Siirry sisältöön

VIERASBLOGI

Aina voi tehdä enemmän. Aina.

Minusta tuntuu, että me kaikki voisimme tehdä ukrainalaisten hyväksi vielä paljon. Kokonaista kansakuntaa koetetaan teurastaa, ryöstää ja raiskata. Yhdysvallat lähettää sinne aseita, mutta muut lähinnä sympatiaa.

Joku on tehnyt henkilökohtaisen ratkaisunsa. Lähtenyt sotimaan Ukrainan kansan puolesta. Se on rohkea teko, mutta soveltuu vain osalle. Jotkut lääkärit ovat lähteneet leikkaamaan haavoittuneita. Tärkeää työtä, mutta sekin soveltuu vain osalle.

Kriisipsykologeillekin olisi varmasti tarvetta, mutta onko apu annettavissa vasta sitten, kun sota on saatu loppumaan? Ja kieltämättä tässä taitaa vaikuttaa myös kielitaito: jalan kipsaus on melko sama kaikilla kielillä, mutta psykologia pelaa sanojen epämääräisilläkin merkityksillä. Tietysti voisi mennä ja opiskella ukrainan kieltä.

Suomessa vieraileville venäläisille on mielestäni turha kostaa. Meidän ei pidä demonisoida kaikkia venäläisiä. Se olisi väärin ja julmaa hyviä ihmisiä kohtaan. Sellaisia löytyy kaikista maista.

Erilaiset jäynänteon muodot tuskin lopettavat sotaa, mutta voi niistä tulla hetkellistä hyvää mieltä. Varmasti on ollut hauskaa maalata Venäjän edustuston parkkipaikkoja Ukrainan lipun väreillä. Ja tuntee tekevänsä jotain, kun kirjoittaa venäläisten nettisivuille sodan todellisuutta kuvaavia viestejä.

Suomalaisten pitää myös tunnustaa omat taustansa rehellisesti. Kuinka moni marssikaan aikanaan rauhanmarsseilla ja vastusti läntisiä aseita! Ja se jättikyltti jossa luki ”Kauan eläköön Neuvostoliitto – maailmanrauhan vankka tuki ja linnake”. Aika monet sen alla kulkivat.

Aivan kaikki voivat vahvistaa demokratiaa kaikin keinoin. Jokaisella on oltava oikeus mielipiteeseensä, kansan pitää puhua vaaleissa, ja pulinat on otettava sen jälkeen pois. Ennen kaikkea on opeteltava kriittistä medialukutaitoa. Ei pidä uskoa sitä, mitä vastustajan trollitehtaat meille tuottavat. Vaikka se tuntuisikin helpoimmalta vaihtoehdolta. Demokratia on maailmanlaajuisesti hirmuisen kömpelö ja heikko järjestelmä, mutta ilman sitä vajoamme eläinten tasolle.

Psykologien on tärkeää tukea kunkin vahvuuksia. Auttaa elämään täyttä elämää. On opetettava ihmiset tunnistamaan pelkonsa ja tarvittaessa menemään niitä päin. Meidän jokaisen on oltava vähän rohkeampia kuin uskoimmekaan. Koska vastapuoli käyttää heikkoutesi armotta hyväkseen. Psykologien pitää auttaa polttamaan toivon kynttilää.

Meidän on vahvistettava itseämme ja toisiamme kestämään maailman ja ihmisten julmuuden nykyistä paremmin. Jokaisen olisi hyvä löytää itselleen sopivia stressinvähennyskeinoja. Jokaisen on syytä oppia hyötymään myös niistä keinoista, jotka eivät ole meille niitä kaikkein luontaisempia. Psykologit voivat auttaa löytämään niitä. 

Tulemme kuulemaan vielä paljon huonoja uutisia. Ne on kestettävä, niistä ei pidä provosoitua, mutta niihin pitää vastata jämäkästi. Vapaus ja ihmisten oikeus itsenäiseen elämään tulevat aina lopulta voittamaan. Sitä ennen on vielä kestettävä monenlaista kurjuutta ja inhimillistä hätää.

Jokainen meistä voi tukea tässä taistelussa toisiaan. Pidetään toisemme lämpiminä. Aina.

Kirjoittaja on kirjoittanut tämän kuten kaikki muutkin bloginsa yksityishenkilönä, joka pohtii yhteiskunnan ja elämän koukeroita muuttuvassa maailmassa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä