MITEN MENEE, HYVINVOINTIALUE? / SATAKUNTA
”Avoin vuoropuhelu edistää moniammatillista työskentelyä”
1. Miten psykologipalvelut on teillä järjestetty?
Satakunnan hyvinvointialueen perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalvelut on jaoteltu Porin ja Rauman päihdeklinikoihin sekä Porin katkaisuhoito- ja kuntoutumisyksikköön ja psykososiaalisen tuen yksikköön, jolla on tiimejä eri puolilla hyvinvointialuetta.
2. Minkälaisena näet psykologien ja psykologipalveluiden roolin hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluissa?
Psykologin rooli on tärkeä tutkimusten ja tukikeskusteluiden toteuttamisessa. Kun asiakas − on hän lapsi, nuori tai aikuinen − saa psykologin palvelun juuri silloin kun hän sitä tarvitsee, asiakkaan toimintakyvyn turvaamiseen saadaan mahdollisimman varhain tarvittava hoito ja tuki. Nyt näin ei tapahdu. Myöskään koulu- ja opiskeluhuollossa ei ole riittävästi psykologeja.
3. Kuinka monta psykologin toimea alueellanne on? Onko osa niistä avoinna?
Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa on yhteensä seitsemän vakanssia, joista yksi on auki. Yhteen toimeen on palkattu päihdehoitoa tekevä sairaanhoitaja, koska psykologia ei ole saatu palkattua. Pohdinnassa on, että toinen psykologin vakanssi samalta alueelta muutetaan sairaanhoitajan vakanssiksi.
3.1. Johtavien/vastaavien psykologien määrä?
Meillä ei ole johtavia psykologeja.
3.2. Onko psykologien esihenkilö psykologi vai jonkin muun ammattiryhmän edustaja?
Muun ammattiryhmän edustaja.
4. Minkälaisia psykologipalveluja on tarjolla eri väestöryhmille? Puuttuuko jotakin?
Satakunnan hyvinvointialueella psykologeja toimii mielenterveys- ja päihdepalvelujen lisäksi lasten, nuorten ja perheiden palveluissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa ja työvoimahallinnossa.
5. Pääseekö psykologin vastaanotolle matalalla kynnyksellä? Kuvaile prosessia lyhyesti.
Meillä ei ole vielä yhtenäistä toimintamallia, mutta tavoite on, että psykologin vastaanotolle pääsisi mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
6. Mikä psykologipalveluissa toimii?
Psykologin osaaminen on ydinasia.
7. Mitä parannettavaa psykologipalveluissa on?
Erityisesti psykologien saatavuus on viime vuonna vaikeutunut. Olemme jatkaneet hakuja, mutta hakijoita ei ole. Tilanne on vaikea.
8. Onko psykologeja vaikea rekrytoida? Minkälaisia houkuttimia rekrytoinnissa on käytetty?
Houkuttimina rekrytoinnissa on käytetty työnohjausta, koulutusmahdollisuuksia, tiimin tukea ja hyvinvointialueen etuja.
8.1. Jos rekrytointi on vaikeaa, miten sitä konkreettisesti parannetaan?
Rekrytointiyksikön kanssa on keskusteltu siitä, mitä hyvinvointialue voi antaa yleisellä tasolla. Psykologeilta on myös kysytty, mitä he arvostavat ja miten nämä asiat saataisiin rekrytoinneissa tuotua esille.
9. Psykologit kokevat usein, että heitä ei kuulla mielenterveysasioissa. Ovatko psykologit teillä osana moniammatillista tiimiä? Minkälaisessa roolissa he ovat?
Psykologit ovat osa moniammatillista tiimiä. He kehittävät aktiivisesti toimintaa, toimintaprosesseja ja asiakkaiden psykologille ohjautumista. On panostettu siihen, että psykologit saavat keskittyä juuri siihen, mikä on psykologin ydinosaamista.
9.1 Mikä mielestäsi estää moniammatillista työskentelyä? Mikä sitä edistää?
Moniammatillista työskentelyä edistää avoin vuoropuhelu. On tärkeää, että tiimin kanssa järjestetään yhteisiä ajankohtia, jolloin käydään läpi asiakastapauksia ja keskustellaan asioista, joita on tärkeä kehittää.
Jos psykologilla on ylimielinen asenne muihin tiimiläisiin, tämä heijastuu yhteistyöhön.