Siirry sisältöön

KIRJA

Käytännönläheinen katsaus psykoterapian maailmaan

Sanna-Kaisa Hongiston uutuuskirjassa Mitä terapiassa tapahtuu? Terapiassa käyneet ja asiantuntijat kertovat kerrotaan nimensä mukaisesti hyvin konkreettisesti ja käytännönläheisesti, mitä terapiassa oikeastaan tapahtuu. Kirjassa lähdetään liikkeelle kirjoittajan omista terapiakokemuksista, ja siinä yhdistyy mielestäni oivalla tavalla faktatieto, sekä asiantuntijoiden että psykoterapiassa käyneiden omat kokemukset – sekä hyvät että huonot.

Liikkeelle lähdetään siitä, miksi terapiaan kannattaa mennä, vai kannattaako, ja missä tilanteessa esimerkiksi ystävien tuki, self help tai jokin muu kevyempi tukimuoto voisi olla riittävä. Kirjassa opastetaan hyvin konkreettisesti, miten terapiaan hakeudutaan ja miten sopivan terapeutin voi löytää. Erilaisten terapiasuuntausten esittelyn lisäksi kerrotaan hyvin selkeästi, miten nämä eroavat toisistaan. 

Kirjassa käydään läpi terapiassa käymiseen liittyviä, hyvin konkreettisiakin käytännön asioita, lähtien siitä ollaanko terapiassa kengät jalassa vai sukkasillaan, voiko terapiassa syödä tai juoda, tai vaikkapa voiko terapeuttia halata! Kirjassa paneudutaan myös psykoterapian mahdollisiin huonoihin puoliin pohtimalla mm. voiko terapiasta olla haittaa, voiko terapeutilla itsellään olla omia mielenterveysongelmia ja miten se vaikuttaa terapiaan, tai milloin esimerkiksi lääkkeet ovat terapiaa parempi vaihtoehto. 

Lopussa esitetään kirjoittajan omaan pohdintaan perustuva listaus psykoterapiaan tällä hetkellä liittyvistä epäkohdista ja muutosta tai korjausta vaativista asioista. Olisi mielenkiintoista kuulla psykoterapeuttien ajatuksia näistä, mutta ainakin näin ei-psykoterapeutti-psykologin korvaan ajatukset kuulostavat varsin relevanteilta.

Kirja soveltuu helppolukuisuutensa ansiosta kenelle tahansa psykoterapiasta kiinnostuneelle. Erityisen hyvin kirja sopii psykoterapiaan menoa harkitseville, ja auttaa terapiaan hakeutumisessa konkreettisestikin. Kirja sopii kattavan perustiedon saamiseksi myös kaikille psykologeille, jotka eivät ole sen enempää perehtyneet psykoterapiaan. Psykologit voivat hyvin suositella kirjaa myös omille asiakkailleen, mikäli psykoterapiaan hakeutuminen on ajankohtaista tai asia kiinnostaa muuten. 

Olisi mielenkiintoista kuulla psykoterapeuttien mielipiteitä kirjasta, mutta ainakin näin neuropsykologiaan erikoistuvalle ei-psykoterapeutti-psykologille, jolle psykoterapiamaailma on vieraampi, teos tarjosi kattavan ja käytännönläheisen esittelyn psykoterapian maailmaan, jota terapiassa käyneiden monenlaiset kokemukset mielenkiintoisella tavalla värittivät. Kirja on helppolukuinen ja käytännönläheinen, ja se tarjoaa monipuolisesti sekä fakta- ja että kokemusperäistä tietoa. Kirjassa tuodaan esille sekä hyviä että huonoja puolia ja kokemuksia psykoterapiasta, minkä perusteella lukijalla on mahdollisuus muodostaa itse oma mielipiteensä tästä nykyisin melko paljon esillä olevasta, monia kiinnostavasta ilmiöstä – psykoterapiasta.

Kirjaesittelyn kirjoittaja on neuropsykologiaan erikoistuva psykologi (PsM).

Saatat olla kiinnostunut myös näistä