Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Arvoisat psykologit ja opiskelijat

Jotta psykologian opiskelijatkin kehittyvät ylpeiksi oman alansa edustajiksi työelämässä, tulisi itsearvostuksen syntyä jo koulutuksessa. Siinä missä opiskelijat pyrkivät kunnioittamaan alaansa panostamalla koulutukseensa, myös tarjotun opetuksen ja opiskeluolosuhteiden tulisi kuvata arvostusta alaamme kohtaan. Kasvava psykologian opiskelijoiden määrä tekee koulutuksesta ulkopuolisillekin tahoille entistä näkyvämpää, ja koulutusohjelman laadun tulisi viestittää sitä arvoa, jota alalle annamme.

Etäopetuksen myötä opetuksen taso on vaihdellut ja pandemia on korostanut alla piileviä ongelmia. Psykologian koulutusohjelmaa on jo aiemmin kurittanut pula resursseista. Huolta on aiheuttanut milloin työskentelytilojen, milloin opetushenkilökunnan vähäisyys. Tutkimusprojektit sitovat opettajien aikaa, mikä toisinaan heijastuu opetuksen järjestämiseen. Tutkimus ei saisi olla opetuksesta pois vaan niiden tulisi kulkea rinnakkain. Yhdessä ne voivat olla valtava voimavara ja tukea toisiaan. 

Psykologian alan mahtavuus on osittain siinä, että työllistymismahdollisuudet ovat laajat. Psykologinen osaaminen on monipuolista ja sen tulisi näkyä myös koulutuksessa. Voimmekin iloita siitä, kuinka vapaaehtoinen järjestötoiminta mahdollistaa puhujia ja excursioita aihealueista, jotka jäävät koulutuksessa vähemmälle. Opetussuunnitelmankin tulisi heijastella paitsi suuntauksia, joissa olemme vahvoilla, myös teemoja, joita arvostamme. 

Onkin hienoa, että ainakin Turussa opetussuunnitelmaa uudistetaan kahden vuoden välein. Resurssipulasta ja pandemiavaikeuksista huolimatta opettajat ovat paneutuneet tekemään opetussuunnitelmasta, ja sen myötä koulutuksesta, meitä opiskelijoita tehokkaammin palvelevan. 

Kunnioitus psykologian alaa kohtaan näkyy työelämässä muun muassa kattavana neuvontana ja palkkakehityksen seuraamisena. Samoin kuin työelämässä odotetaan omaa osaamista vastaavaa palkkaa, tulisi meidänkin vaatia alamme arvoa vastaavaa koulutusta. 

Aliina Härmä, varapuheenjohtaja Fobia ry
Martiina Hagman, kulttuurivastaava Fobia ry

Fobia ry on Turun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä