Siirry sisältöön

VIERASBLOGI

Digiloikka

Minne ihmeeseen jäivät ne maan yläpuolella leijailevat autot ja ihmisen pään sisään istutetut kännykät? Missä viipyy aivokuva, joka kertoo tarkalleen, missä värähtää, kun ajattelen vaikkapa mansikkaa tai borneolaista hyppysammakkoa?

Sen sijaan kuulemme, miten Suomen suurin työnantaja ei saa toimimaan yhtä vaivaista palkanmaksuohjelmaa. Eivätkä edes lääkärit ymmärrä Apotista muuta, kuin että se on munkkiluostarin ylilääkäri, tai jotain vastaavaa.

Ja kännykät. Muistatteko miten hyvin Nokian ensimmäiset älypuhelimet toimivat? Aivan, kuten unelma, ja niillä sai fantastisia valokuvia. Nykyään uusi kännykkä on aina hieman entistä suurempi ja huonompi.

Ennen laitteita sai, kun meni kauppaan ja osti. Nyt pitää odottaa pahimmillaan kuukausikaupalla, ja kun laitteen lopulta saa niin siihen pitää asentaa kaikki ohjelmat ja kommervenkit. Asiakas tekee itse lähes kaiken. Tietotekniikasta on tullut Ikean huonekalu.

Ja jos olet päällikköasemassa, sinulla menee vielä huonommin. Aiemmin assistentit auttoivat sinua erilaisissa ohjelmissa. Nyt heille ei anneta edes oikeuksia ohjelmiin, joten päällikkö joutuu ihan itse naputtelemaan kaiken koneelle, mikäli mielii saada yhtään mitään aikaan. Siinä menee tuhottomasti aikaa ja hups hassua: pomon paikat eivät enää houkuttelekaan.

Lapset kävivät ennen ATK-luokassa. Nyt luokissa on kyllä koneita, mutta ne eivät toimi. Sitten ihmetellään, miksi lapset eivät käytä opetuksessa koneita.

Olisiko käynyt niin, että ihmiskunta ei vielä ole kypsä niihin härpäkkeisiin, joita se pystyy tuottamaan? Että keskivertoihminen ei kerta kaikkiaan vaan enää jaksa/osaa käyttää uusia laitteita lähellekään optimaalisella tavalla?

Olemmeko antaneet vallan hifisteleville ict-insinööreille, jotka eivät pysty huomaamaan, että tavallinen kansa ei enää pysy mukana?

Vanhat ihmiset eivät yleensä ole olleet kovin taitavia sähköisessä asioinnissa tai kännyköiden hienoimmissa toiminnoissa. Tunnen itsekin vanhoja, jotka eivät osaa lähettää tekstiviestiä.

Mutta ei kannata pilkata. Tämän päivän korskea buumeripilkkaaja on huomenna itsekin vanha. Ja siihen mennessä on keksitty uusia laitteita ja ohjelmia, joita he eivät osaa käyttää. Löisin tästä vaikka vetoa, mutta pahaa pelkään, että en siinä vaiheessa ole enää lunastamassa voittoani.

Ai niin ja diginatiivit. Herranen aika, eiväthän ne osaa käyttää edes Wordia tai Power Pointia. Eikö se ole kenenkään muun mielestä hassua?

Psykologit ovat kadonneet kuin maan alle. Ovatkohan he olleet mukana tekemässä uusien sovellusten ja laitteiden käytettävyystutkimusta? Vahvasti epäilen, sillä ihminen on kyllä unohtunut tässä kaikessa vouhotuksessa. Tarvittaisiinko psykologeja uusien ohjelmien tuottamaa ahdistusta ja masennusta hoitamaan? Kyllä varmaankin. Mutta, jos on näin, niin saisiko toivoa, että saisin tähän vaivaan ja nolotukseen jotain perinteistä eikä nettiterapiaa.

Kirjoittaja on kirjoittanut tämän kuten kaikki muutkin bloginsa yksityishenkilönä, joka pohtii yhteiskunnan ja elämän koukeroita muuttuvassa maailmassa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä