Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Katsaus Suomen suurimpaan Wappuun

Tampereella vietetään tällä hetkellä Suomen suurinta Wappua, joka kestää vajaa kolme viikkoa ja tapahtumia on yhteensä jopa 130. Wappu tarjoaa Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille mahdollisuuden palautua kuluneen lukuvuoden luomasta rasituksesta sekä hallituksen leikkausuutisista muiden kanssaopiskelijoiden seurasta nauttien. Kaikki Wapun tapahtumat eivät ole maksuttomia, mutta esimerkiksi Teemunkierrokseen osallistuminen on täysin ilmaista, joten opiskelijoita koskevat hallituksen leikkaukset eivät onneksi ole estämässä opiskelijoita osallistumasta siihen! 

Tampereella Wappu huipentuu 1.5., kun ensimmäisen vuoden tekniikan alan opiskelijat kastetaan Tammerkosken kuohuissa, minkä jälkeen he ovat virallisesti teekkareita. Me punahaalariset cortexlaiset sen sijaan katselemme tätä hienoa tapahtumaa Koskipuistosta käsin Wappu-eväitä nauttien. Vaikka Wapun vieton juuret ovat Tampereella teekkarien kulttuurissa, nykyään Wappua viettävät kaikki opiskelijat järjestäen kaikkien alojen opiskelijoille vapaita tapahtumia, joista osa on vain puhdasta hauskanpitoa ja osa kuuluu legendaariseen Teemunkierrokseen. 

Tapahtumia on monenlaisia, ja voit päästä tapahtumissa esimerkiksi kirjoittamaan leikkimielisiä ylioppilaskirjoituksia, tutustumaan uusiin ihmisiin Speedfriendingin kautta, silittelemään söpöjä lemmikkejä Tassuterapian merkeissä tai harjoittelemaan löylynheittoa ulkona ilman saunaa tai oikeaa kiuasta. Tapahtumissa ei siis korostu alkoholin käyttö, vaan puhdas poikkitieteellinen yhteisöllisyys ja hauskanpito.

Aiemmin mainittu Teemunkierros on Suomen suurimman Wapun nettisivujen mukaan: ”tamperelainen vanha perinne, jossa opiskelijat keräävät päivittäin leimoja tapahtumista suorittaakseen Emäteemu-arvonimen”. Hurjimmat Wappuintoilijat voivat siis suorittaa Emäteemun, jossa käydään tänä vuonna 24 eri tapahtumassa. Haalarimerkin arvoisiin suorituksiin riittää myös 16 tai kahdeksan tapahtumaa, joista ensimmäisen määrän suorittaneet saavat Wappuhäslän ja jälkimmäisen määrän suorittaneet Wappulusmun tittelin.

Näinä opiskelijoille vaikeina aikoina on tärkeää, että ylioppilaskunta ja ainejärjestöt yhdessä järjestävät kaikille avointa ja yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa, joka on jäänyt valitettavasti taka-alalle etäopiskelun aikana. Sillä loppujen lopuksi Wapussa kiteytyy yhteenkuuluvuuden tunne ja hauskanpito haalarikansan kanssa, haalareiden väristä riippumatta.

Anton Lindroth on Tampereen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Cortex ry:n puheenjohtaja ja Henna Järvelä varapuheenjohtaja.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä