Siirry sisältöön

AKY: Tukea ja tietoa yrittäjälle

Moni psykologi tekee työtään yrittäjänä. Vaikka työn sisältö olisi sama kuin työsuhteisilla kollegoilla, yrittäjyyteen kuuluu myös osa-alueita, joita työsuhteinen ei yleensä kohtaa.

Yksinyrittäjyys on yleistynyt tällä vuosituhannella. Akavalaiset Yrittäjät ry:n (AKY) hallituksen puheenjohtaja Timo Saranpää kertoo, että yksinyrittäjiä oli vuonna 2000 noin 120 000, kun nyt heitä on lähes 190 000. AKYn mukaan jo joka kymmenes korkeakoulutettu toimii yrittäjänä.

– Yksinyrittäjyyden kasvu kertoo merkittävästä murroksesta työelämässä. Lisäksi on yleistynyt se, että työelämän status vaihtelee. Sama henkilö voi olla välillä yrittäjä, välillä työsuhteinen. Myös sivutoiminen yrittäjyys on yksi työnteon malli, Saranpää sanoo.

AKYyn kuuluu tällä hetkellä 24 akavalaista ammattiliittoa ja yksi muu. Yhteensä jäseniä on 16 000. Psykologiliitto on AKYn suurimpia jäsenliittoja yhteensä noin 1700 pää- ja sivutoimisella yrittäjäjäsenellä.

Psykologiliiton järjestökoordinaattori Katja Vähäkangas sanoo, että psykologijäsenille AKYn sote-työryhmä on tärkeä. Parhaillaan sote-työryhmä käy keskustelua Pirkanmaan alueella käyttöön otetun kuntoutuksen palvelusetelin hinnasta ja muista ehdoista, minkä toivotaan turvaavan yksin- ja pienyrittäjien asemaa. 

– Tämä on hedelmällistä markkinavuoropuhelua ja vaikuttamista parhaimmillaan. Psykologiliitto on ennenkin ollut aktiivisessa yhteistyössä esimerkiksi Kelan kanssa muiden kuntoutustyöntekijöiden järjestöjen kanssa, mutta Akavan hartiat ovat leveät ja antavat neuvotteluissa meille enemmän painoarvoa, Vähäkangas sanoo.

Työttömyysturvan puolesta

Yrittäjän edunvalvonta eroaa työsuhteisen edunvalvonnasta. Timo Saranpää nostaa esiin esimerkiksi työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen, jonka puolesta AKY on työskennellyt pitkään.

– Palkansaajan ja yrittäjän työttömyyskassan jäsenmaksut ovat eritasoiset, yrittäjällä selvästi kalliimmat. Yhdistelmävakuutusta ei vieläkään ole olemassa, ja mallin toteuttaminen kiikastaa erityisesti rahoituksesta, Saranpää kertoo.

Edunvalvonnan lisäksi yrittäjänä työskentelevä asiantuntija voi tarvita sellaista vertaistukea, jota työsuhteisten kollegoiden joukosta ei löydy. 

– Yksinyrittäjille verkostoituminen on tärkeä tapa hoitaa työhyvinvointia. Parhaimmillaan eri alojen ammattilaisten kohtaaminen on hyvin hedelmällistä ajatusten vaihtoa, josta voi syntyä myös uusia liikeideoita, ekonomitaustainen Saranpää sanoo.

AKY tarjoaa jäsenilleen myös koulutusta, joka on kaikille avointa riippumatta ammatillisesta taustasta. Osa koulutuksista on jäsenliittojen järjestämiä ja käytännössä räätälöityjä tietyille aloille, mutta esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin koulutukset sopivat kaikille jäsenille. Ne ovat olleet hyvin suosittuja.

Jäsenyys oman liiton kautta

Akavalaisilla Yrittäjillä ei ole henkilöjäseniä, vaan jäsenet kuuluvat siihen omien ammattiyhdistystensä kautta. Toisin sanoen Psykologiliiton jäsen, joka on statukseltaan yrittäjä, kuuluu jo AKYyn ja voi osallistua sen toimintaan.

AKY on Suomen Yrittäjien toimialajärjestöjäsen ja merkittävän kokoinen vaikuttaja.  Jäsenyyden kautta AKYn jäsenen on mahdollista hyödyntää Suomen Yrittäjien palvelupakettia, joka sisältää kaikki SY:n jäsenpalvelut ilman suoraa jäsenyyttä itse yrittäjäjärjestöön, ja toisaalta osallistua Suomen Yrittäjien toimintaan ja vaikutustyöhön.

Timo Saranpää sanoo, että AKYn rooli on tarjota jäsenilleen sellaisia palveluja, joita liitot eivät muuten pystyisi yrittäjäjäsenilleen tarjoamaan.

– Liittojen jäsenet saavat AKYn kautta laajemman kattauksen yrittäjiä palvelevia koulutuksia, jäsenetuja ja sisältöjä, eikä kaikki ole liittojen omien, usein rajallisten resurssien varassa. Koulutukset, jäsenedut ja sisällöllisen yhteistyön voi saada silloin meidän kauttamme.

Katja Vähäkangas sanoo, että yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita, joista huolehtiminen jää usein yrittäjän omalle vastuulle. Jäseneduista voi kuitenkin olla tässäkin apua; Vähäkangas nostaa esimerkiksi kilpailutetun työterveyshuollon yrittäjille.

– Sen saaminen ei olisi onnistunut ilman yhteistyötä toisten liittojen kanssa.

AKY tarjoaa psykologijäsenille

  • Yrittäjäedunvalvonta muiden Akavan liittojen kanssa tiiviissä yhteistyössä
  • Tilaisuudet, koulutukset, seminaarit
  • Valmiiksi kilpailutettu työterveyshuolto
  • Suomen Yrittäjien palvelupaketti edullisesti
  • Holvin yritystilipaketti maksutta 3 kuukaudeksi
  • Alennusta OP:n kevytyrittäjäpalvelusta
  • Fondian VirtuaaliLakimies maksutta

Saatat olla kiinnostunut myös näistä