Siirry sisältöön

BLOGI

Holhousyhteiskunnan loppu

Samaa ajattelumallia löytyy Trumpin tai Boris Johnsonin tai Bolsanaron suosion takaa. He haistattavat pitkät kaikille heitä holhoaville kristakiuruille. Tarve löytää vapauden sankareita on niin kova, että jopa nuo onnettomat äijätkin kelpaavat. 

Se maailma meni jo, jossa sanottiin, että maito on terveellistä ja kaikki joivat. Tai ruisleipä oli terveellistä ja voi pahasta. Tupakanpolttoakaan ei lopetettu siksi että holhoajat siitä varoittivat vaan siksi, että tupakoijat eivät enää tuntuneet vauhtia ja vaarallisia tilanteita tuovilta roolimalleilta.

Demokratia tuli yhden polkunsa päähän. Se ei voi pysyä pystyssä diktatorisin menetelmin. Elääkseen demokratia tarvitsee vapautta. Se tarvitsee lupaa olla joskus tyhmä. Se tarvitsee sitä, että Päivi Räsänen saa esittää kivikautisia käsityksiään ja silti laulaa perheohjelmassa maski päässään. Demokratia ei tarvitse suvaitsevia ihmisiä, jotka suvaitsevat kaikkea paitsi suvaitsemattomuutta. 

Suurten koko kansakuntia mukaansa vievien ismien aika on ohi demokraattisissa maissa. Holhousyhteiskunta vetelee viimeisiään. Mutta holhouksen kuolonkouristukset voivat silti satuttaa pahasti. Pahin esimerkki tästä on varmaan järjenvastainen sote-mammutti, joka jyrättiin pakolla, vaikka ei siitä kenellekään mitään hyvää seuraa.

Kunnan ja kuntalaisten vaan kerta kaikkiaan pitäisi voida päättää, miten ja millaisina he koulun psykologi- ja kuraattoripalvelunsa järjestävät. Alalla toimivia pitäisi sentään Herra paratkoon kuulla! Ja miksi pitää järjestää massiivisia sote-alueita jonne tavallinen kansalainen ei osaa eikä uskalla mennä? Ja kruunata kakku asiakastietojärjestelmällä, joka hidastaa ammattilaisten työtä puolella?

Jos terveydenhuolto haluttaisiin laittaa ihan oikeasti kuntoon, pitäisi mennä ihan päinvastaiseen suuntaan eli vaihtaa pienempiin yksiköihin. Me kansalaiset ansaitsisimme omalääkärin ja mielellään myös neljäsosaomapsykologin.

Se onkin jo melkoisen psykologinen juttu, miksi ihminen haluaa kontrolloida, holhota toisia. Itsehän he sanovat olevansa vain huolissaan toisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Ja katin kontit. Jotkut vaan haluavat tukea itsetuntoaan pompottelemalla muita. Toisille se on keino saada valtaa suhteessa muihin. Jotkut rajoittavat muitten oikeutta hölmöilyyn ihan vain siksi, että silloin he eivät itsekään voi lähteä hölmöilemään.

Jos aikuinen ihminen haluaa elää rauhassa ilman holhoamista, se ei tarvitse psykologia. Mutta jos he haluavat vapauden nimissä hajottaa kongressitalon tai altistaa ihmiset potentiaalisesti tappavalle taudille, niin ehkäpä silloin tarvittaisiin psykologia selittämään. Jotain on kyllä joka tapauksessa mennyt pahasti vinksalleen. Vapauden pitää näkyä hyvyytenä ja empaattisena suhtautumisena muihin.

Kirjoittaja on kirjoittanut tämän kuten kaikki muutkin bloginsa yksityishenkilönä, joka pohtii yhteiskunnan ja elämän koukeroita muuttuvassa maailmassa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä