Siirry sisältöön

TOIMISTO TUTUKSI

Jäsenen linkki liittoon

Kun Psykologiliiton jäsenellä on mielessään hankala kuntatyöpaikan palkkaan tai ammatillisiin käytäntöihin liittyvä kysymys, hän kaivaa esiin erityisasiantuntija Max Ervastin yhteystiedot. Max vastaa osa-aikaisesti sähköposteihin ja puhelimeen ja hoitaa myös kunta-alan sopimuksiin liittyvän sekä ruotsinkielisen neuvonnan. 

– Kun jäsen ottaa yhteyttä, häntä painaa jokin tärkeä henkilökohtainen työasia. Neuvonnassa tarvitaan edelleen ihmiskontaktia, eikä vastaus aina löydy nettisivulta. Joskus riittää, että soittaja saa testailla kanssani ajatuksiaan ja löytää sitten itse vastauksen, Max sanoo.

Opiskelijasihteeri Lisa Holopainen neuvoo opiskelijajäseniä, ja häneltä kysytään paljon palkka-, työharjoittelu- ja työsopimusasioista.

– Pidän joka syksy infotilaisuuden uusille opiskelijoille kaikissa kaupungeissa, joissa on psykologian koulutus, ja on kiva, kun näen siellä opiskelijoita kasvokkain. Itselleni oli aikoinaan merkittävä kokemus, kun tapasin opintojen alettua infossa ensimmäistä kertaa Psykologiliiton edustajan, Lisa kertoo.

Työ opettaa uutta koko ajan

Jos kunnassa työskentelevä jäsen ajautuu työnantajansa kanssa kiistaan, joka ei ratkea keskinäisissä neuvotteluissa, Max jatkaa neuvottelua hänen puolestaan Kuntatyönantajan kanssa. Lisäksi Max vaikuttaa liiton ruotsinkielisessä työryhmässä ja kuntasektorin edunvalvontaryhmässä. Hän on työskennellyt liitossa yli 12 vuotta ja sitä ennen luottamus- ja varapääluottamusmiehenä. Kovin usein eteen ei tule kysymystä, joka saisi hänet ymmälleen, mutta työ opettaa uutta koko ajan.
– Tietojärjestelmiin ja asiakasmerkintöihin liittyvät kysymykset ovat juuri nyt yleisiä. Myös salassapito ja asiakastietojen luovuttaminen askarruttavat jäseniä, ja palkkaus on kestoaihe. Jokainen kysymys vaatii oman pohdintansa ja usein räätälöidyn vastauksen, Max sanoo. 

Lisan kolmivuotinen kausi opiskelijasihteerinä päättyy vuodenvaihteessa, jolloin työtä jatkaa hänen seuraajansa.Lisa sukelsi järjestötoimintaan heti opiskelun alkaessa Psykologiliiton paikallisyhdistyksessä opiskelukaupungissaan Jyväskylässä. 

– Yksi asia johti toiseen, ja pian olin myös ainejärjestöni hallituksen jäsen ja liiton opiskelijasihteeri. Olen aina ollut innostunut levittämään kiinnostusta ammatillisiin asioihin muillekin, Lisa kertoo.

Liittokeskeisyydestä vuoropuheluun 

Lisan mukaan luottamus- ja neuvontatehtävissä tarvitaan innostuksen lisäksi pitkäjänteisyyttä, joustavuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Työ on itsenäistä ja välillä yksinäistä, joten itseään on osattava johtaa, jotta opinnotkin etenevät.

– Neuvontatyöhön tarvitsin alussa paljon apua, mutta olin valmis ottamaan kaikesta selvää. Koko kauteni olen osallistunut valtakunnallisen psykologiopiskelijoiden harjoittelutietokannan valmisteluun. Se on julkaistu Psykonetin nettisivuilla ja helpottaa toivottavasti harjoittelupaikan saantia.

Max on psykologi sekä yksilöpsykoterapeutti ja psykoanalyytikko ja työskentelee itsenäisenä ammatinharjoittajana. Neuvontatyössä hän voi hyödyntää kaikkea kertynyttä työ- ja edunvalvontakokemustaan. 

– Tuntuu aina yhtä hyvältä, kun pystyn auttamaan jäseniä ja asia ratkeaa keskustelumme jälkeen. Onnistumisen kokemukset ovat minulle paras kiitos.

Hän on uransa aikana nähnyt ison muutoksen, kun liittokeskeisestä asioiden hoitaminen on siirtynyt yhä enemmän työpaikoille. Siellä jäsenet edistävät asioita itse.

– Ammattijärjestötoiminta on entistä enemmän jäsenen ja liiton vuoropuhelua, jossa liitto on jäsenen tukena.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä