetkellä laajana (2×3 h) tai suppeana (1×3 h). Se, kuinka laaja tutkimus tehdään, arvioidaan henkilön historian ja nykytilanteen perusteella.
Tutkimuskysymyksenä on usein sukupuolikokemuksen vakaus, selkeys, omalakisuus ja jäsentyneisyys, henkilön hoitoihin kohdistamien odotusten realistisuus ja henkilön psyykkiset voimavarat suhteessa hänen toivomiinsa hoitoihin. Nuoremmilla tutkittavilla arvioidaan myös usein yleistä aikuistumisastetta.
– Iso ja mielestäni tärkein osa tutkimusta on haastattelu. Sen lisäksi käytetään myös erilaisia tutkimusvälineitä, esimerkiksi psyykkistä vointia ja persoonallisuutta kartoittavia kyselyitä ja tehtäviä. Kognitiivisia tutkimuksiakin teemme tarvittaessa.
– Työpäiväni ovat hyvin erilaisia. Niihin kuuluu esimerkiksi asiakkaan esitietojen läpikäymistä, psykiatristen kontaktien tarkastelua ja asiakkaan sairaushistorian selvittämistä.
Lausuntojen kirjoittaminen on keskeinen osa Sotisaaren työtä. Kerran viikossa hän käy läpi asiakkaiden asioita yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa.
– Siihen osallistuu psykiatreja, psykologeja, sosiaalityöntekijä ja sairaanhoitajia.
Tarpeellista ja realistista
Pinja Sotisaaren mielestä asiakkaan tutkimusprosessi on joskus haastava.
– Eteen tulee tilanteita, joissa asiakas ei saa apua julkisesta terveydenhuollosta. Joudun silloin pohtimaan mikä on yksikön rooli rajoittaa aikuisten ihmisten pääsyä heidän omaan kehoonsa vaikuttaviin ja sitä muokkaaviin hoitoihin.
– Asiakas ei saa julkisesta terveydenhuollosta sitä apua, jota hän kokee itse tarvitsevansa. Yleensä täältä suositellaan silloin muuta apua, esimerkiksi psykoterapiaa tai oman alueen psykiatrisia palveluita, eli ei jätetä asiakasta tyhjän päälle. Tämä ei välttämättä aina vastaa sitä, mitä asiakas kokee itse tarvitsevansa; yleensä sukupuolenkorjaushoitoa.
Psykologi jatkaa vielä etiikasta:
– Onko asiakkaan identiteetti selkeä hoitoa ajatellen, ja kestääkö hän hoidot? Haasteena on myös se, että ihmisen identiteetin arvioiminen on usein vaikeaa, koska sen kehittymiseen vaikuttavat niin monet asiat, joita on meidän menetelmillämme ja käytettävissä olevalla ajalla mahdotontakin aukottomasti selvittää.
Myös psykologin omat arvot ja asenteet punnitaan.
– Työssäni joudun pohtimaan omaa suhtautumistani, arvojani ja ennakkoluulojani.
Sotisaari kokee onnistuneensa mielestään hyvin asiakaskohtaamisissa.
– Monet ovat kertoneet, että ovat tulleet kanssani hyvin kohdatuiksi ja kuulluiksi.
Arviointijaksoilla asiakkaat keskustelevat vaativista aiheista psykologin kanssa: omasta kehosta, seksuaalisuudesta, sukupuolielimistä ja seksin toteutumisesta.
– Keskusteluissa on keskeistä säilyttää arvostus asiakasta kohtaan.
Sotisaari on työskennellyt poliklinikalla vasta viime keväästä lähtien. Aikaisemmin hän työskenteli TAYS:n psykiatrisilla osastoilla. Nykyinen työ jakaantuu niin, että hän tekee 60 prosenttia töistä sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla ja 40 prosenttia yleissairaalapsykiatrian poliklinikalla.
– Pidän työssäni asiakkaiden kohtaamisesta ja heidän tilanteidensa selvittelystä hyödyntäen psykologista asiantuntemusta.
Pinja Sotisaari
- Psykologi, PsM
- Valmistunut Tampereen yliopistosta vuonna 2021
- Töissä TAYS:n sukupuoli-identiteetin sukupuolipoliklinikalla
- 28-vuotias
- Kotoisin Helsingissä, asuu nykyisin Tampereella avomiehensä kanssa
- Harrastaa jalkapallon pelaamista, juoksemista ja viherkasvien hoitamista
Tutustu Psykologiliiton julkaisemaan oppaaseen Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus .