Siirry sisältöön

Yrittäjän vapaus vai pakkoyrittäjyys?

Vaikka yrittäjyys tarjoaa itsenäisyyttä ja joustavuutta, se tuo mukanaan myös omanlaisiaan haasteita. Muiden ammattiryhmien rinnalla psykologiyrittäjät ovat havahtuneet siihen, miten suuret lääkäritalot ovat viime vuosina alkaneet hämärtää työsuhteen ja yrittäjyyden rajoja. Tästä on seurannut aggressiivisen hinnoittelupolitiikan rinnalla saneltuja palkkioiden heikennyksiä, ja myös yrittäjyyden vapautta on koeteltu.  Yrittäjän sopimusvapautta on puheissa korostettu samaan aikaan, kun tehtyjä sopimuksia on räikeästi rikottu. Asiat ovat tulleet pöydälle ilmoitusluontoisina siten, ettei aitoa neuvottelumahdollisuutta ole ollut. Eettinen ristiriita on ollut tuntuva. Olen kuitenkin tyytyväinen, että ammattikuntamme liiton kera on reagoinut tähän välittömästi.

On totta, että Psykologiliiton asema yrittäjien tukemisessa on erilainen kuin työsuhteisten kohdalla. Yrittäjillä ei ole käytössään luottamusmiesjärjestelmää, joka palkkatyössä tarjoaa suoran väylän työehtosopimusten noudattamisen valvomiseen ja työpaikan konfliktien selvittämiseen. Yrittäjänä psykologi vastaa itse omista työehdoistaan ja sopimuksistaan ilman liiton tarjoamaa virallista neuvottelijaa työpaikalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että liiton tuki puuttuisi – se vain toteutuu eri tavoin. 

Liitto on kehittänyt yrittäjyysstrategian vastaamaan yrittäjien haasteisiin.

Liitto on kehittänyt yrittäjyysstrategian vastaamaan yrittäjien haasteisiin. Liitto auttaa koulutuksin jäseniään ymmärtämään ja navigoimaan verotuksen, eläkemaksujen, markkinoinnin ja muiden yrittäjyyteen liittyvien asioiden maailmassa. Lisäksi Psykologiliitto tarjoaa yrittäjille tukea oman yritystoiminnan kehittämisessä ja avaa ammatillisen verkostoitumisen mahdollisuuksia, jotka voivat auttaa laajentamaan asiakaskuntaa ja lisäämään yrittäjän tunnettuutta. 

Yrittäjien kohdalla Psykologiliitto tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa ja juridista apua ammattineuvonnan ja juristin avulla. Jos törmäät yrittäjäkentällä asiaan, jossa kaivataan liiton edunvalvontaa, liitossa yrittäjien osalta sitä hoitaa Katja Vähäkangas. Liiton juristi Sami Lukkarinen puolestaan on tukena, jos yrityksen perustamisessa tai toiminnassa mikä tahansa mietityttää. Hän tarjoaa apua myös sopimusten tulkinnassa ja tilanteessa, jos yrittäjä kohtaa riitatilanteita tai kohtuuttomia ehtoja. Älkää siis pitäkö kynnystä liian korkeana – molemmat ovat helposti lähestyttäviä ja Sami puhuu muutakin kuin lakijargonia. Itse olen vuosien varrella saanut tukea sekä toiminimen että osakeyhtiön perustamiseen, mutta myös ristiriitaisen sopimustulkinnan selvittämiseen.

Yrittäjänä toimivan psykologin on hyvä harkita myös toimintansa hajauttamista. Riippuvuus yhdestä suuresta toimeksiantajasta voi altistaa taloudelliselle epävarmuudelle ja kohtuuttomille sopimusehdoille. Asiakaskunnan ja palveluiden monipuolistaminen tekee liiketoiminnasta vakaampaa ja kestävämpää pitkällä aikavälillä. Näin yrittäjyyteen liittyvät riskit vähenevät ja neuvotteluvoima säilyy yrittäjällä.

Yrittäjyys voi tuntua toisinaan yksinäiseltä, mutta liitto tarjoaa vahvan ja kattavan tukiverkon – uskalla nojata!

Kirjoittaja on psykologiyrittäjä ja Psykologiliiton hallituksen jäsen. 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä