Siirry sisältöön

BLOGI

Demokratia alkaa olla kuollut

Maailmassa on oikeastaan aika vähän demokraattisia maita. Ja vähemmäksi ne käyvät: Unkari on ainakin pitkäksi aikaa menetetty, Turkin alkujaankin hauras demokratia on sementoitu kivikaudelle varmaan vuosisadoiksi, ja Puola menee hyvää vauhtia samaa polkua. Britanniassa valittiin pääministeriksi koomikko ja Yhdysvalloissa presidentiksi täysi pelle.

En olisi niin varma Pohjoismaistakaan. Ruotsissa ja Norjassa ovat äärioikeistolaiset liikkeet vahvoilla, ja ette kai kuvittele heidän ajavan kansalaisten tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden toteutumista? Suomessa yksittäiset päättäjät ministereitä myöten käyttäytyvät kuin Putin ja Lukashenka yhdessä, ja aika vaikeapa köyhän on Arkadianmäelle ponnistaa, kun ei ole varaa tehdä itseään mainoksilla tykö.  Ja mitä valtaa poliitikoilla edes on; UPM:n malli demokratiasta on se että yksi mies päättää lopettaa tuhansien työt, koska hän nyt vaan voi tehdä niin kuuntelematta ketään. 

Olisi mukava kuulla hyviä uutisia edes jostain, mutta viimeistään korona nujersi toisinajattelun ainakin tunnetusta maailmankaikkeudesta. 

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Ihmisten koulutustason piti nousta, ja Me too- ja Black Lives Matters -liikkeet ovat voimissaan.  Vai ovatko? Voisiko psykologi selittää mitä ihmettä meille on tapahtumassa?

Demokratian suurin heikkous on, että se –ollakseen aito demokratia- antaa kaikkien kukkien kukkia ja kaikkien ajatusten kukoistaa. Siis myös niiden aatteiden, jotka pitävät demokratian ajatusta typeränä ja lapsellisena. Ja kun demokratia ei laita ihmisiä vankilaan vain siksi että he vastustavat demokratiaa, ihmiset ennemmin tai myöhemmin äänestävät demokratian vastustajia, ihan vain vaihtelun halusta, ja sitten nämä tekevät mitä ovat luvanneetkin, eli lakkauttavat demokratian ja laittavat sen kannattajat vankilaan. 

Demokratia antaa tilaa niille, jotka haluavat kaiken itselleen ja nopeasti sittenkin. Todellinen demokraatti harvoin hamuaa itselleen valtaa. Syntyy valtapoliittinen tyhjiö, jonka demokratian vihollinen mielellään täyttää. Häntä kutsutaan tahtopoliitikoksi. Ja tahtoohan hän. Rahat omaan taskuunsa ja näköispatsaan puistonlaitaan.

Demokratia edellyttää ihmistä, joka kestää epävarmuutta, joka ottaa vastuuta omista teoistaan. Pahaa pelkään, että suurimmasta osasta meistä ei ole siihen. Meille tuo turvaa se, että joku sanoo, mitä tehdä. Ja niin selkeällä tavalla, että kaikki ymmärtävät. Mielellään kirosanalla höystettynä, koska silloin puhuja tuntuu vahvemmalta. Jokainen mokaa joskus, ja kuka siitä haluaa vastuuta kantaa? On niin paljon helpompaa sysätä vastuu sille vahvalle kundille tai rouvalle, joka vakuuttaa tietävänsä, mikä on ihmisille hyväksi.

Eikä paljoa auta sekään, jos jollain ihme konstilla onnistuisimme houkuttelemaan fiksun tyypin ehdolle, ja vielä äänestämään hänet valtaan. Sanotaan, että valta turmelee, ja niinhän siinä useimmiten käykin. Jos fiksu valtias antaa kansalle valtaa, se alkaa heti toimia toisin kuin fiksu valtias olisi halunnut. Tulee kiusaus lopettaa moisen kansan kuunteleminen ja tehdä kaikki oman päänsä mukaan.

Kuninkailla oli ennen narrinsa. Tässä olisi meille käyttöä vielä nykyäänkin. Pitäisi olla joku, joka herjaisi päättäjää, kyseenalaistaisi tämän toiminnan. Tekisi tämän naurettavaksi. Silloin ei pääsisi liikaa ylpistymään eikä etääntymään kansasta.

Itse asiassa psykologit olisivat aika hyviä narreja vaikkapa ministereille. He oivaltavat ja tunnistavat sitä, miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla kussakin tilanteessa. Psykologit voisivat pakottaa päättäjän itsereflektion katkeransuloiseen kohtaamiseen. Psykologit ovat myös tottuneet jauhamaan sanomaansa vastentahtoisille kuulijoille kuten vaikkapa päihdeongelmaisille perheenisille tai koulukiusaaville huligaaneille. Psykologit eivät hevillä luovuta, koska maailma on parannettava yksi tyyppi kerrallaan.

Hyvä idea, eikö totta? Psykologien palkkakin on sen verran pieni, että psykologinarrien pirtsakka kolonna ei kaataisi valtiota vararikkoon. Oikeastaan nykyiset erityisavustajat voitaisiin korvata erityispsykologisilla narreilla. Kukaan ei muutenkaan tiedä, mitä ne erityisavustajat  tekevät.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä